SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht heeft donderdag 7 maart 2024 besloten om een beeldvormende vergadering te splitsen in twee aparte openbare avonden. Het gaat om een aparte avond voor de ‘voorkeursvariant Noord-Zuidverbinding’ (dinsdag 19 maart 2024, 20.45 uur) en een aparte avond voor de ‘richtinggevende uitspraak zwembad’ (maandag 25 maart 2024, 20.30 uur).
De avonden worden gehouden in partycentrum De Lockhorst aan Sportlaan 1. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)
Tekst gaat verder onder afbeelding.
Noord-Zuidverbinding
Voorafgaand aan deze beeldvormende vergadering is er, in de tijdelijke raadzaal, een openbare ontmoeting tussen de gemeenteraad en de participanten van de Noord-Zuidverbinding. “Het college heeft in 2023 gewerkt aan een voorkeursvariant voor de Noord-Zuidverbinding. Deze voorkeursvariant is tot stand gekomen door middel van een participatietraject met omwonenden en de diverse verenigingen in het tracégebied. Het doel van deze beeldvormende vergadering is enerzijds om uit te leggen waarom er uiteindelijk voor deze voorkeursvariant is gekozen en anderzijds om uit te leggen welk proces er in de besluitvorming en het ontwerp in de komende twee jaren nog moet volgen”, bericht de gemeente Sliedrecht.
Zwembad
Ook bij deze avond is er vooraf een openbare ontmoeting, in de tijdelijke raadzaal, tussen de gemeenteraad en de participanten van het zwembad. “Tijdens deze beeldvormende vergadering wil het college specifiek aandacht besteden aan het zwembad als voorziening. De gemeenteraad wordt in het raadsvoorstel voorgesteld om te kiezen voor een nieuw te realiseren dorpsbad op de locatie Sliedrecht-Oost.
Later tijdstip
De oordeels- en besluitvormende vergaderingen over deze onderwerpen worden door de gemeente Sliedrecht op een later moment gepland en dan via online krant Sliedrecht24 ook bekendgemaakt.
Weer een duidelijk verhaal heer Joop Keesmaat. Dankjewel. De vraag rijst bij mij nog steeds waarom zoveel Sliedrechters dit allemaal snappen en geen fly- over en geen bouw in Noord willen terwijl een groot deel van de raad dit niet ziet of snapt…….
Mochten er toch huizen in Noord komen dan zal een groot deel naar inwoners van buiten sliedrecht gaan. Zou het kunnen zijn dat een eerdere afspraak van voormalig wethouder Tanis met de regio inzake huizenbouw hier nog doorwerkt bij het huidige college ?
En inderdaad, de raad cq college kunnen zorgen dat het hier gaat ‘warre’ maar wanneer de rijksoverheid ‘het mot gaan rêêje’ zijn we nog verder van huis !
@ Kees Visser
Ja, dat spreekwoord ken ik als geen ander en mijn schoonmoeder zaliger (een echte Slierechtse) gebruikte dat ook altijd.
Maar – als ik er een rommeltje van maakte (ook één of anderhalf keer gebeurt 😊) – dan legde ze me wel keurig uit, dat dat spreekwoord geen automatisme is, oftewel “als je er eerst een rommeltje van maakt, dan komt het niet vanzelf weer goed”!
En verder herinner ik me nog wat wijze levenslessen van haar, mijn eigen moeder en later zelfs van Kommer Damen over betaalbaarheid en dat het opstapelen van vier, vijf, zes, zeven of meer “ogenschijnlijk” kleinere financiële risico’s uiteindelijk rampzalig kunnen zijn; Immers niemand kan voorspellen of die allemaal wel of niet tegelijk komen.
Zoiets staat – volgens mij – ook in de meeste goede administratieve opleidingen, terwijl er bij accountants zelfs een apart gedeelte van de cursus aan gewijd wordt.
Kortom en in alle eerlijkheid denk ik, dat uiteindelijk de financiële grenzen, waarbij in 2026 ook de gemeentelijke rijksbijdrage voor Sliedrecht (één van de zeven spreekwoordelijke “plagen”) fors wordt teruggeschroefd wel de doorslag gaan geven.
Overigens zitten veel gemeentes met soortgelijke problemen en ik las onlangs een plan van gemeente Zwijndrecht (?) om potentiële starters/kopers – onder voorwaarden – van een behoorlijke gemeentelijke subsidie te voorzien.
Lijkt me zeker het onderzoeken waard, want daarmee werd m.i. destijds een soortgelijk woningbouw en woonprobleem voor Sliedrechters eind zeventiger jaren van de vorige eeuw opgelost.
Bij ons was dat o.a. in de “weren” wijken en – uit eigen ervaring – kan ik melden, dat dat voor heel veel jongeren/starters in elk geval wel goed gewerkt heeft.
De woningbehoefte voor onze eigen groeiende bevolking van 600 tot max. 900 woningen binnen Sliedrecht kunnen we m.i. wel “binnendorps” oplossen.
De vraag blijft dan feitelijk of Sliedrecht-Noord gebouwd moet worden om als dorp groter te groeien of dat we daarmee meer vermogende burgers uit andere gemeenten binnen willen halen.
Blijft een lastig, maar m.i. moeten we in elk geval geen gemeente met een artikel 12 status worden, toch?
Veel echte Sliedrechters zijn juist niet eens met de plannen.
Te denken aan de hoge kosten en huizen die op de slooplijst staan.
Dit heeft grote impact op diegene die dit treffen.
Het beeld van Sliedrecht moet Sliedrecht blijven….een baggerdorp en geen stad.
mevrouw stroo begreep ergengs gehoord gezondheid cluster blijft.
mevrouw de groot heb met een van uitvoerders gesproken maar alles is nog duister.
hij begreep het vraag stuk welk u aan kaart over moes tuin.
Ik mis in dit hele ontwerp de skeelerbaan en de handboogvereniging. Terwijl er met beide verenigingen een overleg is geweest waarbij hun een plek aan de noordzijde zou worden toebedeeld.
Maar dat zie ik dus niet terug.
???
Hoe verklaart men dit?
Omwonenden en vereniging vinden het wel prima hoe het nu is. Er lag een belachelijk plan op tafel december 2022. Gepresenteerd in een donkere kleine kamer in de Lockhorst, je mocht wat post its ophangen. Zo lang er geen vergunning is voor bouwen in Sliedrecht Noord.
De plannen maar even boven op de hoogste plank leggen. Al deze te grote zeer dure plannen gooien het hele dorp jaren lang op de schop. Je moet maar eens goed visualiseren hoe dat eruit gaat zien, al die grijze bouwputten, je mag namelijk niet meteen bouwen.
Hoe zit het met de vogels, de dieren, de planten, de bomen, de omwonenden, de luchtvervuiling, de fijnstof, de stikstof, geluidsoverlast, lichtoverlast, komen er schermen over die Fly over.
Blijven de grote bomen staan.
Hoe staat het met de dieren van kinderboerderij.
Waar ga je parkeren bij al dit bezoek aan de nieuwe locaties van de voorzieningen. Hoe gaat de inwoners van de 10 hoog flats en uit de serviceflat nu nog makkelijk naar de Moestuin, het zijn de grootste afnemers.
Waarom al zo snel miljoenen uitgeven terwijl er dus nog geen bouw vergunning is voor Noord, gaan we een onkruidveld creeren zoals op Winklerplein of gaan we gewoon even uit de trein.
Inwoners denk goed na, als cadeau krijg je jarenlang bouwputten, torenhoge lasten en er een poedelbadje voor terug zonder heerlijke ligweide met gezellig buitenterras, lunchroom, buitenbad en buitenzwembad met leuke glijbanen en gezelligheid. Naar mijn idee een hele slechte deal voor een dorp waar de Eneco miljoenen blijkbaar in bitcoins zijn omgezet niet nu miljoenen opbrengen.
De voetbal en tennis staan er ook al jaren treurig bij. En het ene dure adviesbureau na het andere komt vanuit de grote stad vertellen hoe het in ons dorp beter kan.
naar mijn idee hebben we het al stikgoed hier en zijn er toegangswegen genoeg Sliedrecht in.
Bouw in Noord woningen voor Sliedrechters en dat hoeven er dus niet 1600 te zijn.
Deze voorkeursvariant is tot stand gekomen door middel van een participatietraject met omwonenden en de diverse verenigingen in het tracégebied. Het doel van deze beeldvormende vergadering is enerzijds om uit te leggen waarom er uiteindelijk voor deze voorkeursvariant is gekozen en anderzijds om uit te leggen welk proces er in de besluitvorming en het ontwerp in de komende twee jaren nog moet volgen”, bericht de gemeente Sliedrecht.
Waar komen de apotheek/ huisartsen, tandarts en fisio?
En vandaag al een wevende folder van zwembad De Doetsekom in de brievenbus.