‘Eind september worden burgemeesters verwacht bij protest tegen Chemours’

door Peter Donk
DORDRECHT / SLIEDRECHT – De burgemeesters van omliggende gemeenten, denk aan Sliedrecht, Dordrecht en Papendrecht worden zaterdag 30 september 2023 bij de poort van chemiebedrijf Chemours verwacht. Die uitspraak deed actievoerder tegen emissie van het eerste uur Sliedrechter Joop Keesmaat van de actiegroep Gezondheid Vóór Alles zaterdagmorgen 16 september 2023 tijdens de wekelijkse emmertjesactie aan de Baanhoekweg in Dordrecht. Zaterdag was dat voor de 180e keer.

Zaterdag kwam er een vijftigtal mensen af op het protest. De demonstratie bij de ingang van het bedrijfsterrein chemiebedrijf DuPont / Chemours. Steevast elke zaterdagmorgen om 10.30 uur. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

De opmerking van Keesmaat komt niet uit de lucht vallen. Woensdag 27 september 2023 wordt de uitspraak verwacht van de bodemprocedure, die is aangespannen tegen Chemours door de vier gemeenten, te weten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden. Keesmaat wil dat de burgemeester aanwezig zijn, omdat ze dan ‘hun handen vrij hebben’ na de gerechtelijke uitspraak. 

Tekst gaat verder onder foto.

Meer aangiftes
De vervuiling van de omgeving houdt volgens Keesmaat (die het zonder zijn directe medestrijder Kees van der Hel moest doen vanwege vakantie – ‘daar moeten we maar eens afspraken over gaan maken’, merkte hij gekscherend op – red.) de gemoederen bezig. “Deze week zijn er weer 300 aangiften bij gekomen. Onder meer intensivist-arts Diederik Gommers heeft aangifte gedaan. Ook het bedrag voor crowdfunding van de stichting Stop PFAS, stop Chemours staat op bijna €37.000,–“, meldde Keesmaat. Van dit geld wordt strafpleiter Bénédicte Ficq betaald, die aangifte heeft gedaan tegen Chemours, voorheen onderdeel van DuPont.

4 gedachten over “‘Eind september worden burgemeesters verwacht bij protest tegen Chemours’”

 1. @joop keesmaat
  Het was niet mijn bedoeling wie dan ook te kwetsen met ‘profeet’. Ik wilde stellen dat, in zo’n belangrijke zaken men best iets ‘bewijst’ als men pessimistische uitlatingen doet.
  Dat men in Amerika processen gewonnen (verloren) heeft maakt als bewijs op mij niet de minste indruk. Rechters zijn bijna nooit wetenschappers. Zij weten niet, zij oordelen wat hun taak is en baseren zich dan meestal op experten, de ene expert is de andere niet. De expert van de ene partij zegt dit, die van tegenpartij iets anders.
  Ik baseer me op cijfers en gepaste statistische verwerking ervan.
  Ook al vind ik dat u ongelijk hebt, toch lijkt me uw actie verre van onuttig. Ze lijkt me te leiden tot het stopzetten van de productie hopelijk binnen eerder korte termijn.
  Maar dat de mensen, dieren en grond in dit stadium vergiftigd zijn lijkt me niet bewezen en ook niet dat chemours dat al decennia wist.
  En als het waar is wat ik stel dan moet men zich over het heden en verleden geen zorgen maken, maar wel over de toekomst.
  Nu kunt ge mij verwijten dat ik de profeet uithang,,tde betweter tegen het weten de grote massa in.
  Ik moet dus ‘bewijs’ leveren. Daarom citeer ik uit een review van 256 blz. wat volgt:
  While there have been many studies into the health effects of PFAS it is uncertain wether or not PFAS are harmfull to human health.
  U maakt zich zorgen over de lichamelijke gezondheid van uw medeburgers, het strekke u tot eer, ik over de geestelijke gezondheid, het strekke mij tot eer maar in huidig vergiftigd psychisch klimaat heb ik de indruk dat dit nog wel ‘even ‘op zich zou kunnen laten wachten. Hopelijk word ik ondertussen niet gelyncht.
  Met vriendelijke groeten,

 2. @ Michel Soete
  Het zal geen verrassing voor je zijn, maar ik ben het absoluut niet met je eens. Het is juist andersom, Zembla heeft namelijk juist wel de bewijsstukken boven water gehaald, die Chemours (destijds Dupont) decennia lang onder hun eigen tafel hebben gehouden. Nota bene zelfs officiële interne rapporten, waarin Dupont chemici en wetenschappers decennia geleden al waarschuwden, dat PFOA en PFAS juist veel giftiger waren en een gevaar voor de gezondheid. Die adviseerden zelfs intern de directie dat Dupont daar toen al beter mee kon stoppen vanwege de hele grote aansprakelijkheidsrisico’s.
  En in Amerika is dat in de rechtbanken daar al lang als bewezen geaccepteerd en is Dupont reeds veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen, grond saneringen, osmose waterfilters in huishoudens, et cetera.

  Tot slot nog een verzoek: Wil je mij alsjeblieft geen “Profeet” noemen, want dat ben ik absoluut niet. Ik doe geen voorspellingen, verkondig geen geloof (nee, zeker niet) en doe ook niet aan onbewezen stellingen of aannames over “een leven hierna, paradijs, hel, et cetera”.
  “Mannelijk geslachtsdeel van drie letters” vind ik geen enkel probleem (ben ik trouwens ook niet), maar “profeet” is in mijn geval echt beledigend en gaat me een beetje te ver 😇🙄😉

  Vriendelijke groet,
  Joop Keesmaat

 3. Waarom hebben de burgemeesters niet eerder aan de bel getrokken, je moet wel een ontzettende oeter zijn geweest, als je niet wist dat de boel zo vervuild is geweest en wordt.

 4. Gommers doet wat ze in de Zembla uitzending ook deden, iets beweren maar niets bewijzen. Het schandaal zou wel eens kunnen blijken te zijn dat niet het lichaam maar de geest vergiftigd werd door mensen die zich als profeten gedragen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld