Gemeente zegt dat meetresultaten luchtverontreiniging volgens verwachting zijn

SLIEDRECHT – De concentratie fijnstof in de lucht in Sliedrecht lijkt niet hoger te zijn dan de wettelijke Europese normen. Dat is de eerste voorzichtige conclusie van de gemeente Sliedrecht na drie maanden meten van de luchtkwaliteit op drie plaatsen: Craijensteijn, Stationsweg en Rivierdijk. Dat zegt de gemeente Sliedrecht woensdag 17 oktober 2018.

Hier aan o.a. de Stationsweg heeft TNO speciale meetkastjes opgehangen om een beter beeld te krijgen van de invloed van het verkeer op de lokale luchtkwaliteit in Sliedrecht. (Foto gemeente Sliedrecht)

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een landelijk netwerk om de luchtverontreiniging te meten en te berekenen. De dichtstbijzijnde meetpunten staan in Dordrecht en Alblasserdam. Op basis van dat netwerk voldoet de luchtkwaliteit in Sliedrecht volgens de berekeningen aan de Europese normen.

Concentraties
De gemeente Sliedrecht heeft vorig jaar afgesproken om naast deze landelijke metingen ook lokaal metingen te doen. Het gaat daarbij vooral om de concentraties aan fijnstof en stikstofdioxide in de lucht en de invloed van het verkeer op de luchtkwaliteit. De eerste metingen zijn nu bekend, maar de tijd is nog te kort om stevige conclusies te trekken. Zo blijken de meetkastjes de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht nog niet goed te meten. Naar een oplossing van dit technische probleem wordt gezocht.

Invloed autoverkeer
Voor een goed beeld moet het onderzoek een jaar duren. In juni 2019 komt de eindrapportage van dit onderzoek volgens de gemeente Sliedrecht. Gezien de gemeten verhoogde concentraties in de spits lijkt de invloed van het autoverkeer al wel zichtbaar. Vanaf nu kunnen bewoners en andere belangstellenden de meetresultaten ook direct (realtime) volgen via een link op de gemeentelijke website.

2 gedachten over “Gemeente zegt dat meetresultaten luchtverontreiniging volgens verwachting zijn”

  1. Zou fijn zijn als er eens gemeten werd op de kruising P.C. Hooftlaan en Kerkbuurt zeker bij de paal.
    ’s Nachts om twee uur staan daar al grote vrachtwagens te wachten, dank zij de centrale afzuiging krijgen wij veel stank en stof binnen. Niets bijzonders voor Tabliss maar mijn vrouw heeft COPD.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld