Gemeente doet nieuwe belofte: ‘Sliedrecht pakt vuurwerkoverlast aan’

SLIEDRECHT – Het lukt de gemeente Sliedrecht al jaren niet om de vuurwerkoverlast aan te pakken. Ook buiten de jaarwisseling wordt er lustig op los geknald in het dorp. Maar woensdagmiddag 7 november 2018 deed de gemeente een nieuwe belofte. Het neemt dit jaar extra maatregelen tegen vuurwerkoverlast. “Vier teams gaan in de maanden november, december en januari de straat op om te handhaven”, maakte burgemeester Bram van Hemmen (CDA) woensdag 7 november 2018 kort na het middaguur bekend. Van Hemmen spreekt ook de ‘vroege afstekers’ aan in een video.

Knallen zorgen voor overlast bij mens en dier en veroorzaken veel onrust in Sliedrecht. 

De teams bestaan uit wijkagenten, bijzondere opsporingsambtenaren, beveiligingsmedewerkers en vrijwilligers van buurtpreventie Sliedrecht. Zij maken gebruik van de informatie van het vuurwerkdetectiesysteem, dat ook dit jaar weer is aangezet. Het vuurwerkdetectiesysteem werkt als volgt: binnen een gebied van twee vierkante kilometer staan vijf detectiepalen. De apparatuur aan die palen meet hoe hard de knallen zijn en waar ze precies vandaan komen.

Detectiesysteem
Op basis van die informatie kunnen de handhavers direct ingrijpen. Daarbij is er specifiek aandacht voor de plekken waar de overlast het grootst is. Met name ouderen ervaren veel overlast door het geknal. Daarom gaan de teams extra controleren in de gebieden waar veel ouderen wonen. Het vuurwerkdetectiesysteem heeft vorig jaar bijna duizend knallen geregistreerd buiten de periode dat het wettelijk is toegestaan om vuurwerk af te steken. In minimaal de helft van de registraties gaat het om illegaal vuurwerk. Ook blijkt dat het om steeds hardere knallen gaat, soms zelfs richting de 200 decibel. Ter vergelijking: de pijngrens van het menselijk oor ligt tussen de 130 en 140 decibel.

Tekst gaat verder onder video.
In een video van de gemeente Sliedrecht sprak burgemeester jongeren aan. Hij poogde daarbij te spreken in de toon van de jeugd. (Video gemeente Sliedrecht)

Vorig jaar zijn er bijna duizend illegale knallen geregistreerd buiten de periode dat het wettelijk is toegestaan om vuurwerk af te steken. Wij nemen daarom dit jaar extra maatregelen tegen vuurwerkoverlast. Meer info: https://bit.ly/2PGvvkJ #VeiligSliedrecht

Posted by Gemeente Sliedrecht on Wednesday, November 7, 2018

De gemeente Sliedrecht wil jongeren bewust maken van de overlast die het knalvuurwerk geeft en de straffen die er staan op het afsteken van illegaal vuurwerk. Dat gebeurt onder meer met berichten en filmpjes op Instagram, Facebook en Twitter. De berichten op social media worden geplaatst met de vermelding #VeiligSliedrecht. Ook biedt Bureau Halt vuurwerklessen aan bij de basisscholen in Sliedrecht.

3 gedachten over “Gemeente doet nieuwe belofte: ‘Sliedrecht pakt vuurwerkoverlast aan’”

  1. De controle zal dan 24 uur per dag moeten zijn.
    Niet overdag minder jarige pakken maar ook als de kroegen sluiten in de nacht in actie komen dan komen pas de knallen waarvan je in je bed ligt te schudden.
    Dus overdag een in actie dan ook in de nacht!!!!

  2. Geloof er geen ruk van. Oom agent gaf vorig jaar bij melding zelf al aan dat ze er toch niet tegenop konden en er dan maar niets aan deden. Klagen heeft geen zin, er zelf wat van zeggen is levensgevaarlijk. Maar hej, gemeente Sliedrecht: verras ons eens positief, wees eens groot in doen, en houd je woord in plaats van mooie woorden maar weer geen daden. En begin er maar meteen mee, want hier zijn de eerste knallen al weer geregeld te horen. Succes heh!

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld