SLIEDRECHT – Met alle wegopbrekingen, verkeersomleidingen en andere overlast, zijn de werkzaamheden voor de aanleg van een duurzaam warmtenet in Sliedrecht in de afgelopen vier jaar niet ongemerkt aan ons voorbij gegaan. “Er wordt hard gewerkt aan een duurzame manier om onze gebouwen ook in de toekomst te kunnen verwarmen”, bericht de gemeente woensdag 30 augustus 2023.
Deze luchtfoto laat een groot deel van Sliedrecht-Oost zien. De aanleg zorgt helaas ook voor langere overlast in woonwijken, zoals Vogelbuurt-Noord. (Foto gemeente Sliedrecht)
Inmiddels is er volgens de gemeente Sliedrecht ruim drie kilometer aan leiding in de grond geplaatst en zijn er ruim duizend woningen aangesloten. “Binnen een jaar komen daar nog eens ruim 500 woningen bij. Die woningen worden nu nog verwarmd met een tijdelijke centrale, maar volgend jaar verbinden we het warmtenet via een buis onder de rivier met de slibverbrandingsinstallatie in Dordrecht. Daar wordt het rioolafval verbrand en met de warmte die daarbij vrijkomt, kunnen wij ons warmtenet verwarmen. Daarmee is de warmte die onze woningen ingaat straks 97% duurzaam”, laat de gemeente weten.
Tekst gaat onder video verder.
Langer overlast
De aanleg zorgt, zo bericht de gemeente, helaas ook voor langere overlast in woonwijken, zoals Vogelbuurt-Noord. “Daar willen we heel graag de straten en het groen opknappen en vernieuwen, maar daar moeten we nog even wachten tot ongeveer 100 grondgebonden woningen in De Horst en Vogelenzang ook op het warmtenet zijn aangesloten. Anders zouden de nieuw ingerichte straten volgend jaar alweer opengebroken moeten worden, wat natuurlijk zonde is”, zegt de gemeente.
Begin 2024
“Terwijl we met deze uitdagingen bezig zijn, is het fijn om te weten dat er positieve veranderingen op komst zijn. Als alles goed gaat, legt HVC in de komende twaalf maanden het wijkwarmtenet voor De Horst en Vogelenzang aan en starten we in het begin van 2024 ook al met de herinrichting van delen van de wijk”, bericht de gemeente. Aan het eind van 2024 is de wijk dan – ondergronds en bovengronds – volgens de gemeente Sliedrecht helemaal opgefrist en klaar voor de toekomst. “Dat brengt ons steeds dichter bij een gemeenschap die beter en duurzamer is, waar we allemaal trots op kunnen zijn”, aldus de gemeente.
Of men haalt de stekker eruit dat het klaar is.
Overlast is 1, je huis niet warm krijgen is 2, bijverwarming noodzakelijk, ondanks de verduurzaming.
Als derde veel hogere verwarmingskosten. Het warmtenet is veel duurder dan gas, zeker de vaste kosten per maand.
En dan nog de kosten van de bijverwarming.
Andere optie is in de kou zitten met de hogere kosten
Als we dan aangesloten zijn gaat dan ook de prijs omlaag!? Hou nu mijn hart al vast voor eind van het jaar als het prijsplafond eraf gaat
2 persoonshuishouding in de staatsliedenbuurt met een verbruik nog onder een flat gemiddeld 8 euro per maand nu (allen douchen en beetje warm water verbruik) alleen de maandkosten zijn 60 euro!! Met alle vaste kosten erbij😢
Dan moet straks de verwarming weer aan😱
Gewoon toegeven het is geflopt heeft teveel gekost en veel overlast mischien moet de wethouder zijn functie neerleggen en vertrekken
Warmtenet Sliedrecht!!!
Laat je geen zand in de ogen strooien.
Dit warmtenet is verre van duurzaam ten eerste moet er steeds meer vuil verbrand worden dit moet uiteindelijk ingevoerd worden. En dat is nou net wat we niet zouden moeten willen. Ten tweede brengt dit meer vervuilde uitstoot wat weer neerslaat in Sliedrecht. Ten derde als dat zogenaamde warme water Sliedrecht bereikt is het zover afgekoeld dat het weer op verschillende plekken opgewarmd moet worden. Ja je raadt het al met gas dit zal dan nog minimaal 10 jaar gaan duren. Dit is een trucje van Onze ” TON ” dit had nooit moeten gebeuren Sliedrecht had op waterstof over moeten gaan. Al die zogenaamde heet waterleidingen krimpen en rekken na een aantal jaren gaat alles lekken en krijg je storing op storing en iedereen in de kou. Bedankt TON maar die zal dan wel uit het veld verdwenen zijn en ergens in Spanje bivakkeren.