Gemeente heeft geen grip op aanpak berenklauw

SLIEDRECHT – Toegeven zal de gemeente Sliedrecht het niet snel, maar de gemeente heeft geen grip op de aanpak van de gevaarlijke berenklauw in het dorp. Op verschillende plaatsen woekert de plant en wordt deze niet goed verwijderd. De planten worden gemaaid in plaats van gerooid. Ook in 2015 werd de gemeente gewezen naar dezelfde plaatsen waar berenklauw groeide in het dorp. 

De plant valt bijvoorbeeld op aan de Craijenstein, waar deze aan beide zijden van de sloot (dus ook aan de zijde van ASVZ De Merwebolder-red.) groeit. De planten zijn vorig jaar afgemaaid en niet gerooid en dus volledig vernietigd. (Foto Sliedrecht24)

Wandelaars en honden komen in aanraking met de brandharen op de plant en kinderen gaan nietsvermoedend spelen onder de bladeren. Met alle gevolgen van dien. Namelijk de kans op fikse brandwonden. De planten groeien o.a. langs de Craijenstein. De gemeente Sliedrecht roept Sliedrechters op om te melden waar planten staan. Verschillende meldingen zijn er binnengekomen. 

Aanpak gevolgen
Daarom is het noodzakelijk om de (reuzen)berenklauw zoveel mogelijk te bestrijden. Kom je met de plant in aanraking dan kan je het beste spoelen  met overvloedig koud water, bedek daarna de huid tegen zonlicht en vermijd voor een week de zon, ga langs de huisarts zodra je huidletsel ziet. Sap in de ogen? Spoelen met veel koud water en neem contact op met de huisarts. Waarschuw kinderen voor de aanwezigheid van de berenklauw. De ‘gewone’ berenklauw wordt slechts twee meter hoog en heeft geen rode vlekken op de stengel. De bladeren zijn minder gekarteld.

Met wortel verwijderen
Wanneer je een berenklauw verwijdert, draag dan beschermende kleding en handschoenen. De berenklauw in de grond met een spa schuin afsteken en zoveel mogelijk van de wortel verwijderen. En je moet er snel bij zijn, want het bestrijden van de berenklauw moet namelijk vroeg in het jaar, zodat de plant geen zaad kan zetten. Verwijderen vóór de bloei dus en afvoeren in de groenafvalbak. Omdat de plant een enorme groeikracht heeft, kost het diverse jaren om de plant geheel kwijt te raken. Berenklauwen komen voornamelijk voor in struikgewas langs spoorlijnen, in ruige beplantingen en in bermen. In heel Nederland komen ze voor en zijn een zorg voor gemeenten. 

3 gedachten over “Gemeente heeft geen grip op aanpak berenklauw”

  1. En ze weten het niet altijd te herkennen… Heb ze al eens heel trots een hoeveelheid Grote engelwortel zien rooien…

  2. Waarom laat de gemeente in het voorjaar er niet even een paar schapen lopen.
    Die eten graag berenklauw en je bent er voor een heel jaar van af.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld