Familie vindt stukken zeep uit Tweede Wereldoorlog tijdens renovatie woning

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Bij de renovatie van hun woning heeft Ingrid Liese uit de L. van der Wielstraat een aantal bijzondere ontdekkingen gedaan. Tussen een plafond werden stukken zeep in wekpotten gevonden. Vermoedelijk daar verstopt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook werd nog een boekje gevonden.

Tijdens de verbouwingswerkzaamheden kwamen twaalf stuks Sunlight zeep voor de dag. De huishoudzeep komt zeer waarschijnlijk uit de oorlogstijd, toen deze spullen schaars waren. Zeep was op de bon. (Foto Ingrid Liese)

De woning van de familie Liese is uit 1938. Deze wordt momenteel gerenoveerd en voor het komende voorjaar staat de keuken en achterzijde gepland. Benieuwd zijn ze wat er dan voor de dag gaat komt.

Oorlogsverpakking
Het wasmiddel was in de oorlog op de bon. In het begin nog in de bekende kleurrijke verpakking, maar naarmate de schaarste toenam in de witte oorlogsverpakking. Er werd gehamsterd. In de ouderwetse teil met wasbord werd dan met de ‘geraspte’ zeep een sopje gemaakt. Ingrid Liese spreekt van een bijzonder vondst. Liese: “De zeep lag boven een kast in de voorkamer. Tussen het plafond en de bovenvloer zeg maar.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Boekje
Bij het uitbreken van het plafond in het toillet kwam een boekje van Stichting Open Bejaardenwerk Sliedrecht voor de dag. Uitgebracht in maart 1970, nu bijna vijftig jaar geleden. “Hoe het boekje daar op het plafond is beland, is onbekend. “Heel apart. Er stond ook dit adres op, het bezorgadres. Met informatie over huishoudelijke hulp en het bezorgen van warme maaltijd, de prijzen, ook die voor een pedicure. Alles in guldens. Hier woorden voorheen een schippersfamilie. Vermoedelijk liet de generatie daarvoor de spulletjes achter. Wie weet wat we nog meer gaan tegenkomen”, aldus Liese.

3 gedachten over “Familie vindt stukken zeep uit Tweede Wereldoorlog tijdens renovatie woning”

  1. Via Twitter ook foto’s gezien. Van de zeep en papieren over bejaardenzorg. Hierop staat een adres: L. van der Wielstraat 25. Dat huis is onlangs verkocht. Dit huis was van de ouders (Arie-Willem Prins en Jannigje Prins – Kazen) van mijn echtgenoot Jaap Prins. Daarna was het in bezit van de 2e vrouw (Joke Rozendaal) van de vader van mijn echtgenoot. Van de moeder; Jannigje Prins – Kazen was het huis vanaf de oorlog omdat haar ouders, opa en oma zijn omgekomen bij een bombardement aan het eind van de oorlog.

  2. Om welk huisnummer gaat het?
    Onze ouders zijn in oktober 1935 getrouwd en in een nieuw huis in de Molenstraat gaan wonen. Daar zijn ook mijn 3 broers en 1 zusje geboren.
    Mijn vader was schipper. In +/- 1946 is mijn moeder mee gaan vader. Daarna ging de jongste broer (Piet Struijk) van mijn vader er wonen.
    Mijn ouders waren Bas Struijk en Marie van Wijngaarden.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld