FNV Werkgroep Lokaal Sociaal Drechtsteden vraagt aandacht voor energietransitie

SLIEDRECHT – In  een brief aan de gemeenteraad vraagt FNV Werkgroep Lokaal Sociaal Drechtsteden aandacht voor de energietransitie voor burgers en werknemers. Gemeenten en regio’s krijgen een regierol om de komende jaren in dertig energieregio’s een visie te ontwikkelen op welke wijze energiebesparing en omschakeling naar hernieuwbare energie op lokaal niveau vorm krijgt.

“We zitten middenin de energietransitie: van fossiele bronnen naar duurzame energie. De energievoorziening van de toekomst zal een decentrale energievoorziening worden waar de burger een steeds grotere rol in krijgt”, verwacht de vakbond.

De Drechtsteden zetten met de Regionale Energiestrategie (RES) volgens de werkgroep in op ‘een nuchter en realistisch’ energieplan. “In die aanpak kunnen wij ons vinden. De FNV zet daarbij in op een eerlijke transitie met eerlijke verdeling van de lusten en lasten en het voorkomen van energiearmoede, echte groene banen met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden én meer zeggenschap van burgers op lokaal en regionaal niveau.

Arbeidsmarkt en ervaring
FNV vindt dat burgers recht hebben om te weten wat de gevolgen zijn voor hun woon- en leefomgeving, met het oog op gedeelde gemeenschappelijke belangen en om erop te letten dat niemand achterblijft. “Maar ook als werknemers ondervinden zij de gevolgen. Er zullen banen verdwijnen, maar er komt ook veel nieuw werk bij. Dat moet wel leiden tot echte banen. Gelet op de huidige arbeidsmarkt en de ervaringen met gemeentelijk aanbestedingsbeleid zal de FNV inzetten op gemeentelijk sociaal aanbestedingsbeleid en effectieve naleving van wet- en regelgeving op het terrein van arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden”, stellen Ton Wulfert en Bertus Rijswijk namens de werkgroep van de vakbond.

Inspraakregeling en doorrekening
De FNV is actief op lokaal niveau en wil in samenwerking met andere organisaties ook op dit terrein haar stem laten horen. “Actieve ondersteuning van burgers en bewonersorganisaties is ook nodig. Zonder faciliteiten kunnen mensen zich niet organiseren. Er is nog veel onduidelijk hoe veranderende wetgeving zoals de aanstaande nieuwe Omgevingswet en de Energievisies er precies uit gaan zien en wat dit voor de burger gaat betekenen. Een goede  inspraakregeling en doorrekening van de kosten is dan ook noodzakelijk. We zitten middenin de energietransitie: van fossiele bronnen naar duurzame energie. De energievoorziening van de toekomst zal een decentrale energievoorziening worden waar de burger een steeds grotere rol in krijgt. Gemeenten en regio’s krijgen een regierol om de komende jaren in dertig energieregio’s een visie te ontwikkelen op welke wijze energiebesparing en omschakeling naar hernieuwbare energie op lokaal niveau vorm krijgt”, schrijft FNV Werkgroep Lokaal Sociaal Drechtsteden

Suggesties
Lokaal FNV Drechtsteden doet een aantal suggesties om de Regionale Energiestrategie op een volgens hen sociale en betaalbare manier uit te voeren. “Met zoveel mogelijk zeggenschap van iedereen. Onze suggesties voor de uitwerking van een werkagenda/programma voor de komende jaren een eerlijke verdeling van de kosten en het tegengaan van energiearmoede én investeren in duurzame energie. Iedereen kan meedoen! Woonlasten van huurders en woningbezitters mogen niet toenemen. Meer aandacht voor opleidingen, duurzame mobiliteit, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzame banen. Inzet op sociale energieaanbestedingen. Meer publieke controle en zeggenschap over de energievoorziening. Aansluiting zoeken bij nieuwe lokale netwerken en ondersteunen van deze netwerken, zoals huurdersorganisaties, energiecoöperaties en bewonersorganisaties. Nader onderzoeken welke gevolgen nieuwe wet- en regelgeving (Omgevingswet, Energievisies) heeft voor de participatie van onze (werkende) burgers”, schrijft de vakbond.

1 gedachte over “FNV Werkgroep Lokaal Sociaal Drechtsteden vraagt aandacht voor energietransitie”

  1. Met alle respect voor de goede bedoelingen van de FNV staat hier volgens mij tenminste vier keer hetzelfde in. Het is een ontzettend wollig verhaal zonder eigen ideeën terwijl er toch genoeg te verzinnen is. De rest is een logische basis van een bond: zorgen voor fatsoenlijke werkgelegenheid.

    Ik zat direct al in de problemen toen ik las: Drechtsteden en RES zetten in op een nuchter en realistisch energieplan. Wat moeten we daarmee? Realistisch lijkt me logisch maar nuchter????Vertel gewoon waar je zelf aan denkt. Bijvoorbeeld:

    – technische scholen zetten direct in op de technische kant van duurzaamheid….extra lessen en leerlingen lopen direct mee bij de plannen bij de bedrijven.
    – Is er iets van energie te behalen uit de rivierstromen waar alle Drechtsteden aan liggen. Leuk onderzoek voor technische scholen onder begeleiding.
    – Stoppen we eindelijk met bouwen van nieuwe huizen met dakpannen in plaats van met zonnepanelen?
    – Kunnen we de A15 overdekken en bedekken met zonnepanelen of tenminste de geluidsschermen voorzien van zonnepanelen en zo ja, hoe gaan we dat financieren?
    – Gaan we een eis stellen om tenminste een energielabel C of B te hebben, ook voor oude huizen en hoe gaan we het zo aanpakken dat mensen echt financieel geholpen worden om beter te isoleren?
    – Een uitspraak als: geen 200 meter hoge herriemakende en schaduwbrengende windmolens op het Drechtstedengrondgebied zou ook verhelderend kunnen werken.

    Wat ik bedoel is: niet meedoen aan vergaderingen om te laten zien dat je er ook nog bent maar actief inbrengen. Zo hoort de FNV dat te doen. Wollige verhalen zijn voor de overheid.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld