Flyeren voor christelijke geluid bij verkiezingen Europees Parlement

SLIEDRECHT – Op de markt flyeren was niet mogelijk, maar bij de toegang daartoe mocht wel. Leden van de SGP en ChristenUnie maakten woensdag 22 mei 2019 bezoekers van de markt attent op de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement. Ze vroegen hen om donderdag 23 mei 2019 op het stembureau een stem ‘voor een christelijk geluid in Europa’ uit te brengen.

Van links naar rechts raadslid Arnoud Spruijt, bestuurslid Hans Ligthart (SGP-Sliedrecht) en raadslid Ria de Mul-Donker van de fractie SGP-ChristenUnie Sliedrecht) bij de ingang van de markt, die nu plaatsvindt in de Jacob Catsstraat. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Spruijt, Ligthart en De Mul riepen op om op een christelijke partij te stemmen. In Sliedrecht kan donderdag op zestien plaatsen worden gestemd. 

13 gedachten over “Flyeren voor christelijke geluid bij verkiezingen Europees Parlement”

  1. “Reageren mag tegenwoordig als het maar inhoudelijk is en over het artikel gaat.”
    Dat heb ik kennelijk gemist, maar het is een prima besluit van de redactie van Sliedrecht24!

    Laten we er met elkaar voor zorgen, dat het een “schone”gedachtewisseling blijft.
    Die niet gaat ontaarden, zoals op een collega nieuwssite, waar de (dan meestal niet relevante)
    reacties vaak uitlopen op scheldpartijen met een taalgebruik waarvoor iedereen zich zou moeten
    schamen
    Onze beschaving heeft na 20 eeuwen nog genoeg woorden om elkaar te vertellen, hoe men er over denkt, zonder persoonlijk te worden.

  2. En ik maar denken dat op elkaar reageren op @S24 niet mocht. Had ik dit bericht nog niet gelezen…

  3. Inhoudelijke kritiek?
    Ok, daar gaat ie dan:
    “Christelijk geluid in Europa is keihard nodig, is nota bene de vormende kracht geweest in onze cultuur. Onthutsend om vast te stellen hoe snel die beschaving wordt verkwanseld, zeker in ons eigen land.”
    “Verkwanseld”, zo’n Wilders term, die het goed doet.
    Aan wie en door wie? Alleen door socialisten, liberalen etc?
    Dan kun je historisch niet volhouden.
    “De vormende kracht in onze cultuur”:
    Hoe zo vormend en hoe zo Christelijk?
    Grieks-Romeins denken, denken in machtsverhoudingen, is iets anders dan Christelijk denken.
    En het Christendom, zoals dat via de kerk van Rome de Europese wereld inging was allesbehalve
    Christelijk, maar eveneens gebaseerd op macht en intriges.
    Trouwens: waar is het Joodse element in deze tekst?
    Er wordt toch zo vaak gesproken over de Joods-Christelijke cultuur?!
    “De gemiddelde Nederlander”:
    Wie bepaalt wie wat dat is en op grond van welke criteria?
    Als er zo’n gemiddelde Nederlander bestaat (met gebrek aan fundamentele kennis!) dan behoren Christenen daar ook bij! Jij en ik dus. Als je dat ontkent ben je arrogant en claim je dat de eigen mening de juiste is.
    Vraag trouwens eens aan een willekeurige voorganger hoe groot de feitelijke kennis van zijn
    gemeente, van zijn catechisanten is over “de eigen club”? Tien tegen een is het antwoord: bedroevend slecht.
    Er is voor een Christen geen enkele reden om zich a.h.w. boven anderen te stellen.
    En als er 20 eeuwen beschaving weg zijn (beschaving, die begon met het hardhandig kerstenen
    van heidenen, en die uitliep op een wegkijken van veel (ook: orthodoxe!) Christenen tijdens
    de Holocaust, dan zijn Christenen en niet-Christenen daar beiden even schuldig aan.
    Ik heb, gelukkig, niet het idee dat de CU/SGP fractie in Europa dat ontkent.
    Wel, dat sommige “volgelingen”Roomser zijn dan de paus.
    Activisme en populisme zijn niet per definitie het terrein van niet-Christenen, dat blijkt.

  4. @Koos den Dunnen: Ik lees graag inhoudelijke kritiek, dus is wat ik schrijf niet waar? In dat geval laat ik me graag bijscholen. Ook verneem ik graag verbeterpunten zodat ik genuanceerder leer schrijven.

  5. Religie heeft geen plaats in de politiek anno 2019… Als dit nou 1919 was tja…

    De mensheid moet voorruit en niet achteruit dus een “christelijk geluid” helpt Nederland en Europa niet. Ik hou me liever aan feiten vast en zo hoort de politiek dat ook te moeten, hou je religie voor jezelf maar het moet ophouden met het zich mengen in de politiek.

  6. Ik had altijd wel wat sympathie voor CU (op religie na deel ik diverse standpunten) maar dit is echt eng. Dit is precies de reden, dat gelijk claimen, dat arrogante, dat mij al op jonge leeftijd deed afkeren van religie in het algemeen en orthodoxen in het bijzonder. Ik zou de CU willen adviseren het weer zelf te gaan doen, los van de SGP.

    Lees het nog eens terug en kijk dan of een iets genuanceerdere versie niet beter zou zijn heer Monster..

  7. Als iemand veel, en vooral: grote, woorden en clichés nodig heeft om te zeggen, dat hij of zij iets niet is, wordt het bedenkelijk. En het eigen standpunt verabsoluteren met het juiste standpunt blijkt een
    onuitroeibare menselijke kwaal. Ook in de politiek.
    En een bescheiden opstelling is niet hetzelfde als een zachte heelmeester zijn.
    Het ontbreken van zelfreflectie, ook in politieke kwesties, maakt iemands standpunt er niet sterker op.

  8. @Roel van Kleef: Arrogant en liefdeloos? We bevinden ons als werelddeel in een mentale crisis met een m.i. compleet losgeslagen moraal waarbij “ik doe wat ik lekker vind” de maat is. Dat vraagt niet om zachte heelmeesters maar om de alarmbel te luiden en iedereen op te roepen te gaan stemmen op partijen die tegen de doodscultuur ingaan zoals die rondwaart in Europa waar abortus, euthanasie en allerlei alternatieve tegennatuurlijke samenlevingsvormen worden gepromoot dan wel als mensenrecht ons door de strot worden geduwd. Probleem is dat we langzaamaan gewend zijn geraakt aan bepaalde “verworvenheden” en denken dat christenen idioot zijn wanneer ze opkomen voor normen en waarden zoals die eeuwenlang gegolden hebben in de westerse wereld, weliswaar in alle lek en gebrek, maar we hadden als volk een oriëntatiepunt. Wie nu in het publieke debat voorzichtig opkomt voor het ongeboren leven dan wel de beschermwaardigheid van het leven wanneer gebreken en ouderdom om de hoek komen kijken wordt zoals we vandaag de dag kunnen zien en horen voor de seculiere inquisitie gedaagd. Zie de reacties op de Nashville verklaring en nu ook weer rondom het “essay” van Baudet. Ik ben niet bepaald pessimistisch omdat ik besef – net als u- dat er Een is die regeert, maar dat ontslaat ons niet van een waakzame en inderdaad kritische houding.

  9. Al dat geleuter met geloof in de politiek.
    Daar zitten de mensen niet meer op te wachten.
    Europa is wel een must.
    Teveel partijen is slecht voor de keuzes.
    Stem gewoon Rechts-Midden of als je niet anders weet Links.

  10. Ik ben blij, dat de partij, die het Christelijk geluid, dat in Europa gehoord moet worden vertolkt, dat niet op deze manier laat horen want dan zou ik op die partij niet stemmen.
    Arrogantie behoort geen Christelijke eigenschap te zijn en jezelf boven de gemiddelde Nederlander plaatsen, die steeds minder van zijn eigen wortels zou weten is arrogant en liefdeloos.
    Veel Christenen blijken ook steeds minder van hun wortels (zelfs hun reformatorische wortels!) te weten.
    En wat er in de toekomst zal overblijven van 20 eeuwen beschaving hangt niet van Europa en zelfs niet van Christenen af gelukkig. Die belijden dat ook en daar sluit ik mij bij aan.

  11. Christelijk geluid in Europa is keihard nodig, is nota bene de vormende kracht geweest in onze cultuur. Onthutsend om vast te stellen hoe snel die beschaving wordt verkwanseld, zeker in ons eigen land. De gemiddelde Nederlander weet steeds minder van zijn eigen wortels en heeft begrip voor zijn eigen wortels, maar wordt wel geacht alles te weten van islam en de lhbti-stroming. Daar worden we mee overvoerd in de media en wee degene die daar anders over denkt dan de massa. Europa doet mij steeds meer denken aan een boom die op het punt staat van zijn wortels los te schieten. Het lijkt nog wat aan de buitenkant, maar ondertussen hoeft er maar weinig te gebeuren of 20 eeuwen beschaving zijn weg.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld