Enige vissenasiel in Europa op Sliedrechtse bodem houdt open dag

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Stichting Vissenasiel Nederland, gevestigd aan de Leeghwaterstraat 235 B, is flink uitgebreid. Om dit te vieren organiseren zij zaterdag 12 november 2022 een open dag. Het belooft een interessante dag te worden met leuke activiteiten, een lezing van de Sea First Foundation, een loterij en nog veel meer. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.

Oprichter/initiatiefnemer Danny Stolk (uiterst links), Dennis Honders (derde van links), Kim van Dijk (tweede van rechts) en een aantal vrijwilligers staan te glunderen. Ze zijn er bijna klaar voor om iedereen te ontvangen tijdens de open dag. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Wat is de functie van het vissenasiel en waarvoor kan je er terecht? Aquarium- en vijvervissen kunnen er – meestal kosteloos – worden opgevangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lekkage van een aquarium, woningbrand of -ontruiming, stroomstoring(en) van langer dan 24 uur en overlijden van een aquariumbezitter. Ook is er een mogelijkheid om vissen tijdens een (langere) vakantie op te laten vangen. Met de vissenambulance kunnen vissen na afspraak thuis worden opgehaald. Zelf brengen is na afspraak uiteraard ook mogelijk.

Quarantaine en herplaatsing
Vissen gaan na ontvangst altijd eerst twee weken in quarantaine om te controleren of de dieren gezond zijn. Na die tijd kunnen de vissen worden herplaatst, ze zijn dan te koop. Heel veel vissoorten zijn er te vinden, van Guppen, Platys, Black Mollies tot Maanvissen, Pauwoogcichlides en Meervallen en alles wat ertussen zit. Momenteel zijn zelfs een aantal Roggen te bewonderen.

Tekst gaat verder onder foto.

‘Koelcel’
In het pand van het vissenasiel is een grote ‘koelcel’ gebouwd met isolatie van 15 cm dik, waarin alle aquariums staan opgesteld. Hierdoor blijft de temperatuur makkelijker gehandhaafd rond de 24 – 25 graden. De isolatie werkt energiebesparend en temperatuurvasthoudend. Tot komend voorjaar heeft het vissenasiel nog een vast energiecontract met ‘acceptabele’ tarieven. Met enige zorg wordt uitgekeken naar een nieuw contract…

ANBI
Het vissenasiel is een stichting en dus afhankelijk van financiële ondersteuning van donateurs en sponsoren. Het is een officiële ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Meer informatie hierover is te vinden op de website van de stichting: Het Vissenasiel – Opvang voor vissen. Nog een tip voor degene die de open dag wil bezoeken: het vissenasiel is makkelijk te vinden, het is gelegen direct rechts van het pand, waarin BCC en Profijt Meubel zijn gevestigd. De open dag wordt zaterdag gehouden van 11.00 tot 17.00 uur.

1 gedachte over “Enige vissenasiel in Europa op Sliedrechtse bodem houdt open dag”

  1. Ik ben Danny zeer dankbaar voor zijn snelle hulp toen ik die hard nodig had. Mijn man was terminaal ziek en had verschillende aquariums die onderhouden moesten worden. Na mijn uitleg was hij bereid om de volgende dag al te komen, hij heeft alles leeggemaakt en de vissen en alle toebehoren meegenomen, super begripvol en medelevend, topper

    groet Lydia Kerkmeer (Uithoorn)

Plaats een reactie

*=Verplicht veld