SLIEDRECHT – Voor de tweede keer sprak de gemeenteraad dinsdagavond 24 april 2018 over het rapport van Berenschot ‘Verstandig Versterken’. Vorige week was daarover een beeldvormende vergadering. Ook nu sprak de gemeenteraad zich uit. De fractie van SGP-ChristenUnie wilde het rapport Berenschot voorlopig ‘parkeren’. Een verslag van de behandeling in eerste termijn.
Lokale partij PRO Sliedrecht beet het spits af. Raadslid Gerrit Venis (PRO Sliedrecht): “Laten we wel wezen dat er regionale samenwerking nodig is. Ook PRO Sliedrecht is zover.” Venis viel over het woord ‘aanmodderen’, waarover burgemeester Wouter Kolff (VVD) van de gemeente Dordrecht eerder sprak. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) sprak in zijn maidenspeech over de effectiviteit en efficiëncy in de Drechtsteden zoals Berenschot omschrijft nogal wat aan te merken. “Na de gemeenteraadsverkiezingen worden in alle aangesloten gemeenten de Drechtraadsleden aangewezen. De vraag rijst of dit dan nog wel representatief is voor de politieke stromingen in de regio. De Drechtraad is zo verworden tot een vergadercircus omdat het moet. Bij mijn eerste ervaring als Drechtsraadslid viel mij op dat sommige partijen het belangrijker vinden om te vergaderen over de plaats waar de Drechtsraadsvergadering van september moet plaatsvinden en over de formatieprocessen. Stel als Drechtstedenbestuur duidelijke doelen maak deze specifiek en meetbaar. Omdat meten is weten. Wees daarnaast altijd gewoon realistisch bijvoorbeeld een beroepsbevolking die grotendeels uit laag opgeleiden bestaat kan men niet omscholen voor banen die zijn bedoeld voor hoog opgeleiden. Je moet als Drechtsteden roeien met de riemen die je hebt. Wat Slydregt.NU ook opvalt in het rapport dat er totaal niet over de inwoners van de Drechtsteden wordt gesproken. Zonder draagvlak bij de inwoners zal de gemeenschappelijke regeling Drechtsteden nooit slagen. De Sliedrechters moeten veel meer worden betrokken wat er allemaal in de Drechtsteden wordt gerealiseerd en waarom Sliedrecht niet zonder de Drechtsteden kan”, aldus Jongeneel, die wilde weten wat de Drechtsteden tot heden heeft gekost, wat het heeft opgeleverd en of Sliedrechtse andere samenwerkingsvormen heeft laten lopen. Gemeenten moet zich terugtrekken op kerntaken vindt Slydregt.NU. Jongeneel: “Het komt dus aan op maatwerk en zorgvuldige afweging van de belangen van de burger met behulp van een klein lokaal team. In het verleden is gebleken dat hier nog wel iets te verbeteren is. Sliedrecht wordt in dit rapport weggezet als defensief, een gemeente die te veel gehecht is aan zijn zelfstandigheid. Slydregt.NU vat dit op als een compliment een gemeente moet staan voor zijn bevoegdheden als men te veel bevoegdheden uitbesteed dan wordt men te veel afhankelijk van derden. Op het gebied van infrastructuur moet Sliedrecht uiteraard wel samenwerken als het over de A15, N3 en A16 gaat omdat deze wegen de ontwikkeling van Sliedrecht als gemeente raken. Als u kijkt naar het vestigen van bedrijven in de regio trekt Dordrecht alles naar zich toe als ‘’centrumgemeente’’ aan deze samenwerking heeft Sliedrecht dus niks. De Sliedrechtse burger moet zijn eigen politici ter verantwoording kunnen roepen voor het door hen gevoerde beleid. Het uitbesteden oftewel het mandateren van besluitvorming is uit de boze.”
Volzamere rol
De PvdA weet ook echt wel dat het allemaal wat genuanceerder zit. “Maar dat er veel lokaal Dordts chagrijn aan ten grondslag ligt is wel duidelijk. En om dat te vertalen in een bestuurlijke coupe met een Drechtstedenbestuur van 6 personen waaronder de voorzitter van de raad bijgestaan door twee Dordtse bestuurders en 3 uit de overige 6 gemeenten waarbij dan van ons een volgzamer rol wordt verwacht is niet de basis waarop we met elkaar deze gemeenschappelijke regeling zijn in gegaan. Voorzitter de PvdA ziet echt wel de voordelen van een gemeenschappelijke regeling in, maar dan op basis van een absoluut volstrekte gelijkwaardigheid”, sprak fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA).
Aannames
Het lijkt er nu op volgens de PvdA dat zes afzonderlijke gemeenten uitgedaagd worden voor een of andere vorm van ‘bestuurlijke oproer’. Van Rees: Is de gedachte wellicht dat Dordt hoopt dat daarmee de legitimiteit van de samenwerking verdwijnt en ze zelf op die manier niet hardop hoeven te zeggen dat ze er eigenlijk van af willen? Voorzitter, dat zijn aannames van ondergetekende en niet meer dan dat, maar ik wil ze toch gezegd hebben. Niet voor niets werd er in deze ruimte al gevraagd wat heeft het ons opgeleverd en wat gaat het kosten als we het zelf moeten gaan doen. Terecht gaf de portefeuillehouder, raadslid en Drechtsteden bestuurder Tanis aan dat dat niet in geld te vertalen is. Laat ik het hem dan andersom vragen, als u morgen wakker wordt en de gemeentelijke regeling Drechtsteden is er opeens niet meer waar schiet u dan als eerste over in de stress? Of draait u zich nog eens om en denkt “komt goed”.”
Gelijkwaardigheid
Berenschot geeft volgens Van Rees aan wat de gemeente Sliedrecht eigenlijk zelf ook al wel hadden kunnen bedenken. “En geeft aan waar we moeten updaten voor de volgende 12 jaar samenwerking. Wat de PvdA betreft in ieder geval een samenwerking op basis van volstrekte gelijkwaardigheid. Zonder die gelijkwaardigheid van 7 DSB bestuurders is het regionaal belang ook weg en wordt het vanzelf een lokaal Dordts belang. Dan kunnen we wachten op het volgende rapport”, sprak Van Rees.
Rapport parkeren
Ook de SGP-ChristenUnie is kritisch. Raadslid Jan Visser (SGP-ChristenUnie) vond dat de inhoud centraal moet staan en niet het proces. Visser die bij de presentatie van het rapport Berenschot in Dordrecht aanwezig. Visser: “Voor mij was duidelijk dat de plank finaal werd misgeslagen. Het is niet duidelijk of de aanbeveling goed zijn voor Sliedrecht in de Drechtsteden. De fractie van de SGP-ChristenUnie is niet gerust op de aanbevelingen uit de werkgroep. Ook niet gerust op het draagvlak. Wij stellen voor het rapport te parkeren. Het vormt voor ons niet de juist basis om er mee aan de slag te gaan. We zijn niet tegen Dordrecht, maar voor samenwerking.”
Gebaat
“Binnen de Drechtsteden hebben we onvoldoende slagkracht en een inefficiënte samenwerking. Dit is overigens een conclusie die ik eveneens heb aangetroffen in het rapport van de heer Jansen ‘Zichtbaar Samen Maritiem’ van september 2015. Het is spijtig om te moeten zien dat een dergelijke conclusie (in andere woorden) weer terugkomt. Blijkbaar zijn we er de afgelopen 2 tot 3 jaar niet in geslaagd om dit probleem onderuit te halen. Dat is jammer”, concludeerde raadslid Frank Dunsbergen (CDA). De Sliedrechtse welvaart hangt volgens Dunsbergen voor een groot gedeelte samen met die van de regio. Dunsbergen: “Bovendien moeten we niet uit het oog verliezen dat meer dan de helft van onze begroting belegd wordt in regionale samenwerking, waaronder de Drechtsteden. De slotsom is dat ook Sliedrecht gebaat is bij een slagvaardig en kundig Drechtsteden dat de Sliedrechtse belangen zowel binnen als buiten de regio goed kan vertegenwoordigen. Wat ons betreft, staan we niet op een kruispunt, maar op een T-splitsing: we gaan naar links (naar de afbouw van de regionale samenwerking) of naar rechts (naar een verstandige versterking van de samenwerking). Voortmodderen is, zoals het rapport twee keer noemt, geen optie.” Het CDA hanteert het uitgangspunt ‘lokaal wat kan, regionaal wat moet’. “Mobiliteit, bereikbaarheid, economisie en duurzaamheid”.
Dordrecht
Veel conclusies staan volgens de VVD al in andere rapporten. “Dat wordt in rapporten meegenomen door de consultant”, aldus fractievoorzitter Roelant Bijderwieden (VVD), die refereerde aan het rapport Janssen. Bijderwieden: “De VVD heeft eerder positief gereageerd op dat rapport, waarin Sliedrecht aangaf om aan bepaalde projecten slagkracht aan de Drechtsteden te geven. Wij zijn benieuwd met welke bril, instemming de gemeente Dordrecht naar dit rapport kijkt? Zoeken ze alvast naar draagvlak? Hoe staat Dordrecht er zelf in? Voordat we verder praten over nut en noodzaak.” De VVD staat positief tegenover samenwerking op sociaal-economisch terrein.