Follow the Money: ‘Te land, ter zee en in de lucht: teflon-gif is overal’

AMSTERDAM / SLIEDRECHT – Hieronder een deel van het artikel over het bodembeleid rond PFAS en de risico’s van de verspreiding van de stoffen, onder andere in de omgeving van Chemours, waaraan Sliedrecht24 input heeft gegeven, zoals dat zaterdagmorgen 1 december 2018 is gepubliceerd door onderzoeksjournaliste Mira Sys van Follow the Money (FTM). 

Sliedrechter Ted van der Vlies aan Baanhoek met zijn courgettes. ( Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

Hoeveel giftige gefluoreerde koolwaterstoffen (PFAS) er in de Nederlandse bodem zitten, is nog nauwelijks bekend. Slechts in een klein aantal gemeenten is onderzoek gedaan, en landelijke interventiewaarden ontbreken. Het risico op verspreiding van de vervuiling is reëel: dat gebeurt via water, lucht, blusschuim en vervuilde grond die wordt hergebruikt. Bij hoge concentraties kunnen PFAS kwalijke gevolgen hebben, zo weten de omwonenden van Chemours in Dordrecht.

In discussie
In de gemeenten Sliedrecht, Dordrecht en Papendrecht heeft de chemische fabriek Chemours – voorheen DuPont de omgeving vervuild door de uitstoot van toxische stoffen, de zogenaamde PFAS. Het blijft onduidelijk of er uit de tuintjes in de omgeving van de fabriek gegeten kan worden, zeker nu er een nieuwe, waarschijnlijk strengere conceptrichtlijn is opgesteld door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Het RIVM is met deze instantie in discussie over de richtlijn. Ook buiten de omgeving van Chemours zitten er in Nederland PFAS in de bodem. Daar zijn ze onder andere terecht gekomen door fluorhoudend blusschuim.

Brief
Een algemeen beeld van PFAS in Nederland is er nog niet. Landelijk beleid ontbreekt, net als landelijke normen en interventiewaarden. Zeventien Zuid-Hollandse gemeenten hebben daarom een brief geschreven aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Ze uiten hun zorgen over het feit dat dit beleid regionaal wordt gevoerd; dat zou ertoe leiden dat sommige gemeenten geen onderzoek uitvoeren voor er grondverzet plaatsvindt, waardoor vervuilde grond in schonere gebieden terecht kan komen. Intussen hebben Sliedrecht, Dordrecht en Papendrecht chemiebedrijven Chemours en DuPont aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van de vervuiling. De bedrijven willen de aansprakelijkheid niet accepteren. Lees hier het hele artikel of luister hier naar de FTM-podcast. 

1 gedachte over “Follow the Money: ‘Te land, ter zee en in de lucht: teflon-gif is overal’”

  1. Wanneer worden al die giftige vervuilers eens een keer goed aangepakt?
    Pfff.. moeten er eerst doden vallen?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld