SLIEDRECHT – Na berichtgeving op online krant Sliedrecht24 maandag 14 juli 2025, dat een aanvraag voor een ’tijdelijke opvanglocatie COA’ is ingetrokken en deze aanvraag inmiddels niet meer ter inzage ligt, maakt Gemeente Sliedrecht maandagavond bekend dat een asielzoekerscentrum (AZC) weer niet van de baan is. “Het COA heeft daarnaast op 4 juli een aanvraag omgevingsvergunning ingediend, dit betrof het afwijken van het omgevingsplan voor een tijdelijke opvanglocatie. Hierop zou nog een tweede aanvraag volgen voor het bouwen. De gemeente heeft de eerste ingediende aanvraag beoordeeld en aangegeven dat het efficiënter en duidelijker is om één integrale vergunningsaanvraag in te dienen. Het COA heeft daarom op 9 juli de aanvraag ingetrokken om op een later moment een nieuwe aanvraag in te dienen”, komt Gemeente Sliedrecht met een verklaring. Door in gebreke te blijven bij de eerdere berichtgeving veroorzaakt de gemeente verwarring. Op de eerdere berichtgeving komt Gemeente Sliedrecht verder niet terug.
Het gebied nabij de Zwijnskade waar het AZC moet komen. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Gemeente Sliedrecht zal niet ingaan op het verzoek van de Regionale Regietafel (RTT) om 110 vluchtelingen van Hardinxveld-Giessendam een plek te geven in het toekomstige AZC. Het Sliedrechtse college liet dit vrijdag 11 juli 2025 al weten aan het college van Hardinxveld-Giessendam, nadat duidelijk werd dat er binnen de gemeenteraad van Sliedrecht geen draagvlak voor is. In 2024 vroeg gemeente Hardinxveld-Giessendam aan Sliedrecht om de 110 vluchtelingen die zij volgens de landelijke Spreidingswet op moeten vangen, onder te brengen in het toekomstige AZC. Tijdens de gemeenteraadsvergadering in Sliedrecht op 1 juli jl., stemde de Sliedrechtse raad echter unaniem in met de motie om de 110 extra vluchtelingen van Hardinxveld-Giessendam niet op te vangen.
Tekst gaat verder onder foto.
Wensen en bedenkingen
Al in 2023 had de raad van gemeente Sliedrecht wensen en bedenkingen uitgesproken over de komst van een AZC in Sliedrecht, waarbij is gesteld dat er maximaal 250 plekken zouden komen. De plekken die boven de eigen opgave van 139 vluchtelingen uitkwamen, konden beschikbaar gesteld worden aan buurgemeenten. Wel onder voorwaarde dat deze buurgemeente statushouders uit Sliedrecht zou huisvesten. Over de 111 plekken die te vergeven waren, is inmiddels een bestuursovereenkomst afgesloten met gemeente Alblasserdam. Wethouder Ton Spek (CDA) van Vluchtelingen (foto hierboven): “We waren ondanks de eerder uitgesproken wensen en bedenkingen van de gemeenteraad bereid met de raad in gesprek te gaan. We hadden hen graag meegenomen in de voordelen die een verdere uitbreiding van het AZC en een samenwerking met de regio met zich meebrengt. Ik doel daarmee vooral op het delen van voorzieningen en ambtelijke inzet wat voor de nodige kostenbesparing zorgt. Het zou daarbij zonde zijn als we vlakbij elkaar ieder ons eigen AZC realiseren. Na een lang proces en gesprekken met regiogemeenten waren we op het punt gekomen om dat gesprek met de raad te voeren. Helaas werd voor die tijd in de raadsvergadering duidelijk dat er geen politiek draagvlak is voor de extra opvangplaatsen.”
Andere oplossing zoeken
Vanuit de Spreidingswet hebben alle gemeenten een wettelijke taakstelling gekregen. Dat betekent volgens Gemeente Sliedrecht dat iedere gemeente verplicht is een aantal vluchtelingen te huisvesten in de gemeente. De Regionale Regietafel, waarin verschillende gemeenten uit onze regio zijn aangesloten, kijkt hoe die landelijke opgave in onze regio ingevuld wordt. Naast de opgave uit de Spreidingswet zijn in de regio ook extra plaatsen nodig voor Oekraïense vluchtelingen. Met de regio is besproken dat, als Sliedrecht de asielzoekers van Hardinxveld-Giessendam huisvest, laatstgenoemde een extra opvang voor Oekraïners opent. De taakstelling van statushouders wordt dan elders in de regio uitgevoerd. Nu Sliedrecht de asielzoekers van Hardinxveld-Giessendam niet kan huisvesten, moet er gekeken worden naar een andere oplossing. Wethouder Christa Hendriksen (T@B) van Gemeente Hardinxveld-Giessendam: “Natuurlijk is het jammer dat we de deal niet zoals besproken uit kunnen voeren. We hebben een goed gesprek gehad met het college van Sliedrecht en uitgesproken dat we elkaar vasthouden in de regionale opgave. We gaan dus kijken hoe we met elkaar en de regio uitvoering kunnen geven aan de verschillende taakstellingen die we als regio uit te voeren hebben.”
Begin 2027
Gemeente Sliedrecht nam in 2023 het initiatief om het terrein aan de Kweldamweg-Zwijnskade als AZC locatie aan te bieden bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Na enige vertraging door een bezwaarprocedure op het voorbelasten van de grond, waarvoor al een vergunning is verleend, starten na de zomer de eerste werkzaamheden. Deze werkzaamheden bestaan uit het voorbelasten van de grond en duren circa 9 maanden voordat er daadwerkelijk gebouwd kan gaan worden. Het AZC opent volgens Gemeente Sliedrecht naar verwachting in het eerste kwartaal van 2027 haar deuren.
Wordt het niet eens tijd om duidelijkheid en opening van zaken te geven van welke echte plannen er klaar liggen over een vestiging in Sliedrecht van een AZC .
Wie mogen deze openheid vervullen en waar
Via Sliedrecht 24 het Kompas en de Dortenaar.
De 3 Wethouders hr. v.d.Spek hr. Paas
hr.Bijderwieden.
Vervolgens de fractie voorzitters van SGP CU Prosliedrecht CDA Pv.d.A Slijdregt nu
en de VVD.
Aan deze Bewinds personen de opdracht
om dit dossier direkt of zo spoedig mogenlijk
duidelijk te maken aan de ongeveer 20.500 stem en kiesgerechtende inwoners van Sliedrecht.
Zo dat voor komen kan worden dat op 18 maart 2026 de ZWM als grootste Stroming op dit moment 45 % eventueel door groeit naar
50 of zelfs naar 60 % van de Stem en kiesgerechtende inwoners.
Het huidige draag vlak op basis van de inwoners in 2022 11187 geldige stemmen op Kandidaten van 25897 inwoners is geen 57 % zoals andere ons willen doen geloven zelfs geen 47 % maar 43 %.
Sliedrecht wordt bestuurd door een minderheid van de 25897 in woners.
Daar is op zich niets mis mee maar een groter en breeder Draagvlak van de inwoners is vele malen beter en zal de bestuurbaarheid zeker in de komende jaren na 2026 van groot belang zijn de groei in inwoners en het besteed bare inkomen zal onder grote druk komen te staan
Een overpeinzing van een inwoner Gijs