DuPont hield tientallen jaren stoffenadministratie niet bij

DEN HAAG / DORDRECHT / SLIEDRECHT – Uit het feitenonderzoeksdocument ‘PFOA en DMAC in de productie van Teflon en Lycra bij DuPont (1964-2012), Nota van Bevindingen – Feitenonderzoek ten behoeve van lessen voor de toekomst’ opgesteld door de Inspectie SZW (iSZW) blijkt dat het chemiebedrijf tientallen jaren slordig was in hun stoffen-administratie.

De iSWZ heeft niet alle papieren kunnen controleren, omdat ‘fragmentarisch, vooral over de periode tot 1990’ papieren ontbraken. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“De door DuPont overhandigde informatie is fragmentarisch, vooral over de periode tot 1990. Ze geeft daarmee geen volledig beeld van hoe het bedrijf met de stoffen is omgegaan. Veel bedrijfsdocumenten uit het verleden zijn volgens DuPont niet meer te achterhalen. Er rust volgens de arbeidsomstandigheden-regelgeving op DuPont geen verplichting om documenten met betrekking tot arbeidsomstandigheden te bewaren, anders dan persoonlijke medische gegevens van werknemers”, stelt de inspectie vast.

Insteek
Uitgangspunt van het onderzoek was dat de werkgever verantwoordelijk is voor de bescherming van zijn werknemers tegen gezondheidsgevaren van stoffen zoals DMAC en PFOA. Dit eenmalig retrospectieve onderzoek richt zich op wat de werkgever heeft gedaan om risico’s voor werknemers te onderkennen en welke beheersmaatregelen hij heeft genomen om zijn werknemers te beschermen tegen de mogelijke gevaren van de stoffen. Dit in het licht van de toenmalige wetenschappelijke kennis en regelgeving.

Gesprekken
Het feitenonderzoek is uitgevoerd door de Inspectie SZW en gebaseerd op historische documenten die bij DuPont en Chemours zijn opgevraagd. Dit historisch overzicht is ter validatie voorgelegd aan de directies van de rechtsopvolgers van DuPont. Over het gebruik van PFOA en DMAC zijn daarnaast twee aparte gesprekken gevoerd met oud-leden van de ondernemingsraad van DuPont. Daarnaast zijn de archieven van de Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) en het Nationaal Archief geraadpleegd en zijn interviews gehouden met (oud-) medewerkers van de Inspectie.

3 gedachten over “DuPont hield tientallen jaren stoffenadministratie niet bij”

  1. Moeten we eerst wachten tot er een aantal doden valt voor er een keer iets aan handhaving wordt gedaan?
    Tot nu toe is over alles gelogen.
    Deze werkgever komt er mee weg!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld