Expositie in Sliedrechts Museum in teken Watersnood

SLIEDRECHT – Het is in 2018 vijfenzestig jaar geleden dat in de nacht van 31 januari op 1 februari Zeeland, Noord Brabant en Zuid-Holland werden overvallen door een stormvloed die op vele plaatsen voor dijdoorbraken zorgde. Het Sliedrechts Museum neemt je tusse zaterdag 27 januari en zaterdag 17 maart 2018 mee terug naar de watersnoodramp.

Ook  Sliedrecht werd getroffen. Dit is de Stationsweg. In het oosten en westen van het dorp brak de dijk door. Op sommige plaatsen bereikte het water een hoogte van 1.35 meter. (Archieffoto Sliedrechts Museum)

In het Sliedrechts Museum is boeiend overzicht te zien van al die plaatsen in Sliedrecht die werden getroffen. Door middel van veel foto’s, krantenknipsels, tijdschriften films en verhalen zijn de herinneringen aan deze ramp nog eens te ervaren.

Materiaal
Inwoners van Sliedrecht en Wijngaarden, die de ramp hebben meegemaakt  zijn geïnterviewd. En mede dankzij een oproep in onder andere deze krant is er veel “nieuw” materiaal bovengekomen . Uit enkele familiealbums van een tweetal inwoners van Sliedrecht  en het archief van de Historische vereniging is een aantal foto’s te zien.

Boerenwagen
Ook de link naar het  heden ontbreekt niet. Er is een film over de huidige bedreigingen van ons klimaat die beschikbaar werd gesteld door het Watersnood Museum  uit Zeeland. Maar ook zal in de Kerkbuurt, op de opening voor het publiek zaterdagmiddag 27 januari 2018,  de boerenwagen te zien zijn, waarmee mensen en goederen uit Wijngaarden op het Sliedrechtse droge werden gebracht. De wagen was toen nieuw maar nu nog af en toe  op de boerderij aldaar in gebruik. Destijds met paarden, nu voor  deze gelegenheid met een tractor uit die tijd.

Scholen
Voor de kinderen is er een bouwplaat van de huizen aan het Februariplantsoen die na de watersnood door Zweden zijn geschonken en een film van de watersnood in Zeeland vanuit kinderoogpunt bezien met authentieke  opnames. Ook de scholen zijn van harte welkom en kunnen aan de hand van een lesbrief zich nog eens buigen over de steiging van het waterpeil. Daartoe kunnen buiten de openingstijden om afspraken worden gemaakt voor een bezoek.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld