De Vries (CDA) stelt vragen: ‘Bang voor tweedeling tussen statushouders’

SLIEDRECHT – Het CDA Sliedrecht heeft vrijdag 15 januari 2021 vragen gesteld aan het College van B & W over de verwachte uitvoering van de nieuwe wet inburgering en het daarvoor opgestelde lokale uitvoeringsplan. “Het is toch een complex geheel dat veel voorbereiding vraagt. Temeer ook omdat er een tweedeling kan ontstaan in de begeleiding tussen de oude en nieuwe statushouders. Namelijk de verplichting tot inburgering na 1 januari 2022 en de vrijblijvendheid voor statushouders die voor deze datum in Sliedrecht zijn / komen wonen”, zegt burgerraadslid Joop de Vries (CDA). Dinsdagavond 19 januari 2021 bespreekt de gemeenteraad het onderwerp tijdens een oordeelsvormende vergadering. 

Burgerraadslid Joop de Vries heeft een reeks vragen gesteld aan het College van B & W. (Foto gemeente Sliedrecht)

De Nieuwe Wet Inburgering (NWI) zal naar verwachting met ingang van 1 januari 2022 worden ingevoerd. “Daarin worden de inburgeringseisen voor alle inburgeringsplichtigen verhoogd omdat gebleken is dat de vrijblijvendheid tot inburgering niet voldeed . Ook de kwaliteit van de daarop afgestemde leerinstellingen was niet voldoende en fraudegevoelig”, stelt De Vries.

Gebruik maken
De Vries vraagt zich af of de uitvoering van deze wet alleen van toepassing is op alle inburgeringsplichtigen die na 1 januari 2022 door het AZC/COA aan Sliedrecht worden toegewezen of – zo vraagt De Vries – geldt deze toepassing ook voor alle andere statushouders die voor deze datum in Sliedrecht zijn komen wonen? De Vries: “Indien de NWI niet van toepassing is op de inburgeringsplichtigen die zich voor 01-01-2022 in Sliedrecht zij komen wonen, kunnen zij zich geheel of gedeeltelijk gebruik maken van de toekomstige leerroute die door de Drechtsteden wordt opgezet met gekwalificeerde aanbieders?” Gezinsmigranten hebben een andere positie dan de asielstatushouders. “Voor hen zijn in de leerroute bepaalde onderdelen niet opgenomen. Door de overheid is hiervoor geen budget vastgesteld. Wordt voor deze groep nog een lokale leerroute vastgesteld en is hiervoor voldoende budget?”, vraagt De Vries aan het college.

Rol Participe
Volgens de NWI zijn leerplichtigen jongeren tot 18 jaar niet inburgeringsplichtig daar zij gebruik maken van het reguliere onderwijs. De Vries vraagt of er lokaal aanvullende mogelijkheden zijn voor een inburgeringstraject voor jongeren die kort voor het bereiken van de 18 jarige leeftijd via AZC/COA of bij gezinshereniging naar Sliedrecht komen. “In Sliedrecht begeleidt de organisatie Participe huidige statushouders, zoals ook aangegeven in de  integratienota 2019-2022, maar in hoeverre zal Participe ook deel uitmaken bij de uitvoering tot het voldoen aan inburgeringseisen volgens de NWI en het lokaal uitvoeringsplan NWI?”, vraagt De Vries.

Kosten juridische bijstand
De vrijblijvendheid tot inburgering wordt volgens De Vries opgeheven. “En daardoor zal de begeleiding ook  intensiever worden en ook meer worden gevraagd van inburgeringsplichtige. Hierbij zal ook zeker een beroep moeten beroep worden op vrijwilligers. Uit het jaarverslag van 2019 van Participe blijkt dat een aantal vrijwilligers afhaken om verschillende redenen”, aldus de Vries, die van het college wil horen of er mogelijkheden zijn de vrijwilligers voor hun intensieve bijstand een wettelijke vrijwilligers-uurvergoeding te geven. Tot slot. “Komen de gemaakte kosten voor juridische bijstand aan inburgeringsplichtigen, die vallen onder de NWI ten laste van het Rijk? Gebleken is dat de juridische begeleiding zeer intensief en kostenverhogend is”, stelt De Vries. Dinsdag 12 januari 2021 stelde lokale politieke partij PRO Sliedrecht ook al vragen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld