Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Goedbezocht ‘Slierechs Aevendjie’ Historische Vereniging in Griendencollege

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In het Griendencollege aan de Prof. Kamerlingh Onneslaan is donderdagavond 14 november 2019 voor de elfde keer het traditionele Slierechse Aevendjie gehouden. Enkele honderden bezoekers waren aanwezig op deze avond van de Historische Vereniging. Het bestuur had een gevarieerd programma in elkaar gedraaid.
 
Wout van Rees en Remco van de Ven zijn inmiddels aardig op elkaar ingespeeld. Op professionele wijze verzorgden zij een duopresentatie over een aantal Sliedrechtse burgemeesters. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
 
De bezoekers werden welkom geheten door voorzitter Peter Bons, die – mede gezien de gemiddelde leeftijd van de toehoorders – een toepasselijk gedicht voorlas:
‘Met ons, senioren, is niets aan de hand,
wij zijn nog uitstekend van lijf en verstand.
Al hebben sommigen schroeven in heupen en knieën,
en krijgen ze last van teveel calorieën.
Wij willen nog veel, dat willen we weten,
Maar wát we willen, dat zijn we vergeten.
Al is het met de zintuigen kommer en kwel,
met gehoorapparaat en bril lukt dit wonderwel!
Al hebben we last van spierpijn en jicht,
we zijn nog fantastisch, op het eerste gezicht…’
 
Vier eerste burgers
Vervolgens werden in ‘duopresentatie’ met Wout van Rees en Remco van de Ven weer een aantal Sliedrechtse burgemeesters besproken. De negende burgemeester van Sliedrecht was P. Feitsma (1955 – 1960). Hierna kwam C. van Hofwegen (1960 – 1974), die destijds in de Louisahoeve aan de Adriaan Volkersingel woonde. Tijdens zijn ‘regeerperiode’ werd in 1964 onder meer het Sliedrechts Museum in de Kerkbuurt geopend. Na Van Hofwegen kwam W. Hendriks, die van 1974 tot 1987 burgemeester was. Tijdens zijn periode werd de eerste vestiging van IKEA in Sliedrecht geopend. Een kortere ‘regeerperiode’ was toebedeeld aan C.T. Spijkerboer, die van 1987 tot 1991 burgervader van Sliedrecht was. Hij introduceerde onder andere het ‘napraten’ na gemeenteraadsvergaderingen en was de initiatiefnemer van het Baggerfestival. In verband met de beschikbare tijd worden de burgemeesters Kleijwegt, Boevée en Van Hemmen tijdens een van de komende verenigingsavonden besproken. Tussendoor verkondigde Van Rees zijn vermaarde grappen en grollen, die weer voor de nodige hilariteit zorgden.
 
Dialect en quiz
Na de pauze met een sapje, biertje of een wijntje was het de beurt aan ‘Professor’ Piet Pols, die een beschouwing gaf over dialecten en het Sliedrechtse dialect in het bijzonder. Bestuursleden Piet de Keizer en Jolanda Snel presenteerden een quiz, getiteld ‘Ken uw eigen land’. Op ludieke wijze moest het publiek plaatsnamen raden. Enkele voorbeelden: ‘Ze hoeft maar even in de zon te liggen en … BRUINISSE’, ‘Toen de klei op was, kon men gelukkig nog een poos met … ZANDVOORT’. De avond werd afgesloten met live muziek, waarbij ‘historisch’ aansprekende liederen werden gezongen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld