Gemeente zet alles op alles om Waterbus te behouden voor toekomst

SLIEDRECHT – De Waterbus mag voor Sliedrecht niet verloren gaan. Dat is de vurige wens van het College van B & W van de gemeente Sliedrecht. “We willen de komende twee jaar daarom benutten om de verbinding tussen de industriegebieden en de waterbus te verbeteren. Daarmee wordt het gebruik van de waterbus aantrekkelijker”, zegt wethouder Ton Spek (CDA) van Verkeer en Vervoer vrijdagmiddag 15 november 2019.

Er is een grote zorg bij de gemeente Sliedrecht. Wethouder Ton Spek: “Over twee jaar, in 2022, wordt de eis voor minimaal oproepafhankelijke bediening van het traject Dordrecht – Sliedrecht – lijn 23 – omgezet in een wens. Dit komt door de weinige passagiers.” (Foto gemeente Sliedrecht)

De provincie kondigde deze week ook een heraanbesteding aan. Voor de eerdere kans om voor de periode het vervoer vanaf 2022 te mogen gaan doen, schreef geen vervoerder zich bij de Provincie Zuid-Holland in. Uit onderzoek bleek dat geen enkel bedrijf wilde inschrijven op de aanbesteding ‘Personenvervoer over Water Rotterdam – Drechtsteden’ gezien het beschikbare, gelijkblijvende budget en de gestelde eisen.

Fiets van de zaak
Door intensief met bedrijven langs de Merwede samen te werken, denkt de gemeente Sliedrecht een betere aansluiting over water maken tussen deze bedrijven en de Waterbus. Spek: “Daarnaast wil de gemeente bedrijven bewegen hun verantwoordelijkheid te nemen in andere vormen van vervoer voor hun medewerkers. Een fiets van de zaak past misschien beter dan een auto van de zaak. Met de auto sta je in de file en heb je parkeerdruk. Met een fiets van de zaak kan je comfortabel met de waterbus.”

Stimuleren en uitbouwen
Het college van Sliedrecht vindt het belangrijk dat de verbinding ook na 2022 blijft bestaan. Spek: “Want wij zien dat de komende jaren de behoefte aan vervoer in en rond Sliedrecht blijft groeien. De gemeente Sliedrecht verwacht toch dat het gebruik van lijn 23 na 2022 kan groeien door de toenemende verkeersdruk rond Sliedrecht. Daarom wil de gemeente Sliedrecht de komende twee jaar het gebruik van het vervoer over water stimuleren en uitbouwen. Dit om de lijn alsnog interessant te maken voor de toekomstige vervoerder.”

Groei verkeersdruk
Door de toenemende verkeersdruk op de weg neemt de vraag naar andere vervoersvormen zoals personenvervoer over water juist toe, is de verwachting van het college. Lijn 23 kan na 2022 in een duidelijke behoefte voorzien. Spek begrijpt dat de provincie de aanbestedingseisen bijstelt, nadat er eerder geen indieners zijn geweest. Spek: Natuurlijk maken wij ons zorgen over de uitkomst van de aanbesteding voor na 2022. De omzetting van een aanbestedingseis naar een wens voor vervoer kan negatief uitpakken voor lijn 23 naar Sliedrecht.”

3 gedachten over “Gemeente zet alles op alles om Waterbus te behouden voor toekomst”

 1. mogen ze eerst is leren varen ze hebben alle palen omver gevaren , levens gevaarlijk die mensen achter het stuur !!!

 2. Vriendelijke en goedbedoelde woorden van de wethouder.
  Maar nu de harde werkelijkheid.
  We hebben in Sliedrecht een unieke openbaar vervoer verbinding met Dordt.
  En het is ook nog eens mooi : binnen 20 minuten over het prachtige water spectaculair snel, maar in een comfortabele stoel, naar het centrum van Dordt. En je kan je fiets heel makkelijk meenemen, dus in Dordt kan je ook alle kanten op.
  O ja : je kan ook nog eens binnen 5 minuten bij de Dordtse Biesbosch uitstappen en daar een leuk rondje maken.
  Pure luxe.
  Maar het is een handjevol mensen dat er gebruik van maakt.
  Oorzaken : we hebben een goede treinverbinding met Dordt en Rotterdam en dat is voor het woon-werkverkeer essentieel.
  Maar vooral ook : veel mensen vinden het teveel gedoe en pakken liever de auto.
  Gevolg : de Provincie moet er handen en handenvol subsidiegeld instoppen.
  Daar gaan ze een keer mee ophouden.
  Dus de waterbus moet meer gebruikt worden.
  Als ieder gezin, dat goed mobiel is, dit een een paar keer per jaar doet ; dan overleeft de waterbus het misschien.
  En anders is het over een paar jaar gewoon einde oefening .
  Dus : voor het te laat is : NEEM DE WATERBUS .

Plaats een reactie

*=Verplicht veld