Gemeenten sluiten intentieverklaring met Chemours; ‘financiële zekerheid’

DORDRECHT / SLIEDRECHT – De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht hebben met Chemours een intentieverklaring ondertekend. Daarmee biedt Chemours financiële zekerheid voor het herstel van de met PFAS verontreinigde moestuinen in onze gemeenten. Dat geldt ook voor het onderzoek voor de aanpak van recreatieplas Merwelanden, zodat daar weer kan worden gezwommen. Hoeveel geld ermee is gemoeid, zeggen de gemeenten niet. Ook valt niet het woord ‘nul uit de pijp’ in de berichtgeving. 

De gemeenten vinden dit een positieve stap. Tenslotte gaan de gemeenten met Chemours in gesprek over de invulling van een door Chemours op te richten fonds. Daarbij komt aan de orde: de reikwijdte en de omvang van het fonds, welke thema’s het fonds behelst en wat daaruit kan worden vergoed dan wel betaald. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De intentieverklaring komt voort uit de gesprekken die de gemeenten met Chemours hebben gevoerd na het tussenvonnis van de Rechtbank Rotterdam op 27 september 2023. Deze gesprekken gingen over het vinden van manieren om de omgeving weer schoon te krijgen. Te beginnen met het herstel van moestuinen en zwemplas Merwelanden. De ondertekende intentieverklaring is een mooie tussenstap naar een vaststellingsovereenkomst, waarin afspraken definitief worden vastgelegd.

Moestuinen en zwemplas Merwelanden
De gemeentebesturen van Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht hebben in juni 2024 ingestemd met de start van de pilot in moestuinen op drie locaties in Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht. Het water van zwemplas Merwelanden wordt nog via bemonstering geanalyseerd. Op basis van de resultaten stelt een onafhankelijk projectteam een plan van aanpak op.

7 gedachten over “Gemeenten sluiten intentieverklaring met Chemours; ‘financiële zekerheid’”

 1. Bezint eer ge begint? 1e afspraak met Chemours schijnt in 1962 al geheim te zijn geweest, dus geldt voor alles: PREVENTIE, zie de zorg!
  Heb zelf levenslang door kwik en (m)allopathie vond niets ondanks div.onderz., maar bioenergetische
  artsen vonden in half uur, maar hoe oplossen?Allopathie weigertMiddel is hier verboden, terwijl in V$ aan kinderen, wel gereguleerd. Jaren ayahuasca gedronken, hielp goed, maar nu ook al verboden door zgn. Farmafia. Oxycodon-dealers ETC.
  En zie…supermarktHARDdrugs???

 2. Ben bang dat het niet mogelijk blijkt de boel ” te reinigen”.
  Zoethoudertje 1e klas. Straks moeten wij de pogingen nog zelf betalen ook. Wat is dat toch met die Chemours dat ze overal mee wegkomen.
  Laten ze dat spul in Amerika produceren. Kunnen ze de boel daar vervuilen. Of is dat daar wel verboden inmiddels?

 3. En wat gaat chemours doen met de echte slachtoffers, die hieraan zijn overleden of jaren lange onderzoeken en ziekenhuisbehandekingen moeten ondergaan, waardoor je levenskwaliteit achteruit holt. Ook de kosten van chemokuren of immunokuren, die door degemeenschap gedragen moeten worden, worden op geen enkele wijze vergoed.
  Ikben zo’n slachtoffer en wellicht kunt u zich indenken, dat ik me meer of min erger aan de zgn “moestuintjes slachtoffers”, die misschien ziek worden n ik en al die mensen, die ziek zijn of overleden ten gevolge van de uitstoot van Chemours nog altijd in de kou staan.

 4. Intentieverklaring?
  even opzoeken wat dit betekent.
  Hoe hou je de burgers dom.
  Iedereen weer blij met een dooie mus.

 5. Alle gemeenten zouden elk huishouden in hun gemeente een belastingteruggave moeten geven (korting op de afvalstoffenheffing die elk huishouden jaarlijks betaalt) zodat elke burger tuingrond kan kopen als schone grond. Dit is een efficiënte manier waardoor snel elk huishouden wordt gecompenseerd voor de gezondheidsschade.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld