DEN HAAG / SLIEDRECHT – Agrarisch ondernemer Piet Smits heeft woensdagavond 5 september 2018 ingesproken bij Provinciale Staten van Zuid-Holland. De statencommissie Ruimte en Leefomgeving kwam bij elkaar en Smits stelde het niet handhaven en met twee maten meten aan de orde. Omdat de verhouding tussen Smits en de gemeente zo slecht is, stelde de gedeputeerde bemiddeling voor.
Piet Smits nam de ruim vijf minuten inspreektijd geheel in beslag. Hij hekelde de manier van niet handhaven door de gemeente en niet ingrijpen door de provincie Zuid-Holland. Daarin kwam ook het volgens Smits met twee maten meten aan de orde. (Screenshot camera Provincie Zuid-Holland)
In de commissie uitte Smits zijn ongenoegen over de handelswijze door de gemeente Sliedrecht door niet te handhaven en het niet ingrijpen door de provincie Zuid-Holland. De provincie vindt het een gemeentelijke zaak.
In de clinch
Alles draait om de manier waarop de gemeente Piet Smits behandelt en hoe de gemeente omgaat met zijn buurman Jan Vink. Al jaren ligt Smits in de clinch met het college van B & W. Hij voelt zich benadeeld en vindt dat Vink door de gemeente wordt bevoordeeld. Smits kreeg vijf minuten inspreektijd om dit uit te leggen en deed dat woensdagavond met een vijftal voorbeelden.
Niet handhaven
Smits vindt het gek dat er stedelijke bebouwing heeft plaatsgevonden en de gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (CDA) meewerkt aan het vormen van bedrijfsterrein. “Het klopt niet. De feiten zijn anders”, sprak Smits. De gemeente komt volgens Smits hierin zijn handhavingstaken niet na en de provincie kijkt volgens hem toe zonder in te grijpen. Ook zijn lengtesloten over kilometers gedicht. Smits: “De gemeente legaliseert een omgevingsvergunning en de provincie grijpt niet in.” Ook noemde Smits de bouw van een schaapskooi bij zijn buurman Vink. “Die wordt gebruikt als kantoor. De gemeente verstrekt achteraf een vergunning voor vijf jaar. De gemeente Sliedrecht handhaaft niet en de provincie doet niets”, aldus Smits.
Niet naleven
Ook noemde Smits de aanleg van een springtuin door Vink met een ‘bewijsbaar’ harde laag net zoals het springconcours in Aken. “Volgens de gemeente Sliedrecht zou dit een waterdoorlatende laag zijn. Is niet zo! De gemeente vertikt het om in te grijpen. Twee dagen was er een evenement en de gemeente voerde geen natuurtoets uit. Het is het leefgebied van de steenuil.”, verwoordde Smits. Volgens Smits wordt het bestemmingsplan niet nageleefd. Smits sprak woensdagavond in Provinciale Staten dat geen beplanting is aangebracht (afspraak was volgens Smits voor mei 2015 – red.). Ook worden volgens Smits stoffen als voer e.d. buiten het bouwvlak opgeslagen. Smits: “Dat laatste is beslist niet erg. Maar kom dan niet als gemeente dat ik mijn mestopslag die er al vijftien jaar ligt, moet weghalen. Ik heb het tot aan de rechter hierover gebracht. Regels van de gemeente Sliedrecht zijn niet voor iedereen hetzelfde. De gemeente komt de handhaving niet na, maar maakt uitzonderingen en de provincie komt toezeggingen niet na.”
Gemeentelijke taak
Smits zit met de gemeente Sliedrecht totaal niet op één lijn en hij zegt zwart op wit te kunnen aantonen dat de gemeente met twee maten meet als het gaat om handhaving. Fractievoorzitter Lies van Aelst (SP) met in portefeuille vergunning verlening en handhaving was al een keer bij Smits gaan kijken. Van Aelst: “De gemeente geeft nul op rekest, meet met twee maten terwijl het beleid is handhaven. Maar ze zijn er geheel selectief in. Ik heb daarom een politieke vraag. Smits heeft het ambtelijk traject doorlopen. Mijn gevoel zegt dat de provincie hier nu iets mee moet.” Gedeputeerde Bom-Lemstra: “Wij vinden het een gemeentelijke taak en vinden ook dat de gemeente deze juist toepast. De betrekkingen tussen Smits en de gemeente zijn beroerd. Samen met de heer Smits en de gemeente wil ik een datum gaan prikken.” Bom-Lemstra wil eerder het bemiddelingstraject ingaan. Op een andere vraag van Van Aelst hoe Bom-Lemstra denkt over de manier van handhaven en dat niet nakomen, zonder ingrijpen van de provincie, werd geen antwoord gegeven. Van Aelst werd halverwege de vraag afgekapt.
Twee buren
Eerder gaf de gemeente Sliedrecht aan dat het geen rol heeft en dat het een zaak is tussen twee buren. Dat ontkent Smits. Het college van B & W hoopt dat de ondernemers zelf tot het inzicht komen om bijvoorbeeld via mediation hun geschil te beslechten. Volgens Smits is het een kwestie tussen hem en de gemeente Sliedrecht. Dat heeft kennelijk ook de provincie begrepen.