SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht moet duidelijker zijn over wie vergunning heeft voor verkoop aan de deur door daarover beter naar de inwoners te communiceren. De gemeente gebruikt niet daarvoor haar beschikbare middelen.
Het is de afgelopen tijd vaker voor gekomen dat in het dorp met of zonder vergunning bij inwoners werd aangebeld. Het is aan de gemeente Sliedrecht daarover duidelijk te zijn. (Foto Sliedrecht24)
Woensdagavond 10 augustus 2016 liepen verschillende mensen van energiebedrijf Essent in Sliedrechtse straten en belden aan bij woningen. Bewoners vroegen zich af of zij wel van dit bedrijf waren en of daarvoor door de gemeente Sliedrecht vergunning was gegeven. Donderdag bleek dat Essent deze in bezit had, nr 1685717. Dat de communicatie ‘onvoldoende’ is blijkt uit de reacties die binnenkwamen bij Sliedrecht24 en op sociale media.
Informeren
De gemeente Sliedrecht heeft over verleende vergunningen tot nu toe onvoldoende gecommuniceerd. Op de dure wekelijkse gemeentepagina’s (kosten iedere week minimaal tussen de € 700,– en bijna € 1.200,– excl. BTW – red.) ontbreekt een kopje met wie we deze week met vergunning huis-aan-huis kunnen verwachten. De gemeente plaatst daarvoor wel rijksoverheidinformatie op deze pagina’s als vullers. Ook de media in het dorp worden niet geïnformeerd. Dat de gemeente een duidelijk beeld geeft wie u aan de deur kunt verwachten voor verkoop en collectes lijkt gewenst, gezien de vragen die ook bij enkele politici leven.
Reactie
De gemeente reageerde donderdag 11 augustus 2016 op dit artikel. “Het verlenen van de vergunning was net na de deadline van het gemeentenieuws. We gaan kijken hoe we dat de volgende keer anders kunnen organiseren”, aldus de gemeente. Een dergelijke vergunning wordt niet enkele dagen voor het event afgegeven, dus de reactie van de gemeente roept vragen op. Als de deadline voor de gemeentepagina verstreken zou zijn, dan beschikt de gemeente over andere middelen om te berichten. Naast de gemeentelijke website zijn dat sociale media en online lokale kranten.
PRO Sliedrecht
Raadslid Peter de Borst (PRO Sliedrecht) laat weten: “Ik vraag het tegenwoordig bij iedere verkoper met hun praatjes aan de deur. Toon me je identificatie en laat me zien of je toestemming heb om de deuren langs te mogen gaan.” Ook hij was niet op de hoogte van het deurbezoek woensdagavond door medewerkers van een energiebedrijf.
VVD
Als liberalen zijn er voorstander van om dergelijke vergunningen te publiceren op de gemeentelijke website. Burgerraadslid Sjors van Wijngaarden (VVD): “Echter lijkt het ons ook dat het vaak niet mogelijk is op het moment zelf de website te bezoeken. Persoonlijke waakzaamheid is de enige echte oplossing om het dit soort ongewenste verkopers lastig te maken.”
SGP-ChristenUnie
De fractie van SGP-ChristenUnie gaat op verkoop huis-aaan-huis terugkomen. Fractievoorzitter Nico de Jager: “Op 20 juli hebben wij van het college antwoord gehad op de vragen die onze fractie op 12 juli over het collecteren aan de deur gesteld hebben. Wij zullen het verkopen aan de deur meenemen als we met de antwoorden van het college aan de slag gaan.”
CDA
Fractievoorzitter Ton Spek (CDA) kan even niet beoordelen of het hier gaat over een incident of dat het meer structureel is. Over het algemeen is verkoop aan de deur voor het CDA een gevoelige zaak. “Met name ouderen en mensen met een (sociale) beperking makkelijk de dupe kunnen worden van slechte bedoelingen. Wij zijn voorstander dat dit in de Algemeen Plaatselijke Verordening geregeld blijft. Het college zag dat eerst anders, maar nu lijkt het er op dat het er toch in blijft”, zegt Spek donderdagavond.
PvdA
“Bij de vernieuwing van de APV hebben we nog nadrukkelijk stilgestaan bij het al dan niet schrappen van colportage en andere deurbezoek. Voor het aanvragen van vergunningen hanteert de gemeente termijnen. Te laat een vergunning aanvragen voor een evenement geeft dan soms een ‘nee’. In dit geval dus blijkbaar niet”, reageert fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA), De gemeentepagina is volgens hem bij uitstek de plaats om mededelingen te doen. En als dat om wat voor reden niet lukt dan moeten volgens Van Rees de overige middelen worden ingezet. Van Rees: “We hebben per slot van rekening niet voor niets communicatiemedewerkers in dienst. Toch zal het altijd een stuk verantwoordelijkheid van de mensen bij wie aangebeld worden blijven. Controle kan nooit kwaad. Hetzij in het verleden ook wel voorgekomen dat een collecte werd aangekondigd en dat aan de hand daarvan illegale collectanten op pad gingen. Altijd vragen om legitimatie en bij twijfel nee zeggen en Politie bellen 0900-8844.”
BOA’s worden door de gemeente aangesteld om onder andere de APV te handhaven. De gemeente moet ze dan ook gericht inzetten. Bij een heterdaad kan de politie een bekeuring uitschrijven. Dat lijkt me duidelijk.
Alex, toch is het een taak voor de politie. Iedere verkoper die op heterdaad wordt betrapt voor verkoop aan de deur zonder een vergunning van de gemeente kan op persoonlijke titel een boete krijgen. Onmogelijk om dat door BOA’s te laten uitvoeren aangezien zij niet 24/7 inzetbaar zijn en de politie wel. P.S. Ik weet nog steeds niet wat BOA’s eigenlijk wel doen.
Leuk hoor, stel zeer opdringerige Essent-medewerkers afgelopen week in de wijk.
Vind deze handhaving geen taak van de politie. Dit zou moeten worden uitgevoerd door de gemeente handhavers (boa’s). Daarvoor zijn ze tenslotte aangesteld 😉
Heel goed dat het venten langs deuren middels het APV wordt gereguleerd, ik ben hier groot voorstander van. Alleen dan moeten de gemeente en politie hierop wel handhaven! Het online bekend maken van de vergunningen zou hierbij helpen. Hier zijn al te vaak misverstanden over geweest tot woede van veel inwoners.
Als ik zo links en rechts hoor en lees, worden er over meer zaken niet/slecht gecommuniceerd. We raken er aan gewend, niet waar?