SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht heeft aan het CDA Sliedrecht toegegeven omwonenden van de Nachtegaallaan / Kievitlaan niet per huisadres te hebben geïnformeerd over illegale asbeststort. Daarover berichtte vrijdag 19 augustus 2016 Sliedrecht24. Het CDA stelde naar aanleiding van de berichtgeving vragen aan het college van B & W over de communicatie. Buurtbewoners klaagden daarover. Woensdag 24 augustus 2016 kwam er een beantwoording van het college.
Asbest van een kleine overkapping verdween onder meer in een huisvuilcontainer. (Archieffoto Ton Kroon)
“De gemeente heeft vrijdag rond 16.00 uur een servicelijnmelding ontvangen van een buurtbewoner. Medewerkers van team Reiniging zijn poolshoogte gaan nemen. Hierop zijn direct preventieve maatregelen in gang gezet in verband met het asbest verdacht materiaal. Een deskundig medewerker van de gemeente is vrijdag tussen circa 17.30 en 21.15 uur en zaterdag tussen circa 8.00 en 10.15 uur ter plaatse aanwezig geweest om vragen te beantwoorden. De website van de gemeente is ingezet voor algemene informatie”, schrijft het college van B & W aan het CDA. De gemeente Sliedrecht gaat ervan uit dat wie vragen had, wel vragen op straat zal hebben gesteld of in de gelegenheid was deze te stellen.
Website en sociale media
Waarom zijn omwonenden niet geïnformeerd, vroeg het CDA. College: “De locatie ligt centraal in de wijk waardoor veel buurtbewoners en bezoekers de afzetting hebben kunnen zien. Gekozen is voor algemene communicatie op de website en via twitter en persoonlijke communicatie ter plaatse. Vaste regels over de wijze van communiceren zijn er niet.” De gemeente Sliedrecht zegt niets over het geven van een kort briefje aan omwonenden, handig voor mensen zonder internet of sociale media. De gemeente gaat ook hier af op aannames, maar het CDA ziet geen problemen meer.
Communicatie
Het CDA vindt het netjes dat een medewerker van de gemeente vrijdagavond en zaterdagochtend ter plaatse was. “Aan hem konden vragen worden gesteld, die in dit geval direct konden worden beantwoord. Of de gemeente de volgende keer weer kiest voor een medewerker ter plaatse en/of een briefje door de brievenbussen van omwonenden, weet ik niet. Het gaat er mij om dat de gemeente de omwonenden goed informeert over de gevolgen van een verontreiniging voor bijvoorbeeld spelende kinderen en uitgelaten honden”, aldus raadslid Vincent Prins (CDA). Hij vindt dat de zaak hiermee is afgedaan.