SLIEDRECHT – De raadsleden van de gemeente Sliedrecht hebben een inspiratiedocument van vijfttg pagina’s gekregen van gemeentesecretaris Niels Kuiper onder de titel ‘De staat en toekomst van Sliedrecht’. Daarin wordt een perspectief geschetst op de belangrijkste ontwikkelingen in de samenleving en wat die betekenen voor de gemeente. Als gemeentesecretaris heeft hij de vrijheid genomen door de ambtelijke organisatie een inspiratiedocument op te laten stellen.
‘De staat en toekomst van Sliedrecht’ is volgens gemeentesecretaris Niels Kuiper uitdrukkelijk een inspiratiedocument, waar raadsleden naar eigen inzicht gebruik van kunnen maken. Het inspiratiedocument is om het overzichtelijk te houden voorzien van een aparte samenvatting met de hoofdlijnen. (Foto gemeente Sliedrecht)
Sliedrecht kiest de komende jaren voor groei en ontwikkeling. In Koers 2030 is deze ambitie uitgewerkt in vier inhoudelijke kernopgaven. “Ideeën en plannen moeten omgezet worden naar concrete projecten en resultaten. De ambtelijke organisatie gaat deze uitdaging ook de komende vier jaar met veel enthousiasme en energie aan. Het inspiratiedocument is ons eerste initiatief”, schrijft Kuiper over het ambtelijk memorandum. Naast het inspiratiedocument, dat vooral toekomstgericht is, wordt voor de (nieuwe) raadsleden daarom een overdrachtsdocument opgesteld. Kuiper: “Daarin treft u, aan de hand van de onderwerpen uit de Programmabegroting 2022, de feitelijke stand van zaken op de diverse dossiers.” Het overdrachtsdocument volgt volgens Kuiper op korte termijn.
Beste Jan,
Terugkijken wil ik best nog eens doen, maar dan samen onder het genot van een biertje .
Ik vind de huidige politieke opgaven interessanter ; zeker ook voor de lezer.
Mijn kritiek is dat dit 50 pagina’s tellende document voor een groot deel een herhaling is van de Omgevingsvisie. Voor mijn kommentaar daarop verwijs ik naar mijn brieven van 17 oktober en 9 november 2021, die je ook kent.
Nog één keer dan. Van een ambtelijke advies voor het komend raadsprogramma verwacht ik vooral realistische verhalen.
Een voorbeeld. De raad wil blijkbaar een harde planning voor 2000 ( ! ) woningen in 2030 . Dat is dus binnen 8 jaar. Eén ding is zeker : in Sliedrecht-Noord worden vóór 2030 geen woningen gebouwd, ook al zou de Provincie de komende jaren overstag gaan. Dus waar kan binnen het huidige Sliedrecht worden gebouwd en is er al een planning ? Kortom : wat is nu realistisch op korte termijn, zeker gezien de actuele behoefte aan betaalbare woningen ?
Kijk : dan wordt het concreet.
Nog 1 ander voorbeeld . Over het viaduct ( het idee van de tunnel is verlaten ? ) over de A 15 schrijft men dat dit ook voor het bestaande Sliedrecht een aanzienlijke verbetering is van de infrastructuur en een opheffing van een grote sociale en economische blokkade . Is dat niet een tikkie overdreven en dus politiek gekleurd ? Ik zit op de fiets binnen een kwartier aan de Kweldamweg in de polder en met de auto binnen 10 minuten op de A-15 .
Van ambtenaren verwacht ik niet zulke kreten, maar een antwoord op vragen als :
• leidt dit inderdaad tot een verbetering van de aansluiting met de A 15 ?
• wat vindt Rijkswaterstaat hier van ?
• wat betekent het getekende viaduct verkeerstechnisch binnen Sliedrecht ?
• welke gevolgen heeft dit voor de verenigingen ABC enz. en de bewoners van het Februariplantsoen ?
• wat kost het en wie gaat dat betalen ?
Kijk : dan wordt het concreet.
Tot zover mijn verwachtingen. Benieuwd wat de verwachtingen zijn van de raad .
Jan, je bent uitgenodigd, maar op Sliedrecht 24 is het zo wel weer even genoeg.
Johan, eens dat het niet op de persoon gespeeld moet worden, zal ik op letten.
Je maakt diverse suggestieve opmerkingen zoals ‘in scene gezet’, ‘sterk politiek gekleurd’ en ‘duur ingehuurde deskundologen’. Daar heb ik moeite mee, omdat je dit niet onderbouwt. Erg makkelijk om zo het werk en de bedoelingen van anderen in twijfel te trekken.
Was nieuwsgierig hoe dat in jouw tijd was toen je wethouder was en op enig moment vertrok. De suggestieve opmerking is dan dat ‘de boel toen gewoon de boel gelaten werd’ en de nieuwe gemeenteraad het maar uit moest zoeken. Maar ongetwijfeld zit ik er dan naast?!
Dag Jan,
Dank voor je reactie. Ach: wat jammer nou op zo’n mooie dag met dat prachtige weer dat je met zo’n reactie komt.
“Negatieve praat van oud-politici zit niemand op te wachten volgens mij”.
Nou, nou.
Ik vraag je om je niet op de persoon te richten, maar op de zaak. Dat probeer ik ook altijd te doen. Iedereen, die zich bezig houdt met ons democratisch systeem kan rekenen op mijn steun. Ik vraag alleen maar aandacht voor het feit dat het merkwaardig is dat ambtenaren zo’n dik politiek gekleurd stuk – uit eigen beweging ? – de wereld insturen. Tussen de regels door geef je overigens toe dat dit wel eens een actie van het huidige college kon zijn, hetgeen ik ook vermoed. Dat is op zijn minst merkwaardig, want daarmee belast men een vrije discussie over het nieuwe collegeprogramma. Dat is een zakelijke, politieke beoordeling van mij.
Ik hoop dat anderen, waaronder jij, het daar ook bij houden.
Jammer van de negatieve grondtoon Johan. Ik weet niet precies hoe dat in jouw tijd ging, maar het ‘oude’ college hoeft natuurlijk niet te wachten op de nieuwe raad om om de stand van zaken op papier te zetten.
Vreemde conclusie dat je het ‘een sterk gekleurd politiek document, dat in feite voortborduurt op de zogenaamde Omgevingsvisie’ noemt. Dat slaat echt nergens op.
Ik vind het goed om te merken dat de gemeentesecretaris, mede namens de ambtenaren, met een zekere trots het werk benoemt waar men mee bezig is.
Positieve inzet en waardering van ambtenaren hebben we nodig om Sliedrecht vooruit te helpen.
Negatieve praat van oud-politici zit niemand op te wachten volgens mij.
Ik hoor wel eens goede suggesties, breng die vooral onder de aandacht!
Het is een 50-pagina’s tellend document met veel foto’s en illustraties. Hier is héél , héél, héél veel werk ingestoken. Hoeveel uren van ambtenaren en duur ingehuurde deskundologen hier in zitten wil ik even niet weten. Het is op zich geen slechte zaak dat een nieuw gekozen gemeenteraad aan ambtenaren vraagt : zet eens op een rijtje wat er speelt in Sliedrecht en geef vooral veel feiten. Want dan kunnen wij een goed gefundeerd programma maken.
Dit is echter een sterk gekleurd politiek document, dat in feite voortborduurt op de zogenaamde Omgevingsvisie ; het paradepaardje van het vorige college ( en overigens goedgekeurd door de meerderheid van de vorige gemeenteraad ) Ik zal er later inhoudelijk nog op ingaan. En kom dan natuurlijk weer terug op onder andere de tunnel onder de A 15 en het gebrek aan inspraak, maar dat verhaal kent u al u tot vervelens toe. Maar nu mijn kernvraag . Is dit aan de ambtenaren gevraagd of is dit een eigen initiatief ? En wat vindt de burgemeester daar van als hoeder van goede rolverdelingen tussen bestuurders en ambtenaren ?
Ik citeer uit de brief van de gemeentesecretaris :
“Als gemeentesecretaris heb ik de vrijheid genomen door de ambtelijke organisatie een inspiratiedocument op te laten stellen “. ( voor de duidelijkheid : een gemeentesecretaris is een – overigens gerespecteerde – ambtenaar )
Oh : waarom niet even gewacht op een seintje van het gekozen bestuur ( dat is de gemeenteraad ) ? Of heeft het huidige college dit als vast in scene gezet ? En daarmee de toon bepaald ? Want voor je het weet gaat de gemeenteraad over dit stuk discussiëren in plaats van de vraag wat men de komende 4 jaren wil gaan doen.
Ik vrees het eerste . Wie veroorzaakt nu de kloof tussen kiezer en bestuur ?
Hopen op “Geen woorden maar daden”.
Zo, dat is nogal een opsomming. Maar wel met interessante informatie. Vooral de hoofdstukken die aangeven dat de gemeente hooguit kan lobbyen of coördineren bevestigen het beeld dat wij, als kiezers, en als niet-kiezers, al aanvoelden…wie doet wat en als de Gemeente er toch weinig over te zeggen heeft, waarom zou ik dan gaan stemmen?
Het stuk is helaas te laat. Dat komt omdat de partijen inmiddels zelf al een aantal zaken hebben bedacht en beslist, zo heb ik uit betrouwbare bron vernomen. Kleine opsomming:
– Alle ambtenaren krijgen een cursus Nederlands om de ambtenarentaal uit te bannen.
Daarmee ontvangen alle inwoners die een vraag hebben een antwoord dat ze begrijpen.
– Er wordt veel meer gecommuniceerd via o.a. Sld.24 zodat de inwoners goed op de hoogte
worden gehouden. Maandelijks zal een wethouder een toelichting geven op het gevoerde
beleid of te voeren beleid. Kan via ingezonden stuk of via podcast.
– De gemeente wordt creatiever. Gewoon huisjes neerzetten die je overal ziet doen ze niet
meer. Om een indruk te geven is besloten dat:
o Er wordt gestart met het bouwen van woningen op het Winklerplein waarbij alsnog is besloten
tot een ondergrondse parkeergarage zodat het plein gezellig kan worden ingericht, en bij de
Watertoren. Vooral die laatste wordt een kunstwerk aan de rivier en natuurlijk zijn de auto’s
ook hier opgeborgen.
o In Noord komt eerst een grote (echt groot) diepe plas met rondom strand. Later komen
daaromheen terraswoningen boven elkaar (met daarin parkeergelegenheid) en platte daken
waarop standaard zonnepanelen worden geplaatst. Nergens auto’s en heel veel groen,
aansluitend aan Alblasserbos. Een eldorado voor jonge gezinnen en ouderen.
o Er komen, op de geluidsschermen, zonnepanelen want we geven er geen weiland voor weg.
Omdat ze erop liggen worden de geluidsschermen hoger met daardoor minder lawaai.
o Een weg naar Noord is te duur. Daarvoor in de plaats rijdt elk uur een treintje dwars door
Sliedrecht van Noord naar West naar Centrum en naar Oost. Gewoon leuk elkaar te zien en
voor het geld dat wordt uitgespaard kunnen we dat 100 jaar volhouden.
o Alle nietszeggende, door wat eenden bewoonde vijvers worden een feest voor kinderen. Ze
worden gekoppeld, er komen bruggen, je kan er met de kano door etc. Door die bruggetjes
wordt ook de snelheid van auto’s afgeremd.
– De raadsleden krijgen een lobbycursus en sturen afgevaardigden naar al die externe
beleidsbeslissers zoals Drechtsteden, provincies, jeugdzorg….noem maar op. Daar waar het
over Sliedrecht zelf gaat wordt het stemgedrag persoonlijker en niet alleen partijgebonden.
– De raadsleden krijgen een extra toelage om hun werk naar behoren uit te voeren zodat ze
wellicht wat minder kunnen werken en zich meer kunnen verdiepen in het raadswerk en
voorlichting aan de inwoners.
– De SGP/CU is doordrongen van het feit dat het wel heel vreemd is om een rustdag op te
leggen aan een meerderheid van de inwoners die dat liever zelf bepalen. Daarom is besloten:
o dat men op 1 januari 2023 start met het naar vrije keuze op zondag openen van alle
bedrijven boven de A15 en van de supermarkten die dat willen.
o Vanaf 2023, als men hieraan gewend is geraakt, mogen alle ondernemers naar eigen
goeddunken op zondag de deuren openen.
Op deze wijze hoopt men dat bij de volgende verkiezingen het percentage stemmers naar minimaal 75% gaat. Kortom: goed nieuws voor een nieuw, creatief Sliedrecht. Nu maar hopen dat mijn bron echt betrouwbaar zal blijken.