SLIEDRECHT – Wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen heeft vrijdag 29 januari 2021 met directeur bestuurder Liesbeth Marchesini van Tablis Wonen en voorzitter van huurdersorganisatie SliM wonen Gerard Kraaijeveld de prestatieafspraken ondertekend, die zij voor 2021 en 2022 met elkaar hebben gemaakt. Dat bericht zaterdag 30 januari 2021 de gemeente Sliedrecht.
De drie partijen willen volgens de gemeente Sliedrecht dat mensen met een smalle beurs plezierig kunnen wonen in een sociale huurwoning. Zij willen dat die woningen goed onderhouden zijn, dat de woningen een betaalbare huur hebben en duurzaam zijn. En de woonomgeving ziet er ook nog eens prettig uit. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
De gemeente Sliedrecht, Tablis Wonen en SLiM wonen willen dat iedere inwoner prettig kan wonen in de woning die bij hem past en dat de woonlasten betaalbaar blijven. In de prestatieafspraken staat dat wat de richting is voor 2021 en 2022. De prestatie afspraken worden nu uitgewerkt in acties. De prestatieafspraken gelden daarom tussen gemeente en Tablis Wonen en SLiM wonen.
Tekst gaat verder onder tweet.
Gisteren tekenden wethouder Ton Spek, directeur-bestuurder Liesbeth Marchesini (Tablis Wonen) en voorzitter Gerard Kraaijeveld (huurdersorganisatie SliM Wonen) de prestatieafspraken die zij voor 2021 en 2022 met elkaar hebben gemaakt. Lees meer op https://t.co/4PWvjqWKut pic.twitter.com/0Xe3w5QpQu
— Gemeente Sliedrecht (@Sliedrechtgem) January 30, 2021
Duurder segment
Woningen zijn schaars in de Drechtsteden. Dat merken de inwoners die een sociale huurwoning zoeken. Zij hebben over het algemeen een minimuminkomen of net iets meer. Vaak moeten ze lang zoeken, want er komen weinig woningen vrij. Soms komt dit omdat mensen met een hoger inkomen in een sociale huurwoning wonen. Zij willen misschien wel verhuizen naar een duurdere woning. Maar die zijn er te weinig in Sliedrecht. De gemeente wil daarom de komende twintig jaar 2500, vooral wat duurdere, woningen bouwen in Sliedrecht. De gemeente hoopt dat de mensen met een hoger inkomen dan verhuizen naar duurdere woningen. Dan komen er sociale huurwoningen vrij. Als er 2500 nieuwe woningen gebouwd worden dan komen er ook nog een aantal nieuwe sociale huurwoningen. Sliedrecht gaat de landelijke norm volgen van 30% sociale huurwoningen.
Duurzaam maken
In de toekomst gaan alle woningen in Sliedrecht van het aardgas af. “Daarom sluiten we de komende jaren veel woningen aan op het warmtenet. Ook een groot deel van de woningen van Tablis Wonen”, schrijft de gemeente. Het is volgens hen belangrijk dat alle inwoners in Sliedrecht fijn kunnen wonen. Sommige inwoners kunnen daarbij een steuntje in de rug gebruiken. “Dat steuntje krijgen ze van gemeente en organisaties voor welzijn en zorg en in sommige gevallen ook van buurtbewoners. Met de nu gemaakte prestatieafspraken zetten Tablis Wonen, SLiM wonen en de gemeente zich in voor betaalbare en duurzame woningen in fijne wijken. Om dit te kunnen bieden is het belangrijk om verschillende soorten woningen te bouwen in Sliedrecht. Alles bij elkaar zorgen de prestatieafspraken ervoor dat de huurders van Tablis Wonen straks nog prettiger in Sliedrecht kunnen wonen”, aldus de gemeente Sliedrecht.
Ik vind het mooi als de gemeente aan voorlichting doet. Maar vaak is het zo dat je het drie keer moet lezen, het dan nog niet begrijpt, rapporten op internet gaat zoeken en het dan helemaal niet meer begrijpt. Zo ook dit bericht waar ‘hoop’ en ‘misschien’ wel op erg cruciale punten voor komt. Waarom niet gewoon met wat stipjes duidelijk maken:
1. Hoeveel sociale huurwoningen hebben we nu in aantal en percentage?
2. Hoeveel moeten erbij komen om die 30% te halen?
2a. Is die 30% voor Sliedrecht genoeg of is meer vereist?
3. Waar gaan we die (alleen die) bouwen zodat de 30% (of meer) binnen is?
4. Waar wordt op dit moment al gebouwd en/of gerenoveerd?
5. Wat zijn de ‘droomplannen’ van de gemeente?
Zoiets zodat elke sterveling het begrijpt zou veel begrip kweken. Een leuke uitdaging voor de communicatieafdeling van de gemeente?
Wat een prachtig en hartverwarmend bericht, dat we de landelijke norm gaan volgen met 30% sociale woningbouw. Dat was hier ooit zelfs 36%.
En ook fijn, dat de woningschaarste voor minima en modaal uiteindelijk opgelost wordt door “vooral wat duurdere woningen te bouwen”.
Ik heb het twee keer gelezen, maar ik begrijp het nog steeds niet, des temeer omdat onderzoeksbureau RIGO in hun nieuwste woningmarkt analyse fors terugkomt op hun eerdere rapport uit 2016.
RIGO zegt nu, dat er in Sliedrecht in eerste instantie behoefte is aan zo’n 500 extra woningen, waarvan minimaal 100 in de meer betaalbare prijsklasse tot 200.000 Euro en nog eens 100 tot max. 250.000 Euro. En dus juist niet in de duurdere prijsklasse.
Volgens mij komt dan de doorstroming t.z.t. van onderop op gang, omdat die woningen immers meer waard worden en die mensen dan weer naar een iets duurdere woning verhuizen. Zo ging het toch immers in het verleden ook en dat werkte.
Uiteraard juich ik ook het voorgenomen percentage van 30% sociale woningbouw toe, want er is nog heel wat in te halen. De laatste paar jaar zijn er 166 nieuwbouwwoningen gebouwd, waarvan slechts 8,4% in de categorie tot 250.000 Euro (en de rest lag daar ver daarboven).
Bij de nog te bouwen woningen in het Wilhelminakwartier is dat 10%, terwijl de eerste prijslijsten van Het Buurtschap aangeven dat daar het “betaalbaarheidspercentage” zeker ook niet gehaald wordt.
Het zijn dus inderdaad prima plannen en voornemens, maar ik waag te betwijfelen of dit de woningschaarste voor minima en modaal op gaat lossen.
Hebben de inwoners ook nog wat te zeggen waneer word er eens geluisterd
Persbericht van de gemeente Sliedrecht. Dus ook het gedeelte over de 2500 woningen.
Als je dit zo leest, dan lijkt het alsof in die prestatieafspraken staat dat er 2500 extra woningen moeten komen . Dat staat voor zover ik weet helemaal niet in dat stuk.
Dat beruchte getal komt van het college. Maar het is gewoon niet nodig om zoveel te bouwen.
Zoals hopelijk inmiddels bekend is staat in het pas verschenen ZIGO rapport ( dat is een onafhankelijk deskundig bureau ) dat er “maar” 1000 woningen nodig zijn.
Dat wordt gewoon verbloemd door het college, want men wil koste wat kost gaan bouwen ten noorden van de spoorlijn. En dat moet er vóór de verkiezingen van volgend jaar worden doorgedrukt.