SLIEDRECHT – “Goed nieuws is dat de eerste WMO-loketten inmiddels de Bano badkamer vergoeden. En dat betekent wel degelijk dat langzaam de knop om gaat bij gemeenten in Nederland. En daar zijn wij als Bano natuurlijk heel blij mee”, laat het bedrijf woensdag 18 mei 2016 weten aan Sliedrecht24.
In het geval van het badkamerconcept van Bano Benelux (die afkomstig is uit Noorwegen) is elk product, na een jarenlange test- en gebruiksperiode, aangepast en verder ontwikkeld voor de best mogelijke functionaliteit. (Foto Bano Benelux)
Eén van de belangrijkste kenmerken van een goede functionele badkamer is de juiste plaatsing van alle hulpmiddelen in een badkamer.
Veilig en vertrouwd
In Scandinavië lopen ze op het gebied van zorg ver voor op Nederland. Daar is het besef in tegenstelling tot Nederland dat kwaliteit van leven uitermate belangrijk is voor bewoners en verzorgend personeel. “In Nederland zijn wij nu begonnen om ons op de toekomst voor te bereiden, thuis en bij zorgorganisaties. Voor de thuissituatie moeten gemeenten, zorgverzekeraars en de mensen zelf in Nederland nu echt gaan inzien dat aanpassingen in het huis nodig zijn om de toekomst zonder zorgen in te gaan. En laten we eerlijk zijn: één van de belangrijkste plekken in huis voor een persoon is de badkamer. Dit moet natuurlijk, ondanks het ouder worden of vanwege een functionele beperking, op een manier die bij de mensen past: veilig, vertrouwd en van alle gemakken voorzien! En juist daarvoor staat het concept van Bano.”
Kenmerken
Uit feedback van ergotherapeuten bleek volgens Bano dat in hoogte verstelbare producten het gebruikers gemakkelijk maken om te bewegen en dat de fysieke belasting voor eventuele (mantel)zorgers bovendien afneemt. “Unieke kenmerken zijn het in (elektrisch) hoogte verstelbaar toilet, de in (elektrisch) hoogte verstelbare wastafel en het in hoogte verstelbare douchezitje! Doordat de producten aan de muur gemonteerd zijn, blijft er meer vloerruimte over, zodat er genoeg ruimte is voor eventuele hulpmiddelen. Tevens helpt dit mee om de hygiëne op een zo hoog mogelijk niveau te brengen! Schoonmaken is eenvoudiger en effectiever door het totale ontwerp.”
Gemeente
Voor het ontwikkelen van een badkamer waarin mensen met functionele beperkingen zich optimaal kunnen bewegen, heeft Bano Benelux meer dan 5 jaar onderzoek gedaan naar de natuurlijke bewegingspatronen van mensen. Dit heeft geleid tot een badkamer waarin gebruiker zich veilig en minder afhankelijk voelt. “Sterker nog: ouderen en mensen met functionele beperkingen die zich zonder hulp in de badkamer kunnen redden hebben meer zelfvertrouwen, privacy en waardigheid! Vergoedt uw gemeente ook al Bano producten? Neem contact op met het WMO-loket van uw gemeente.”