SLIEDRECHT – Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) met onder meer de portefeuille Communicatie houdt in het magazine van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) van vrijdag 2 december 2016 een betoog. De rol van de gemeente moet anders. ” Investeer in menskracht en budget voor het maken van aantrekkelijke content, ga naast je inwoner staan en spreek dezelfde taal. Een socialemediastrategie in één zin. Het is geen hogere wiskunde, ga het gewoon doen”, schrijft hij in het blad van de VNG.
Burgemeester Bram van Hemmen van de gemeente Sliedrecht. (Foto gemeente Sliedrecht)
Inmiddels begeven bijna alle gemeenten zich op sociale media. Collegeprogramma’s, raadsprogramma’s, begrotingen en kadernota’s; ze staan vol met grote ambities op het gebied van sociale media. Omdat ‘de burger’ dat van ons vraagt. Maar wat vraagt die inwoner nou precies? Halen gemeenten alles uit de mogelijkheden die sociale media bieden? Van Hemmen van de gemeente Sliedrecht durft te stellen van niet. Zijn advies: gooi je socialemediastrategie in de papierbak.
Facebook
“Zo nu en dan neem ik de tijd om wat Facebookpagina’s van een aantal willekeurige gemeenten te bekijken. Ik kom daarbij van alles tegen, zoals de mededeling dat de afdeling Publiekszaken gesloten is. Content die nog steeds gericht is op het zendprincipe en niet de kracht van sociale media benut. Het gevolg: nauwelijks likes, reacties of gedeelde items, een steeds lagere ranking bij Facebook en daarmee een steeds kleiner wordend bereik. Werk aan de winkel dus!”, schrijft Van Hemmen.
Geld
Moeten gemeenten vaker de knip trekken om toch zichtbaar te zijn op Facebook? Volgens Van Hemmen wel. “Jazeker, we betalen immers ook fors voor de gemeentenieuwspagina’s in de krant. Is betalen de enige oplossing? Nee, wat mij betreft niet. Ook zonder te betalen aan Facebook kan een gemeente invloed uitoefenen op haar zichtbaarheid. Door te zorgen voor meer interactie stijg je als gemeente op de ranking van Facebook en ben je vaker zichtbaar. Met eenzijdige content gaat er geen interactie komen. Gemeenten doen er goed aan om voor het bedenken en creëren hiervan – net als veel bedrijven – meer menskracht en budget vrij te maken.”
Uit ivoren toren
De tijd dat de communicatiemedewerker simpel een nieuwsbericht doorplaatste op Facebook is volgens de eerste burger definitief voorbij. Van Hemmen: “Je hebt in de organisatie mensen nodig met kennis, lef en creativiteit. Adviseren over sociale media moet een basiscompetentie zijn, maar ook een specialisme. Geef deze specialisten de ruimte om dingen te experimenteren én fouten te maken. Pas dan kan je community echt gaan groeien. Dikke socialemediastrategieën ten spijt; veel gemeenten slagen er dus niet in om écht social te worden. Dat ligt aan de content, maar ook aan de toon waarop de content wordt gebracht. Ik hanteer daarbij één vuistregel: gedraag je online als inwoner, niet als ambtenaar. Spreek de taal die de inwoners spreken. Maak eens een goede grap, zonder flauw te worden. Durf fouten te maken. Zeg sorry. Ook bestuurders en ambtenaren zijn gewoon mensen. Communiceer niet vanuit je ivoren toren, maar ga naast je inwoner staan.” Vraag jezelf volgens Van Hemmen niet alleen af wat je als ambtenaar wilt vertellen, maar ook wat je als inwoner zou willen horen.
Geen hogere wiskunde
Van Hemmen begon met de stelling dat de meerderheid van gemeenten nog lang niet alles uit de mogelijkheden van sociale media haalt. Van Hemmen: “Natuurlijk zijn er gemeenten die het wél goed doen. Doet de gemeente Sliedrecht alles goed? Natuurlijk niet. Maar de mogelijkheden die sociale media aan gemeenten bieden, worden nog maar voor een klein deel benut. We vinken onze beleidsdoelstelling af, maar heeft die burger hierom gevraagd? Investeer in menskracht en budget voor het maken van aantrekkelijke content, ga naast je inwoner staan en spreek dezelfde taal. Een socialemediastrategie in één zin. Het is geen hogere wiskunde, ga het gewoon doen.”
Even ter herinnering:
De Kerkbuurt en het asiel zijn 2 recente voorbeelden, waarbij de burgemeester het tegenovergestelde doet dan zijn mooie woorden in dit artikel.
Wat fijn dat onze eerste burger het nut ziet van goed communiceren. Dat het moeilijk is, hebben we gezien. De soap rondom de Kerkbuurt-Oost bewijst dit. De politiek en haar raadslieden staan niet naast de gewone burger, maar gaan pal voor hen staan met de rug er naar toe gekeerd.
Het is dan jammer dat de cursus communicatie niet tot deze gelederen doorgedrongen is. Reageer op de vragende burger is het devies van de burgemeester. Ik moet de eerste echte reactie nog langs zien komen. Men is horende doof en ziende blind. Jammer daar dit een gemiste kans is om samen tot een oplossing te komen. Dus beste burgemeester, ik hoop met heel mijn hart dat u voor 13 december uw gehele raad bijeen roept en op een verhelderende wijze deze raad ter verantwoording roept. Op één stem gaat u en uw gevolg een enorm gezichtsverlies lijden. Niet alleen in ons mooie dorp, maar ook ver buiten de dorpsgrens. Succes.
Ik kan prima praten met burgemeester Bram van Hemmen of wie dan ook. Mijn keuze is diegene zichzelf te laten zijn. Zo maak je de mooiste gesprekken.