DORDRECHT / SLIEDRECHT – In het filmtheater De Witt aan Nieuwstraat 62 wordt vrijdag 22 maart 2024 (WereldWaterDag) van 18.45 – 21.30 uur de Franse documentaire ‘Les Polluants Eternels’ vertoond met een hoofdrol voor Sliedrechter Joop Keesmaat en is er na afloop een paneldiscussie. De avond wordt georganiseerd door stichting Stop PFAS Stop Chemours. Kaarten voor de avond kunnen worden besteld.
Een van de hoofdrollen in de Franse documentaire is weggelegd voor Joop Keesmaat, voorzitter van de stichting Stop PFAS Stop Chemours en onder meer bekend van de jarenlange ‘emmertjesprotesten’ bij de poort van Chemours, elke zaterdagochtend. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Tekst gaat verder onder foto.
De documentaire gaat over een vervuilende fabriek in de stad Lyon, in het zuiden van Frankrijk. Aan de oever van de Rhône staat het fabriekscomplex Arkema. De afvalstoffen die dit bedrijf afvoert, blijken een schadelijke invloed te hebben op de leefomgeving. Onderzoeksjournalist Martin Boudot en zijn team van Vert de Rage wordt gevolgd in hun missie om de vervuiling van water, grond en lucht aan te tonen. Omwonenden strijden ertegen, maar wat kunnen ze eraan doen? De parallellen met de situatie rond de fabriek van Chemours in Dordrecht worden snel duidelijk. Een verhaal dat veel overeenkomsten vertoont. In de documentaire wordt ook aandacht besteed aan de protesten tegen Chemours.
Paneldiscussie
De organisatie hoopt op een avond vol informatie en opinievorming. Na afloop van de documentaire is er een paneldiscussie over PFAS, die wordt geleid door de Dordtse journalist Ben Corino (Studio De Witt). Het programma ziet er voor de avond als volgt uit:
- 18.45 uur: Inloop & verkoop lootjes
- 19.15 uur: Inleiding & start film
- 20.15 uur: Paneldiscussie
- 21.00 uur: Napraten en loterij-trekking
De kernvragen tijdens de paneldiscussie zijn:
- Hoe kunnen we samenwerken voor een Europa-breed verbod op PFAS?
- Hoe zorgen we ervoor dat de zorgen en gezondheidsschade van omwonenden serieus genomen worden?
- Hoe bewegen we bedrijven die vervuiling en gezondheidsschade veroorzaken, om hun verantwoordelijkheid te nemen: stoppen met uitstoten, helpen opruimen en schadevergoedingen betalen aan gedupeerden?
Panelleden zijn Mira Sys, onderzoeksjournalist FTM (Follow the Money), Thomas Goorden, PFAS-expert en omwonende van de 3M-fabriek in Zwijndrecht (België), en Djoeki van Woerden-Kerssen (statenlid ChristenUnie in de Provincie Zuid-Holland en initiatiefnemer van de provinciale hoorzitting over Chemours en de PFAS-vervuiling.
Aanmelden en verloting
Kaarten voor de avond kosten € 5,– p.p. en kunnen hier online worden besteld. De documentaire wordt vertoond in de Franse en (ondertitelde) Engelse taal. Met de aankoop van een of meer loten steun je de juridische strijd tegen Chemours.