Gemeente maakte in 2022 miljoenen ‘winst’ op vluchtelingenopvang Oekraïne

door Peter Donk
SLIEDRECHT – De opvang van Oekraïense vluchtelingen heeft de gemeente Sliedrecht in 2022 geen windeieren gelegd. Van het Rijk kreeg de gemeente een bedrag van € 4,8 miljoen en in dat jaar werd aan opvangkosten € 2,3 miljoen uitgegeven. De gemeente boekte dus ‘een winst’ van € 2,5 miljoen in 2022. Het geld gaat niet terug naar het Rijk. Dat blijkt uit beantwoording van vragen, die online krant Sliedrecht24 stelde. 

De opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in de gemeentelijke opvang aan Stationspark. Deze foto is gemaakt bij de aankomst in maart 2022. Meer dan acht op de tien gemeenten gaven de opvanggeld van het Rijk niet geheel uit. Een derde gaf zelfs minder dan de helft van het uitgekeerde overheidsgeld uit, waaronder in 2022 de gemeente Sliedrecht. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Dit verklaart meteen waarom de gemeente zo enthousiast is over de opvang van de vluchtelingen uit het oorlogsgebied. Het is lucratief! Sliedrecht vangt sinds maart 2022 ongeveer 148 Oekraïense vluchtelingen op in de gemeentelijke opvang aan het Stationspark 200. Het aantal Oekraïners dat opgevangen wordt, fluctueert volgens de gemeente. “Er zijn soms vluchtelingen die verhuizen naar een andere opvangplek, naar het buitenland en in een enkel geval ook teruggaan naar Oekraïne”, bericht de gemeente Sliedrecht. 

Geld
Gemeenten die miljoenen euro’s meer dan nodig kregen voor de opvang van Oekraïners, zoals de gemeente Sliedrecht, hoeven dat geld niet terug te betalen aan het Rijk. Als blijkt dat een gemeente veel minder uitgeeft dan de bijdrage kan het ministerie van Justitie wel een verzoek doen ‘om eventuele overschotten vrijwillig terug te storten’. De gemeente Sliedrecht is dat niet van plan en houdt het geld. Het heeft ook al een bestemming. “Dit droeg bij aan het positieve jaarresultaat over 2023. Bij de vaststelling van de jaarrekening heeft de raad besloten om het volledige positieve jaarresultaat voor een belangrijk deel te bestemmen voor de reserve Koers 2030”, reageert de gemeente Sliedrecht.

Meer opvangplaatsen realiseren
Cijfers over 2023 en dit jaar zijn er nog niet. “Uit de nog vast te stellen jaarrekening zal blijken wat in 2023 de inkomsten en uitgaven voor de gemeentelijke opvang in dat jaar zijn geweest”, bericht de gemeente. De oorlog in Oekraïne duurt voort en de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Nederland zit overvol. Uit alle macht wordt geprobeerd meer opvangplekken te realiseren. Daar wil de gemeente Sliedrecht verder aan bijdragen. “Gezien het grote tekort aan opvangplekken wordt de gemeentelijke opvanglocatie verbouwd, zodat er binnen het pand 30 – 40 extra opvangplekken kunnen worden gerealiseerd. Deze plekken zijn ook bedoeld voor een eventuele noodzakelijke doorstroom vanuit de particuliere opvang. De kosten voor deze verbouwing kunnen worden betaald uit de in 2024 te ontvangen Rijksbijdrage”, stelt de gemeente. 

Particuliere acties
De gemeente Sliedrecht had dus geld over in 2022. Toch liet het allerlei particuliere hulpinitiatieven (o.a. kleding inzameling, het geven van donaties en verrassen op feestdagen) en de aanschaf van spulletjes doorgaan, zonder te melden ‘we hebben Rijksgeld genoeg en dragen daaraan bij’. De gemeente liet particulieren er ook hun tijd in steken. Organisaties kregen zelfs geld van kinderen uit spaarpotjes. Ook voor particuliere opvang was er geen geld beschikbaar vanuit de overheid. Een specificatie waaraan de € 2,3 miljoen van de € 4,8 miljoen aan is uitgegeven, heeft de gemeente Sliedrecht niet gegeven. Ook is niet duidelijk waarom de gemeente in 2023 hier niet over heeft gecommuniceerd.

11 gedachten over “Gemeente maakte in 2022 miljoenen ‘winst’ op vluchtelingenopvang Oekraïne”

 1. @ Alex Bakker.
  Dit is het zogenaamde barmhartige gevoel voor de medemens. Gaat puur om de euro’s.

 2. Vluchtelingen als verdienmodel. Ik vind het walgelijk eerlijk gezegd. Als je als gemeente miljoenen aan oorlogsvluchtelingen(!) kan verdienen om te besteden aan projecten of als dekking voor de begroting dan moet je je naar mijn mening echt diep schamen. De gemeente kon het overgebleven (belasting!)geld vrijwillig terugstorten maar deed dat niet.En daardoor geeft het geplande AZC mij een naar onderbuikgevoel. Vluchtelingen mogen nooit een verdienmodel zijn!!!! En voor de Christelijke partijen die hieraan meewerken: Ik kan zo tientallen verzen uit de bijbel noemen die gewin maken over de ruggen van vluchtelingen en armen veroordelen

 3. In dit geval is het geld ontvangen en van het Rijk.
  Na een betaling van belasting is het geld niet meer van de persoon, maar van een ander.
  Niks via… het geld is ontvangen van het Rijk.
  Taalkundig.
  Anders dan je gevoel misschien zegt…

 4. Van het Rijk….nee via het rijk, opgebracht door de belastingbetaler in Nederland!

 5. Ohhhh. Het is een verdienmodel? Verdorie. Wie had dat nou gedacht? Steken ze daarom elke ochtend om 06:35 vuurwerk af? (waar ik niet op tegen ben natuurlijk, maar met 2.5 miljoen winst is dat ene vuurwerkpotje een beetje karig)

 6. mevrouw Ooms fout wordt denk ik gestoken in opvang en extra plekken.
  wat u wil gebeurd niet is toch al besloten kleiner zwembad?

 7. Particulieren die Oekraïners opvangen krijgen in principe geen cent van de overheid. Dan te lezen dat het goed zakendoen is voor de gemeente om vluchtelingen op te vangen geeft te denken.

 8. Mooi, kunnen ze van het overgebleven geld een nieuw zwembad met buitenbad bouwen in Sliedrecht.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld