Eerste struikelstenen komen er in ’t vroege voorjaar

SLIEDRECHT – Stichting Struikelstenen Sliedrecht plaatst begin 2017 de eerste struikelstenen. Dat maakte de organisatie maandag 28 november 2016 bekend. Meer informatie volgt eind volgende week tijdens een bijeenkomst.

Het project wordt met crowdfunding gefinancieerd. Op de kubusvormige stenen (10×10 cm.) zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden van de betreffende bewoner gestanst. (foto via website stichting Struikelstenen Sliedrecht)
 
In Sliedrecht worden er tenminste dertig stenen geplaatst. De organisatie, de stichting Struikelstenen Sliedrecht is afhankelijk van donaties. Er kunnen nog donaties worden gedaan. 
 
Initiatiefnemer
De struikelsteen (oorspronkelijk Stolpersteine) wordt geplaatst in het trottoir van de huizen, waaruit in de Tweede Wereldoorlog Sliedrechtse inwoners zijn verdreven. De Duitse kunstenaar en initiatiefnemer Gunter Demnig noemt de stenen Stolpersteine, omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. 
 
Adressen bekend
Tot de doelgroep van het project behoren onder andere Joden en politieke gevangenen. Het gaat in Sliedrecht vooralsnog om tenminste 40 personen: 18 Joodse inwoners, 10 Joodse onderduikers, 1 inwoonster die Joodse kostgangers/onderduikers had en 11 Merwedegijzelaars, jonge mannen die werden opgepakt bij een razzia als represaille voor het ombrengen van twee NSB-landwachten.

Weggevoerd
De Stichting gaat er inmiddels ook vanuit dat meer Sliedrechtse inwoners op deze wijze herdacht worden, zoals de mensen, onder wie 2 kinderen, die destijds als onderduiker in Sliedrecht verbleven en zijn weggevoerd. Het exacte aantal daarvan is nog niet bekend. Het project wordt gefinancierd door middel van crowdfunding. De verwachting is dat de eerste struikelstenen in Sliedrecht – volgende de planning van Gunter Demnig – in de eerste helft van 2017 geplaatst zullen worden.

1 gedachte over “Eerste struikelstenen komen er in ’t vroege voorjaar”

  1. Zeer goed initiatief, zeker in een tijd waarin Jodenhaat en onverdraagzaamheid welig tieren. Ook goed dat mensen die weinig weten van het verleden van de Tweede Wereldoorlog op deze manier de kans krijgen zich te laten informeren.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld