Gemeente plaatst bord ‘verboden toegang voor onbevoegden’ nabij hek

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Met het plaatsen van een bord boven het bord woonerf, buiten hun eigen terrein, nabij het hekwerk van het terrein bij het gemeentekantoor aan de Industrieweg wil de gemeente mensen buiten kantoortijden weghouden van het terrein. De gemeente Sliedrecht kiest er niet voor het bord ‘eigen terrein’ aan of nabij het hek te bevestigen. Anderzijds kan dat bord en het huidige bord weinig waarde hebben, omdat dezelfde toegang tot het terrein wordt gebruikt door de tijdelijk gevestigde asielzoekers in gebouw De Reling. Er is voor hen geen aparte toegangspoort.

Op het terrein wonen tot uiterlijk 31 december 2022 namelijk bijna vijftig asielzoekers, die daar ook buiten kantooruren rondlopen en verblijven. Zij worden gerekend tot de bevoegden? Ze moeten dan wel voortdurend aan het door het COA gehuurde gedeelte (De Reling) verblijven en geen stap buiten de kantooruren op het gemeentelijke gedeelte zetten. Dat lukt niet doordat er één toegangspoort is en geen hekwerk, dat het ‘COA-terrein’ (vallend onder de VRZHZ) en ‘het gemeenterrein’ scheidt. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht)

Tekst gaat verder onder foto.
Tot voor kort was de situatie zo. Deze foto is woensdag 21 september 2022 gemaakt, kort voor aankomst van de asielzoekers naar de crisisnoodopvang. Dat de gemeente Sliedrecht een extra bord plaatste, had een aanleiding. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Borden ontbreken
Het deel waar de asielzoekers zitten is De Reling. Dat is op hetzelfde terrein als het gemeentekantoor. De Reling is nu onderdeel van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, zolang het crisisnoodopvang is. Beveiligers hebben de opdracht gekregen om iedereen van het terrein te houden onder wie ook journalisten. Die werden kort voor aankomst van de vluchtelingen uit Ter Apel woensdag 21 september 2022 verwezen naar de openbare weg. Dat leidde toen tot discussie. Vanuit online krant Sliedrecht24 werd erop gewezen dat het terrein met de parkeerplaatsen ook tot openbaar terrein behoort, zolang er op het hekwerk geen bordje ‘Eigen terrein’ hangt. Bovendien heeft het terrein dezelfde toegang als mensen die gemeentelijke zaken willen regelen of ambtenaar zijn en aan het werk gaan. Er was geen omheining rond de opvang, wel om het terrein. Bovendien ontbrak bij de ingang op het hekwerk een bordje dat er nu andere regels gelden vanwege crisisnoodopvang, waardoor de beveiliging bijvoorbeeld mensen van het terrein bij de opvang kan sturen. Naar aanleiding van die situatie name de gemeente Sliedrecht maatregelen en plaatste het witte bord er bij.

Tekst gaat verder onder foto.

Eigen terrein
De materie is ingewikkeld. Het bord ‘eigen terrein’ geeft aan dat het verboden is voor mensen en zelfs voor dieren (privaatrechtelijk). Negeren betekent dan dat het strafbaar is. Eigen terrein is namelijk altijd eigen terrein. Echter als het eigen terrein vrij toegankelijk is, dan is het veelal voor het openbaar verkeer openstaande weg, waarbij de wegenverkeerswet weer van toepassing is. Op het moment dat een stuk land, dan wel eigen terrein, wordt voorzien van hekken en bijvoorbeeld één doorgang is dan kan de wegenverkeerswet (deels) worden uitgesloten. Die doorgang mag dan weer niet voor een ieder vrij toegankelijk zijn, zoals nu wel voor de tijdelijk opgevangen vluchtelingen. Een bord met verboden toegang voor onbevoegden (art. 461 Wetboek van Strafrecht, zoals nu nabij het hek is bevestigd) zorgt ook al voor een goede juridische handhaving. In dat geval mag de plaats pas betreden worden met toestemming van de rechthebbende. Onbevoegd betreden is een strafbaar feit. Blijft lastig met één toegangspoort die in de avond tot 23.00 uur open is. Je mag er zelfs niet parkeren tot die tijd op het privéterrein. Ook dat is dan strafbaar. Het heeft verder ook consequenties voor mensen die een bestelling buiten de kantooruren aan de asielzoekers zouden willen afleveren, denk aan een supermarkt, een onlinebestelling of de pizzakoerier. Niet welkom anders strafbaar! Of er ook wordt gehandhaafd op de niet-kantooruren is niet bekend. 

2 gedachten over “Gemeente plaatst bord ‘verboden toegang voor onbevoegden’ nabij hek”

  1. Bord en bijbehorende wet is bedoeld om personen te weren die geen toestemming hebben het terrein te betreden te weren. Tot dusver correct. Maar dat dan gelijk maar niemand toegang meer heeft… Ik denk dat je zelf wel beter weet.
    Iemand die iets af komt leveren, heeft die toestemming wel. Door de bestelling te plaatsen, geeft men die in principe, maar afleveren aan het hek kan natuurlijk ook. Geen consequenties dus, maar dat wist je vast al.
    Het bord heeft als doel het voor een ieder duidelijk te maken dat men zonder toestemming het betreffende terrein niet mag betreden en strafbaar is (geldboete 1e categorie als ik het goed heb) als men dit wel doet. Voorkomt inderdaad vervelende discussies, meestal met opdringerige personen en/ of personen die niet veel goeds van zin zijn.
    Hangt overigens bij diverse terreinen, kantoren, bedrijven en zelfs scholen. Je zou het zelfs op je schutting kunnen hangen!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld