Geen spandoeken ‘De scholen zijn weer begonnen’ bij entree dorp

door Peter Donk
SLIEDRECHT – In de gemeente Sliedrecht wordt dit jaar geen aandacht gevraagd voor de kinderen die weer naar school gaan. Normaal hangen er spandoeken op verschillende plaatsen in het dorp met de tekst ‘De scholen zijn weer begonnen’, teksten van Veilig Verkeer Nederland. Sommige scholen doen dat uit eigen beweging bij hun school overigens wel. Leden van de politieke partijen in de gemeenteraad spreken zondag 30 augustus 2020 van een ‘gemiste kans’ en één noemt het ‘schandalig’. 

Met de spandoeken wordt snelverkeer erop gewezen dat kinderen weer deel uit gaan maken van het verkeer, vaak lopend of op de fiets. Ook kinderen weten dat ze moeten opletten! Dat gebeurt elk jaar. Maar kennelijk niet dit jaar. Er is geen vergunningaanvraag te vinden bij de gemeente Sliedrecht. (Archieffoto Veilig Verkeer Nederland)

Wethouder Ton Spek (CDA) van Verkeer en Vervoer weet niet waarom er dit jaar geen vergunning voor is aangevraagd: “Ik heb echt geen idee.” Maandag 31 augustus 2020 begint een aantal basisscholen weer. Middelbare scholen in Sliedrecht en de regio beginnen dinsdag 1 september 2020 of soms komende week pas. 

Gemiste kans
Ook politieke partijen is het opgevallen dat de spandoeken ontbreken. “Het is ons inderdaad opgevallen dat er dit jaar in tegenstelling tot voorgaande jaren geen spandoeken bij de de inritten van Sliedrecht zijn opgehangen. Er is ook geen vergunning aanvraag gedaan voor het ophangen voor de spandoeken. Wat ons betreft een gemiste kans”, reageert fractievoorzitter Mark Verheul (PRO Sliedrecht).

Schandalig
Fractievoorzitter René de Munck (D66) reageert kort en met geen woord Spaans: “Pure onkunde, schandalig!” Hij vindt dat deze spandoeken ieder jaar op de bekende plaatsen in Sliedrecht moeten hangen. De PvdA staat daar anders in. “Als er geen vergunning is aangevraagd, dan niet. Om dit als schandalig te verwoorden, is niet één maar twee bruggen te ver”, vindt fractievoorzitter Anton Huijzer (PvdA).

Extra aandacht vestigen
Ook het CDA heeft gezien dat er geen spandoeken hangen in het dorp. “Ja, het is mij ook opgevallen. Ik begrijp het niet. De spandoeken zijn juist een middel om extra aandacht te vestigen op schooljeugd in het verkeer”, zegt raadslid Vincent Prins (CDA).

Alertheid en triest
“Blijkbaar is de gemeente door de coronaperikelen vergeten deze spandoeken op te hangen”, vermoedt fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU), “Het is wel goed dat de weggebruikers worden geattendeerd dat de kinderen weer naar school gaan. Zo wordt de alertheid op de onvoorspelbare weggebruiker (kinderen) vergroot.” “Wat triest, dat deze jaarlijkse herkenbare doeken niet opgehangen kunnen worden omdat er geen vergunning is aangevraagd, iedereen weet dat ze er horen te hangen. Op deze manier krijgen de schoolgaande kinderen gelukkig de aandacht, dat weggebruikers rekening houden met ze moet houden”, aldus fractievoorzitter Roelant Bijderwieden (VVD). 

School op seef
Verkeersveiligheid kan nooit genoeg onder de aandacht gebracht worden, vindt de SGP-ChristenUnie. Fractievoorzitter Cees Paas (SGP-ChristenUnie): “Dat de spandoeken er dit jaar niet hangen is jammer, maar gelukkig investeren we al jaren in ‘school op seef’.
De SGP-ChristenUnie is blij dat Sliedrecht het hele jaar aandacht besteed aan veilige wegen rond scholen en lessen op school over verkeersveiligheid. We wensen alle jongens en meisjes een veilig en gezond schooljaar toe, ‘school op seef’, ‘maak er een punt van!”

Maandag 31 augustus 2020 volgde onderstaande wel op sociale media:

Maandag 31 augustus 2020 nam de wethouder kijkje bij een basisschool aan de Valkweg:

4 gedachten over “Geen spandoeken ‘De scholen zijn weer begonnen’ bij entree dorp”

  1. Bijzonder is dat nogal wat kinderen met de auto naar de basisschool worden gebracht. Juist DIE auto’s zijn het meest gevaarlijk voor de (andere) kinderen die op de fiets naar school gaan. En dan wil men ook nog graag stoppen of parkeren vlakbij de ingang van de school. En allemaal in dezelfde periode.

    Uit onderzoek blijkt, dat 90% van de kinderen binnen een straal van 1 km van school woont, vlakbij dus. Als je je kind naar school brengt, doe dat dan lopend of fiets mee. Je geeft dan ook aan je kind het goede voorbeeld! Het is gezonder, veiliger, opvoedkundiger (pedagogischer) en milieuvriendelijker!

  2. Ik zag zojuist dus toch zo’n spandoek met ‘De scholen zijn weer begonnen’, aan de Craijensteijn.

  3. “Blijkbaar is de gemeente door de coronaperikelen vergeten deze spandoeken op te hangen”,
    Ja schrijf alle fouten van de gemeente maar onder de corona?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld