SLIEDRECHT – De gemeenteraad van Sliedrecht was dinsdagavond 21 april 2020 tijdens een digitale oordeelsvormende vergadering kritisch over de aanpak op punten van de Craijensteijn. Met name over het flauwer maken van de bochten en extra geld dat daarbij betrokken is, leidde tot kritiek. Ook klonken positieve geluiden, al blijven er ook vragen. Een raadsmeerderheid lijkt voor een aanpassing en te komen tot een veiligere Craijensteijn.
Flauwe bochten maken het voor het vrachtverkeer makkelijk om er gebruik van te maken. Meer vrachtverkeer stuitte bij enkele partijen op hevig verzet, maar de wethouder is er open over. Anderen namen het voor lief dat er meer vrachtverkeer gaat komen. (Luchtfoto Nicky Cleuren / Sliedrecht24)
Goed geluisterd
Slydregt.NU vertelde aangenaam verrast te zijn door het voorliggende raadsvoorstel. “Het voorstel heeft na 9 juli 2019 gewonnen aan toegevoegde waarde. Een aantal onzekerheden zijn weggenomen. Het ‘werk met werk maken’ en meerdere knelpunten tegelijkertijd oplossen spreekt Slydregt.Nu aan”, sprak burgerraadslid Gert Jongeneel. Hij wees erop dat de route in eerste instantie uitdrukkelijk niet als uitgangsweg bedoeld is en in de loop der tijd deze functie heeft verkregen. Jongeneel: “Het is dan ook goed dat de gemeente de bewoners tegemoet komt. Slydregt.NU begrijpt dat tijdens de bijeenkomsten met bewoners goed is geluisterd naar hun ervaringen en wensen. Door de bochten te verflauwen, wordt het remmen en optrekken van gemotoriseerd verkeer op de Craijensteijn verminderd. Dat zorgt voor een vloeiender verkeersdoorstroming. De ervaren geluidsoverlast wordt hierdoor weggenomen.” Het tracé van het fietspad is op plaatsen in strijd met het bestemmingsplan. Slydregt.NU juicht het toe dat met het oog op een snelle uitvoering direct na de besluitvorming wordt gestart.
Burgerraadslid Anja de Rooij (D66) hamerde erop het eerlijke verhaal te horen. “Het CDA heeft door middel van een motie het college gevraagd om een veilige fietsroute langs de Craijnensteijn te realiseren enhet nu voorliggende voorstel voldoet daaraan. Je zou kunnen concluderen dat daarmee de kous af is, maar D66 Sliedrecht vraagt zich af waarom het voorstel waar we vandaag over praten veel verder gaat. Want waarom geluidsarm asfalt aanbrengen? Waarom de bochten verleggen? Waarom?”, aldus De Rooij. Fractievoorzitter René de Munck grenst met zijn woning aan de Craijensteijn en besloot bewust niet hierover zich uit te spreken. Daarom deed De Rooij dat, die vermoedde dat er meer achter steekt. “Enerzijds komt dit uit vragen van de bewoners die kunnen wij nog begrijpen, veilige oversteek plaatsen voor fietsers en in en uitgaand verkeer uit de wijk maken op sommige plaatsen het noodzakelijk het weg profiel aan te passen. Maar nog steeds… waarom de bochten te veranderen? Voor een betere doorstroming werd ons in de beeldvormende vergadering voorgehouden. Een betere doorstroming leidt onherroepelijk tot hogere snelheden. Door het opheffen van de bus-stoppen is een betere doorstroming tevens gewaarborgd. Waarom geen eerlijk verhaal? Een betere doorstroming kan meer verkeer aan. Meer verkeer dat er ook komt met het mogelijke opheffen van het vracht-bestemmingsverkeer. Maar wat geheel in alle plannen niet staat, maar wel kan gaan gebeuren dat de ontsluiting van Baanhoek-West door het openstellen van de busbaan aansluitend op de Craijensteijn een geheel nieuwe verkeersstroom over de Craijensteijn veroorzaakt. Laten we eerlijk zijn naar onze bewoners. Het is een doorgaande weg en op termijn komen daar andere stromen verkeer bij. Daar is nu deze weg daar ook geschikt voor. Ga niet om financiële redenen nu een uitgekleed ontwerp uitvoeren, waarop wij in de naaste toekomst gaan bijschaven. Vertel het eerlijke verhaal!”
Het CDA was uitermate tevreden. De partij zag hun idee grotendeels op papier worden uitgevoerd. In de raadsvergadering van 11 april 2017 keek het CDA vooruit naar een nieuwe, veiligere Craijensteijn. “We zijn nu drie jaar verder. Het CDA is blij dat nu eindelijk aan de gemeenteraad een budget wordt gevraagd voor een verbetering van deze belangrijke weg”, sprak raadslid Vincent Prins (CDA), “Eerst lag er een wens voor een vrijliggend fietspad. De klankbordgroep en bewoners kwamen met aanvullende wensen. Die wensen hebben geleid tot een uitbreiding van het project. En ook tot flink hogere kosten. Van 2 miljoen euro gaan we naar ruim 2,6 miljoen. Maar het CDA kijkt niet alleen naar het geld. We kijken ook naar wat we ervoor terugkrijgen. En dat is nogal wat.” Het CDA ziet heel veel voordelen voor de omgeving. We krijgen meer verkeersveiligheid voor fietsers, veiligere zebrapaden, minder geluidsoverlast voor omwonenden en een groenere omgeving. Prins: “Van het CDA mag snel worden gestart met de verbetering van de Craijensteijn. Of je nu woont in de Dorlandsweer, of chauffeur bent bij Qbuzz, of vanuit Baanhoek-West naar het centrum fietst, met het nieuwe plan gaat iedereen erop vooruit.”
Lokale partij Geduld-2.0 is benieuwd of het veilige fietspad de € 2.500.000,– waard is. Fractievoorzitter Gerrit Venis (Gelduld-2.0) somde als voordelen op voor aanpak van de Craijensteijn de afname van geluidshinder door bochten af te vlakken en ander asfalt, nog groenere uitstraling van de Craijensteijn en minder verharding. “Aan het roet wordt door deze maatregelen niets gedaan”, aldus Venis, die ook een opmerking plaatste over de snelheid. Venis noemde het niet bevorderend: “Als de bochten worden verflauwd dan zal de snelheid – leerde ik van Jan Lammers – hoger worden. Een hogere snelheid – ik bedenkt het niet zelf – leidt tot meer ongelukken.” Venis toonde zich bezorgd over het voorliggende plan dat veel geld kost. Venis: “Collega’s denk er nog eens over na. En als we het zo toch niet gaan doen, dan is Geduld-2.0 bereid u in uw nadenken te ondersteunen.”
De gemeente moet voor de uitvoering grond ruilen of kopen van ASVZ. Wethouder Ton Spek (CDA) van Verkeer en Vervoer wil pas na instemming van de raad praten met ASVZ over grondruil. De gemeente heeft een stuk grond in ruil in aanbieding. “Ik heb geen enkele aanleiding om te denken dat we er met ASVZ niet zouden uitkomen”, aldus Spek, die wil bijdragen aan de verkeersveiligheid. De weg is na de reconstructie geschikt voor vrachtwagens en bestemmingsverkeer volgens Spek. Het kan zodoende weleens flink drukker worden op de Craijensteijn, waar bewoners van de wijk Werenbuurt nu al klagen dat ze soms moeilijk de wijk uit kunnen komen. Voor hen lijkt het er niet beter op te worden. Dinsdag 12 mei 2020 staat de besluitvormende vergadering op de agenda. Dan is het voorstel hamerstuk met stemverklaring.