Filmfestival en ‘goudbaggeren’ in Baggermuseum

SLIEDRECHT – In de herfstvakantie organiseert het Nationaal Baggermuseum een filmfestival en andere activiteiten voor kinderen, zoals ‘goudbaggeren’. 

Naast goudbaggeren en film kijken, kunnen kinderen ook actief zijn in de BaggerPraktijkTuin. (Foto Nationaal Baggermuseum)

Het filmfestival wordt gehouden op zaterdag 17 oktober 2015 van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het programma is afgestemd op de jeugd en hun vaders, maar moeders, oma’s en opa’s zijn ook welkom. In het Baggermuseum kunnen kinderen op de woensdag- en zatermiddagen deze week verhalen horen over de baggeraars die in het verleden op zoek zijn geweest naar staven goud. Zelf op zoek gaan naar goudschatten in het museum kan ook.

Filmprogramma
Om 11.00 uur is een leerzame film te zien over verschillende scheepstypen. De in de film gestelde vragen worden met animatiebeelden beantwoord. Tegen 11.30 uur volgt een film over verschillende baggerwerktuigen waarmee waterbouwkundige werken worden uitgevoerd. Kort na 12.00 uur start een film over het leven en werken van de griendwerkers in de Biesbosch. Om 12.15 uur begint een film over de aanleg van de Poort van Europa, de aanleg van het nieuwe noorder- en zuiderhoofd bij Hoek van Holland en de aanleg van Maasvlakte 1. De aanleg van de Eurogeul in zee werd noodzakelijk voor de nieuwe generatie mammoettankers. Vanaf 12.40 volgt een film over het baggeronderhoud van de Rotterdamse havens waarbij het verontreinigde slib werd verpompt naar het slibdepot De Slufter op de Maasvlakte. Om 13.15 uur begint een film over het laden en lossen van schepen in de grootste havens ter wereld, Europoort. Afgesloten wordt met een film over de historie van reddingsboten van de KNRM. Het volledige filmprogramma wordt vanaf 14.00 uur herhaald.

Goudbaggeren
De herfstvakantie valt dit jaar samen met de Museumkidsweek, met als thema ‘schatzoekers’. Een spannend thema waar veel geheimzinnigheid om heen hangt. Op woensdag 21 oktober en de zaterdagmiddagen 17 en 24 oktober 2015 kunnen kinderen luisteren naar verhalen over baggeraars, die op zoek gingen naar goudstaven. Kinderen mogen in het museum ook zelf speuren naar goudschatten. Op een aantal plaatsen in het museum zijn deze verborgen. Kinderen die daar een mooie foto of film van maken en deze uploaden op de website www.museumkids.nl maken kans op prijzen. Elke inzending wordt beloond met een ‘Gouden Boekje’ van Harmen van Straaten. 

BaggerPraktijkTuin
De BaggerPraktijkTuin is ook open op de woensdagmiddag en de zaterdagmiddagen in de herfstvakantie. Dijken bouwen, met water, zand en modder bezig zijn, ontdekken hoe een baggerpomp werkt; veel boeiende bezigheden.

Het Baggermuseum is open van dinsdag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website van het Nationaal Baggermuseum.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld