Emoties lopen hoog op over ‘werklocatie’ warmtenet

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Niet alle bewoners in de wijk Vogelbuurt-Noord zijn het eens met de aanpak van warmtenet in hun wijk. Dinsdagavond 26 mei 2020 spraken bewoners met uitvoerders en de gemeente. De bijeenkomst vloeide voort uit een buurtinitiatief.

De bijeenkomst was buiten. Op de parkeerplaats aan de achterkant van de Tuinfluiter aan de Tuinfluiterstraat kwamen betrokkenen bij elkaar. Onder hen waren zo’n twintig bewoners van de Lijsterweg / Zwaluwstraat en vertegenwoordigers van HVC, gemeente Sliedrecht en aannemer A. Hak. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het initiatief was genomen door Alexander Verweerd, bewoner van de Zwaluwstraat. Namens gemeente Sliedrecht was onder andere projectleider Edwin Versluis aanwezig. Projectleider Arie Visser nam de honneurs waar voor HVC.

Klachten
De bewoners hebben klachten en maakten deze kenbaar.  Soms liepen de emoties hoog op. De klachten houden verband met het opslagterrein / de werklocatie op de hoek van de Lijsterweg / Zwaluwstraat en de werkzaamheden die hier plaatsvinden. De werkzaamheden vinden hier plaats sinds half maart 2020 en lopen door tot december 2020. 

Klachtenregen
Visser (HVC) voerde met name het woord en begon met een toelichting over de eerste fase van het project dat op termijn tien flats van Tablis Wonen gasvrij moet maken. Daarna kwamen de bewoners aan bod. Eén van hen begon met de emotionele opmerking: “Ik pleur iedere dag uit m’n nest van de tractoren.” Enkele klachten gingen over de onveiligheid voor kinderen, vliegroest door slijpen op auto’s en kozijnen, stof op straat, kozijnen en ramen, hard en onbesuisd rijden door twee mobiele kranen en graafmachine, trillingen door zwaar verkeer. Andere klachten gingen over onveilig opgeslagen gasflessen, hekken die niet altijd goed afgesloten zijn en parkeren op ongewenste plaatsen door werkmensen. Ook wordt de kruising Zwaluwstraat/Lijsterweg als onoverzichtelijk ervaren. Eén van de bewoners gaf aan dat hij al scheurvorming in zijn woning heeft gezien.

Werkplaats
Visser benadrukte dat een klus als deze gewoon niet zonder overlast kan plaatsvinden. “Het is gewoon heel lastig, het moet gerealiseerd worden in de wijk en daar zijn nu eenmaal machines voor nodig. Wij hebben begrip voor uw klachten en willen er alles aan doen om deze te voorkomen, maar het moét gebeuren.” Een bewoner gaf aan dat het aanvankelijk als opslagterrein was voorgespiegeld, maar dat het steeds meer een werkplaats is geworden. “Het begint steeds meer op een scheepswerf te lijken.” Verschillende bewoners zijn niet blij met de gekozen locatie, zij hadden liever gezien dat het ijsbaanterrein als werkterrein was gekozen. “De nu gekozen locatie heeft ook te maken met het feit dat het aantal transportbewegingen op deze wijze kan worden geminimaliseerd”, aldus Visser.

Nieuwe bijeenkomst
De betrokken partijen – HVC, gemeente Sliedrecht en aannemer Hak – zijn bereid om over oplossingen na te denken. Om de schade door vliegroest in kaart te brengen opperde Visser het idee om een expertisebureau in te huren om dit vast te stellen. Versluis benadrukte dat het harde rijden ter plekke zich niet alleen beperkt tot medewerkers van het project. Hij neemt deze klacht mee naar de politie. De voorkeur van de bewoners met betrekking tot het slijpwerk gaat uit naar verplaatsing naar een locatie waar dit geen overlast veroorzaakt. Over alle klachten wordt nagedacht en over een week zal op dezelfde plaats een nieuwe bijeenkomst worden gehouden. De betrokkenen komen dan met een voorstel om tot oplossingen te komen, die voor zoveel mogelijk acceptatie moet zorgen. In de komende week wordt op verzoek ook het hoge gras rond het depot gemaaid.

1 gedachte over “Emoties lopen hoog op over ‘werklocatie’ warmtenet”

  1. En dit alles om één van de schoonste energiebronnen de nek om te draaien.
    Wat ze bij de oosterburen juist massaal in gaan voeren.
    Bron: zelf gezien.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld