Gemeente: ‘Bewoners De Horst maken belangrijke energiekeuze’

SLIEDRECHT – Bewoners van De Horst kunnen vanaf vandaag, donderdag 1 juli 2021, doorgeven of zij hun woning duurzaam willen gaan verwarmen met het warmtenet of op een andere manier. De Horst maakt deel uit van het project Sliedrecht-Oost Aardgasvrij. De afgelopen maanden hebben bewoners en gemeente, met inzet van het Regionaal Energieloket en HVC, drie mogelijkheden onderzocht om aardgasvrij te worden.

Hier de aanleg van warmtenet aan De Horst. Sliedrecht-Oost is de eerste wijk in Sliedrecht die op weg gaat naar een toekomst zonder aardgas. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het gaat hierbij om aansluiting op het warmtenet, gezamenlijk kiezen voor de warmtepomp of alles de komende jaren zelf regelen. Er waren kennissessies, veel huis-aan-huis informatie en bewoners konden een vrijblijvende woningopname laten doen. Daarmee krijgen zij inzicht in wat aansluiting op het warmtenet betekent voor hun woning. Bijna de helft van de 46 woningeigenaren heeft een afspraak gemaakt voor zo’n woningopname.

Aanbod
Het resultaat van dit alles is een overzicht met per scenario de feiten op een rij. Wat kost het, wat betekent het voor de woning, wat doet het met wooncomfort, hoe duurzaam is het, hoeveel moet je zelf regelen, welke keuzevrijheid en zekerheid heb je? Uit eerdere studies blijkt volgens de gemeente Sliedrecht dat aansluiting op het warmtenet de beste en meest betaalbare optie is. Daarom is besloten om deze optie aantrekkelijker te maken met een flinke subsidie. Wethouder Ton Spek (CDA) van Duurzaamheid: “We hebben vanuit het landelijke programma proeftuinen aardgasvrije wijken (PAW) een bijdrage ontvangen van € 3,85 miljoen. Daarmee kunnen we de mensen een mooi aanbod doen. Als zij kiezen voor aansluiting op het warmtenet, betalen zij nu € 2.000. Mensen die al elektrisch koken, betalen zelfs maar € 500. De overige kosten voor aansluiting en aanpassingen in en rond het huis (gemiddeld € 22.500 per woning) betaalt de gemeente uit de subsidiepot.” De keus is nu aan de bewoners van De Horst. “Hoe en in welk tempo mensen hun woning aardgasvrij maken, is hun eigen keuze. Dat kan bijvoorbeeld ook met een warmtepomp. Alleen zijn de kosten dan vele malen hoger. Omdat je je huis dan heel goed moet isoleren, kan dat oplopen tot € 39.000,–“, aldus Spek.

Betaalbaar belangrijk
De aanpak in De Horst sluit aan bij de uitkomsten van een landelijk bewonerstevredenheidonderzoek. Dat is in januari 2021 gehouden onder zeven gemeenten die meedoen aan het PAW-programma. Zo’n 200 inwoners van Sliedrecht-Oost (ongeveer 8%) hebben hiervoor vragen beantwoord over de wijkaanpak, mogelijkheden om mee te denken, de rol van de gemeente en het aanbod om aardgasvrij te worden. Uit het onderzoek blijkt dat een goed participatieproces essentieel is voor de tevredenheid. Ook betaalbaarheid, duidelijkheid over het aanbod en regelmatig informeren is van belang. Landelijk geven de meeste bewoners de aanpak een cijfer tussen de 5 en 8. In Sliedrecht was dit cijfer iets lager. Spek: “Ik begrijp dit wel, het is ook wat ik in gesprekken met bewoners hoor. Gelukkig kunnen we nu veel meer duidelijkheid bieden dan in januari. En we hebben nu een concreet aanbod dat voor de meeste mensen betaalbaar is. Ook hebben we in De Horst een aanpak gekozen waarbij bewoners een belangrijke rol spelen. Dit zetten we na de zomer voort in de Vogelenzang.”

5 gedachten over “Gemeente: ‘Bewoners De Horst maken belangrijke energiekeuze’”

 1. Wel reclame masten vervuiling door de gemeente Sliedrecht maar de bewoners pakken in hun portemonnee.

 2. stedin.net/over-stedin/duurzaamheid-en-innovaties/waterstof/uithoorn.
  Positieve test en eind rapport.
  Er zijn al div.ketels voor waterstof , en of mix van gas / waterstof.

 3. Hoorde gisteravond op TV dat gasleidingen en stations nu geschikt worden gemaakt voor het transport van waterstof. Wie kan nu precies nog weten hoe – wat – wanneer gaat lopen?! Laat staan dat je op deze onzekere gronden beslissingen kunt nemen. Zowel de plaatselijke “overheid” als inwoners zou ik aanraden. Pas op de plaats en laat je niet gek maken e/o misleiden…

 4. Het is een grote proeftuin die eigenlijk door je strot wordt geduwd met subsidies.

  Klaas heeft helemaal gelijk. Er zijn nog zoveel ontwikkelingen gaande, zoals bijv. groene waterstof.

  Eerst denken en dan doen. Nu kan je strooien met subsidie maar als de pot leeg is, krijgen andere inwoners van Sliedrecht subsidie????

 5. Geldt die subsidie dan voor elke woning in Sliedrecht?

  Of alleen nu om zieltjes te winnen voor die onzin?

  Doe mij maar gewoon gas. Schoner is er niet.

  Okee. Er kleven sentimenten aan. Groningen en Putin. Doe daar wat aan.

  De rest van Europa wel en gaat aan het gas, zelfs met subsidie.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld