Expositie over windenergie in Nationaal Baggermuseum

SLIEDRECHT –  Offshore Wind ‘Uitdaging op zee’ is de titel van de nieuwe tentoonstelling in het Nationaal Baggermuseum die vanaf donderdag 8 oktober 2015 t/m maandag 14 maart 2016 wordt getoond.

In deze expositie ziet de toeschouwer hoe de oude windmolentechniek verder door ontwikkelt tot windturbinegeneratoren. (Foto Eneco)

Directeur Offshore Wind Eneco Ruben Dijkstra verricht op woensdagmiddag 7 oktober 2015 de opening en houdt een speech. Het aanleggen van windparken op zee is een spectaculair deel van de werken die waterbouwers uitvoeren. Kennis van de grond en de zee hadden ze al, maar kennis over het installeren hebben ze in de afgelopen twaalf jaar zelf ontwikkeld. 

Tegenstand
Windturbines worden steeds groter en daardoor neemt de omvang van de funderingen op zee ook toe. Met speciaal hiervoor ontworpen schepen worden de funderingen en de windmolens geplaatst. Van fossiele bronnen naar zonne- en windenergie. Daarvoor zijn veel windturbines op land en zee nodig en dat roept soms ook tegenstand op.

Werkend
Inmiddels zijn voor de Nederlandse kust op de Noordzee verschillende windparken in bedrijf en worden nieuwe parken aangelegd. Offshore Windpark Egmond aan Zee, Prinses Amalia Windpark en Windpark Eneco Luchterduinen zijn al operationeel. Het Gemini Offshore Windpark ten noorden van Groningen is nog in aanbouw.

Werkgelegenheid
De tentoonstelling in het Nationaal Baggermuseum laat zien hoe de energierevolutie wordt uitgevoerd en het einde is nog niet in zicht. Vrijwel zeker is dat in het jaar 2020 ongeveer 10.000 mensen werkzaam zullen zijn bij Nederlandse bedrijven in Offshore Wind.

Ondersteuning
Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door inbreng van foto’s, films, modellen en informatie van Eneco, Van Oord, BosKalis, ECN, Royal IHC, Koninklijke Dirkzwager, VBMS, Sif, Windcats en Jan De Nul (B). 

Het Nationaal Baggermuseum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 14.00-17.00 uur en op zaterdag van 11.00-17.00 uur.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld