‘Geen woningbouw in Willem Dreespark’; bouw mogelijk tot zeshoog

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Er komt zeer waarschijnlijk geen woningbouw in het Dr. Willem Dreespark en bouw aan de Maaslaan kan tot zeshoog komen. In het kader van het plan Binnenstedelijke Herstructurering Sliedrecht (BHS) is maandagavond 27 mei 2024 opnieuw een bewonersavond georganiseerd in het Griendencollege aan de Professor Kamerlingh Onneslaan. De deellocaties Maaslaan en Middeldiepstraat kwamen hierbij aan bod. Na verschillende contactmomenten met de klankbordgroepen werd een eerste stedenbouwkundige opzet gepresenteerd. Ondanks aanpassing en tegemoetkomingen was er nog veel kritiek te horen.

Cor Geluk, uiterst rechts op de foto, geeft een toelichting bij de maquette (1 : 500) van de Maaslaan en toont daarbij drie mogelijke scenario’s. Bij het openen van de eerste bijeenkomst plaatste Geluk de volgende opmerking: “Ik heb een sprankje hoop dat het goedkomt, ik weet dat de klankbordgroep heel kritisch is…” Het te bouwen woningaantal en de mogelijke bouwhoogte vormen nog ‘hete hangijzers’. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De grote vrees – bouwen in een deel van het Dreespark met aanzienlijke bomenkap – van met name sommige (actie)groepen en de aanhangers daarvan lijkt in de kiem gesmoord. De getoonde maquette en de drie varianten laten zien dat het Dreespark zo goed als onaangetast blijft. Er wordt alleen gebouwd op het grondoppervlak waar nu reeds bebouwing aanwezig is. Het te bouwen woningaantal van 120 woningen op het bestaande grondoppervlak en het ‘vrijwaren’ van het Dreespark heeft wel tot gevolg dat de bouwhoogte – afhankelijk van de gekozen variant – behoorlijk varieert. Er is een variant waarbij de bouwhoogte gedeeltelijk tot zeshoog reikt.

Toelichting scenario’s
Als onafhankelijk gespreksleider bij de Maaslaanbijeenkomst fungeerde Stef Fleischeuer. Cor Geluk, landschapsarchitect en stedebouwkundige, gaf een toelichting op de drie scenario’s en beantwoordde vragen van plaatselijke bewoners en andere belangstellenden. Ook een aantal moodboards met sfeerimpressies werd getoond en toegelicht. Gedurende korte tijd waren ook enkele gemeenteraadsleden aanwezig om te ‘voelen’ wat er speelde. Zij konden niet lang blijven door een bijpraatmoment over het azc en een gemeenteraadsvergadering, allebei in partycentrum De Lockhorst.

‘Bouwhoogtevrees’
Het bouwen van 120 woningen leidt tot grote weerstand. Enkele aanwezigen geven aan dat een aantal van 70 méér dan genoeg is. Er is kritiek over de mogelijke bouwhoogte, deze varieert per variant. Er is een variant, waarbij trapsgewijs op drie hoogtes wordt gebouwd, van laag tot hoger en nog hoger (zichtbaar op de hoofdfoto van dit bericht). Het hoogste gedeelte – het verst af van de Maaslaan, het meest dichtbij het Dreespark – is bij die variant dan zeshoog.  Verschillende bewoners aan de ‘andere kant’ van de Maaslaan zijn bang voor hun privacy en vrezen – afhankelijk van de uiteindelijk gekozen variant – voor een kolos dichtbij.

Parkeren
Bij verschillende varianten worden de daken van de gebouwen geheel of gedeeltelijk vergroend, dat spreekt de aanwezigen wel aan. Het gaat te ver om alle varianten met betrekking tot parkeren te beschrijven. Er zijn drie mogelijkheden: parkeren geïntegreerd in het gebouw, verzonken parkeergarage en groen parkeren geïntegreerd in het landschap (parkeren op begane grond niveau met daarboven een groen dak, ook geschikt voor onderlinge ontmoeting).   

Tekst gaat verder onder foto.

Middeldiepstraat
In een ander gedeelte van de aula van het Griendencollege vond tegelijk een bewonersavond plaats over de Middeldiepstraat. Sander Jansen was hier onafhankelijk gespreksleider. Voor deze deellocatie zijn na raadpleging van de klankbordgroep ook drie voorkeurscenario’s bedacht. Wesley Gijsen – stedebouwkundige, net als Geluk werkzaam bij ontwerpbureau Juurlink [+] Geluk – gaf zijn visie bij de drie varianten. Omar Laghzaoui, projectleider BHS, liep tussen de beide bijeenkomsten heen en weer om waar nodig verduidelijking te geven.

Bouwvolume en -hoogte
Het is de bedoeling dat op de plaats van de huidige brandweerkazerne 25 woningen worden gebouwd. Bouwhoogte drie- tot vijfhoog, variërend per scenario. De plaatselijke bewoners geven met klem als eis mee dat het volume qua oppervlakte en inhoud niet groter en hoger mag worden dan de huidige kazerne. Vooral de bouwhoogte wordt met angst en beven tegemoetgezien. Privacy vormt een groot goed. Het bestaande parkeerplein vóór de kazerne biedt plaats aan 32 auto’s. “Dat is nu al te weinig”, zegt een van de straatbewoners. 

Vergroend plein
Laghzaoui geeft aan dat het streven is om steeds minder auto’s in het straatbeeld toe te laten. Een bewoner merkt op: “Minder auto’s? We zijn het openbaar vervoer ook al kwijt in deze wijk!” Het plan gaat in de nieuwe situatie uit van totaal 57 parkeerplaatsen. Gedeeltelijk onder de nieuwbouw en gedeeltelijk ónder het huidige parkeerplein, dat wordt vergroend. Het totaal van 57 parkeerplaatsen wordt door veel van de aanwezigen als te laag bestempeld. Over het te vergroenen plein maakt een andere bewoner de volgende opmerking: “Het zou fijn zijn als er op het groene plein ook iets voor kinderen wordt gecreëerd. Kinderen lopen nu te voetballen op straatstenen, dat is verre van ideaal. Er is voor kinderen nog wel meer te bedenken…”

9 gedachten over “‘Geen woningbouw in Willem Dreespark’; bouw mogelijk tot zeshoog”

  1. Wat mij opvalt in deze lap tekst , is wat dhr. Laghzaoui zegt.
    ” geeft aan dat het streven is om steeds minder auto’s in het straatbeeld toe te laten”
    Hebben mensen zich wel is in agenda 2030 verdiept of de 15 minuten stad? Kijk naar Utrecht Amsterdam en Amersfoort.
    Dat staat Sliedrecht nl ook te wachten.
    Schijnbaar weet dhr. Laghzaoui meer als de inwoners. Kadernota 2030 is hetzelfde als agenda 2030.
    Informeer jezelf. Het wordt allemaal door onze strot geduwd.

  2. Zoals een bekend politicus pas samenvatte;
    “Ik begrijp u bent tegen?”…..

    Wordt er gebouwd weer niet goed., die zeldzame boom(en) is prima te behouden middels juiste aanpak.
    Al die steeds benoemde parken zie ik .. ;voornamelijk als medebewoner ,
    als hondenuitlaatplaats gebruikt worden(incl. opruimen dat dan weer wel), is meestal wat grasveld, met een paar bomen.en snelgroeiende struikjes.,3 of 4 scheefstaande te hoog of laag geplaatste bankjes.
    De meeste bomen kunnen echt behouden worden, mocht dat echt het hete hangijzer zijn. Maar wist u dat de meeste bomen die hier voorkomen na ong. 25 jaar gewoon oud zijn (zwarte els, wilgen,populier). Snelgroeiers
    Sliedrecht is natte veengrond, bomen houden daar in het algemeen sowieso al niet van, zeker met hoge grondwaterstanden.
    Maar direct alles weer afschieten, niets constructiefs.
    Ik heb in een voorgaande reactie wel eens aangegeven, dat het wel lijkt of elke verandering stuit op negativiteit, met de armen over elkaar zeggen willen we niet.En dan stopt het.

    Maar goed , op naar het volgende stemmingmakende negatieve bericht op Sliedrecht 24 , met de bekende langspeelplaat reacties

  3. Eerst zien,en dan geloven.Staan hele zeldzame bomen in het park,onderandere de Liquidambar of Amberboom.Staat ongeveer in het midden van het park.Ben zeer benieuwd!Ook geen hoogbouw,in Sliedrecht-Noord komt ruimte zat dus waarom hier?

  4. Ontzettend fijn dat protesten tegen bomenkap dus wel helpen. Daar was het mij om te doen. Maar namens de gehele actiegroep:

    Ze willen 6 tot 7 hoog met 120 appartementen in het dreespark op de locatie van de school. Dit is veel te hoog en te veel appartementen, denk ook aan parkeerplaatsen. Gisterenavond met de klankbordgroep en bewoners naar de Grienden college geweest waar er een maquette getoond werd met uitleg. Iedereen is tegen de hoogbouw en aantal appartementen. We vinden 3 hoog aan de kant van de maaslaan en 4 hoog richting park prima. Hiermee gaan ze terug naar de gemeente om te zien wat die er van vindt. We gaan het zien bij de volgende klankbord bijeenkomst in juni.

  5. Wat geweldig om te horen dat er geen woningen worden gebouwd in het Dr. Willem Dreespark. Een mooie en goede beslissing van het gemeentebestuur.

  6. het wordt privacy in beide gevallen bezwaar bij bouw mideldiep en maas begrijp ik.
    woon achter een flat krijg weerkaatsende zon,maar begrijp men kan ver in kamers kijken
    heb doek voor mijn raam o.a privacy als uit bad kamer kom ben naakt.
    wist pas toen flat bewoner mij vertelde wat op mijn computer naar keek.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld