‘DuPont betaalde in VS alle bloedtesten’

SLIEDRECHT – Is er een vergelijking te maken met de PFOA-verontreiniging in Parkersburg (VS) en de PFOA-zaak in Dordrecht? Het antwoord is tweeledig. Ja en nee, beter gezegd ‘nog niet’. Actiegroep Keep Your Promises DuPont is in de Verenigde Staten actief in de PFOA-zaak van DuPont. Deze week zijn ze o.a. in Sliedrecht.

De redactie van Sliedrecht24 had zaterdagmiddag 2 april 2016 een uitgebreid gesprek met Jeffrey Dugas van Keep Your Promises DuPont, zelf in Washington DC werkzaam bij een niet-gouvernementele organisatie (NGO).

De Amerikaan Jeffrey Dugas van Keep Your Promises DuPont in gesprek met journalisten van Sliedrecht24 over de PFOA-zaak. Hij had een boodschap voor de inwoners van Sliedrecht. (Foto Sliedrecht24 / facilitair RTV Holland)

Samen met enkele collega’s brengt Dugas een aantal dagen een bezoek aan Nederland en spreekt met verschillende betrokkenen over de PFOA-zaak.

Miljoenen
In Nederland kwam de zaak aan het rollen dankzij Follow the Money. “De Parkersburg-case liet zien dat de inwoners rond een teflon-producerende fabriek een verhoogd PFOA-gehalte in hun bloed hebben, voornamelijk als gevolg van het drinken van verontreinigd drinkwater en het inademen van gassen”, schreef FTM. Daar lopen ondertussen duizenden rechtszaken tegen het chemiebedrijf DuPont. Rond Parkersburg vond onder 70.000 mensen een epidemiologisch gezondheidsonderzoek plaats. Dat werd volgens Dugas volledig (400 dollar per persoon-red.) door chemiebedrijf DuPont betaald. In deze regio lijkt het erop dat andere dan de vervuiler opdraait voor de kosten. Er werden volgens Dugas honderden miljoenen gereserveerd voor mogelijke claims.

Vervuiling
De zaak in Parkensburg loopt ver vooruit op de zaak rond DuPont in Dordrecht. Wij staan hier het verhaal van Dugas horende in de beginschoenen en nog niet alles duidelijk over de kwestie in onze regio. Zijn alle lijken uit de kast of volgen er nog meer? In de VS is al onderzoek gedaan, is een rivier vervuild, gingen koeien in 2001 dood aan drinkwater vervuild met PFOA, is inmiddels een eerste schadeclaim toegewezen, is het drinkwater met PFOA vervuild en sporen van vervuiling gevonden op ruim 200 km van de DuPont fabriek. In de buurt van DuPont Dordrecht vond drinkwaterleidingbedrijf Oasen wel sporen van PFOA in het oppervlaktewater. Oasen heeft verderop gelegen aan de rivier de Merwede enkele grondwaterwinningen. De actiegroep Keep Your Promises DuPont is in Nederland om waar mogelijk ondersteuning te geven, te helpen, eventueel met documenten die in hun bezit zijn. 

Hulp
Volgens Dugas loopt de VS in de PFOA-zaak tien tot twintig jaar voor op Nederland. Hij zegt geschrokken te zijn van het RIVM-rapport, waarin hij las dat er geen risico zou zijn op kanker. ‘That’s shocking”, aldus Dugas. Hij sprak verder over de ‘warme’ banden in de VS tussen bestuurders werkzaam bij de overheid en het bedrijf DuPont. Het economisch belang is volgens hem groot. “We zijn blij om advies te mogen en kunnen geven. Onze ervaringen te vertellen. In Parkensburg werden we er ook bij betrokken en datzelfde zie ik nu in Dordrecht / Sliedrecht”, zegt Dugas. Hij noemt het ‘conflicterend’ dat bloedtesten door een particulier bedrijf (Result Laboratoirum in Gorinchem en Dordrecht-red.) en DuPont (nu Chemours) in Dordrecht bij hetzelfde laboratorium in Bremen (Duitsland) plaatsvinden.

Gesprekken
Zondag 3 april 2016 sprak de delegatie met leden van de PvdA Sliedrecht en werd een bezoek gebracht aan Baanhoek, tegenover DuPont. Het gesprek was onder meer met fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) en burgerraadslid Jeyantha Kathiravelu (PvdA). Ook staan er gesprekken gepland met fractievoorzitter Timo Pauw (PRO Sliedrecht) en raadslid Peter de Borst (PRO Sliedrecht). Maandag 4 april 2016 staat een gesprek op de stapel met hoogleraar Milieuchemie en toxicologie prof. dr. Jacob de Boer van de Vrije Universiteit in Amsterdam en woensdagmorgen wordt gesproken met leden van Provinciale Staten in Zuid-Holland. Keep Your Promises DuPont is dinsdagavond aanwezig op de inloopavond in Dordrecht. Hier vindt u daar alle informatie over. 

Kankerverwekkend
Kort de geschiedenis. DuPont heeft ‘Teflon’ uitgevonden, dit is eigenlijk een merknaam voor PTFE (PolyTetraFluorEthyleen) en PFOA (perfluoroctaanzuur) is de grondstof voor PTFE (anti-aanbaklaag). Bij DuPont (Chemours tegenwoordig) in Dordrecht werd teflon gemaakt. Van 1970-2012 is daarbij de kankerverwekkende stof PFOA gebruikt voor de productie van teflon. De stof kwam in 2013 op een Europese lijst van gevaarlijke stoffen en in 2015 is PFOA verboden. De stof is getest op proefdieren en deze stof blijkt kankerverwekkend te zijn, hoogstwaarschijnlijk dus ook erg gevaarlijk voor mensen. 

Gevolgen en gevaren
Sporen van PFOA kunnen in het eten terecht komen. Dit kan gebeuren doordat veel mensen ijzeren keukengereedschap werken waardoor stukjes Teflon los laten.In het menselijk lichaam wordt PTFE (Teflon) afgebroken tot de grondstof PFOA, deze grondstof kan verder niet meer afgebroken worden door ons lichaam en blijft jaren in het bloed en de lever aanwezig. Indien je vaker met Teflon pannen kookt, stapelt het PFOA niveau in je lichaam zich op. De effecten van PFOA op lange termijn zijn nog niet uitgebreid onderzocht bij mensen, maar het zou schade kunnen aanbrengen aan het spijsverteringsstelsel, cholesterol, de lever en schildklier. 

1 gedachte over “‘DuPont betaalde in VS alle bloedtesten’”

  1. Vanmiddag uitgebreid gesproken en diverse locaties bezocht met Jeffrey Dugas. Nieuwe perspectieven opgedaan maar ook nieuwe zorgen ontwikkeld.

    Ze zijn verder dan wij in Amerika met onderzoeken en daar moeten we gebruik van maken. Ook de strategie die DuPont in Amerika hanteerde is leerzaam. In die val moeten wij niet trappen.

    Blij met de informatie die deze week ook wordt uitgewisseld met verantwoordelijke instanties in de regio en in Den Haag.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld