Ganzenstel is voor altijd weg; één gans aangereden en dood; andere naar Drenthe

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Er is na tientallen jaren een einde gekomen aan het beeld van de twee witte ganzen aan de Thorbeckelaan. Waar iedereen altijd voor heeft gevreesd is gebeurd. Eén van de ganzen is drie weken geleden aangereden. De andere gans is naar een Ganzenparadijs in Drenthe gebracht, waar het de oude dag verder mag voortzetten. Dat bericht de gemeente Sliedrecht donderdagmiddag 22 augustus 2024 na vragen van online krant Sliedrecht24.

Hier is het ganzenstel nog één koppel. Online krant Sliedrecht24 besteedde half maart 2024 nog aandacht aan het ganzenpaar. De onafscheidelijke ganzen waren vele jaren vaste ‘bewoners’ aan de Thorbeckelaan. Menige keer staken de twee de drukke doorgaande weg over en de meeste inwoners hielden rekening met dat ‘oversteken’. Maar niet iedereen… (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Na de aanrijding van de gans is het dier meegenomen door een dierenambulance. De gans is naar de vogelopvang in Rotterdam gebracht en helaas aan zijn verwondingen doodgegaan. 

Tekst gaat verder onder foto.

Dit beeld is vanaf nu verleden tijd. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Rouwende overgebleven gans
Niet iedereen was een voorstander van de ganzen. Nesten werden ieder jaar bewust vernield. Anderen gaven hen elke dag brood en voor hen waren de dieren, die erg trouw aan elkaar waren, zeer geliefd. De gemeente Sliedrecht heeft opnieuw een treurig besluit genomen door de overgebleven gans weg te halen. De rouwende overgebleven gans is inmiddels naar Dalen in Drenthe gebracht. Naar een Ganzenparadijs. “De reden is dat het een ouder koppeltje betreft en dat het beter voor het welzijn van de gans is om deze te vangen en naar het Ganzenparadijs in Drenthe te brengen. In het Ganzenparadijs kan de gans in alle rust verblijven”, bericht de gemeente Sliedrecht. 

Tekst gaat verder onder foto.

Deze foto maakten we nadat de gans alleen nog werd gezien. De gans is naar het Ganzenparadijs in Drenthe gebracht. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Emotie
Ganzen hebben net als mensen en andere dieren een neuro-anatomische structuur en neuro-chemische circuits die van belang zijn bij emoties. “Het verwerken van emoties duurt bij ganzen erg lang en het gebeurt ook niet zelden dat ganzen sterven van emotie, doordat ze het verlies van hun partner niet aankunnen. Het zijn vogels die middels duidelijke taal en gebaren met elkaar communiceren. Gebaren die veel lijken op de wijze waarop wij mensen met elkaar omgaan en dingen duidelijk willen maken. Meerdere malen heb ik mogen zien hoe ganzen blij werden, ik durf het zelfs gelukkig werden te noemen, door het weer zien van een gans die na jaren weer terug kwam in de groep en letterlijk met open vleugels werd ontvangen. Ook zien we bij ganzen een grote verscheidenheid aan sociale ontmoetingen met vrienden, familie, of met hun vijanden. Dit maakt de gans tot een zeer flexibele vogel, die zich soepel weet aan te passen”, aldus het Ganzenparadijs.

4 gedachten over “Ganzenstel is voor altijd weg; één gans aangereden en dood; andere naar Drenthe”

  1. Ik vind het zeer sneu en hoop dat het weer goed komt met ‘m, ik zal ze missen, want het waren m’n vriendjes die mij uit de verte al herkende en ook uit m’n hand at.

  2. @Rene: ik denk dat dit het beste is voor de overgebleven gans! (en dus geen ondoordachte keuze van de gemeente)
    Hij was continu aan t roepen, ws op zoek naar z’n maatje.
    Waar hij nu zit, krijgt hij de beste zorg en hopelijk een fijne oude dag!

  3. Ja, zolang ze een partner hebben. Af en toe wordt het beeld naar voren geschoven dat ganzen na het afschot van één van de partners de rest van hun leven alleen blijven. Dit berust op een misverstand. Ganzen vinden doorgaans weer een nieuwe partner en planten zich weer voort met hun nieuwe partner.

    Volgens ganzen Nederland

Plaats een reactie

*=Verplicht veld