De Groot: ‘Een verkeersweg, die wij de zwarte long noemen’

SLIEDRECHT – Het ‘gezicht van het protest’ in Sliedrecht is Simone de Groot. Zij verzet zich al geruime tijd tegen aangekondigde ingrijpende projecten. “Ik en vele anderen van protestgroep Gezond Groen en Gezellig Sliedrecht zijn tegen de Noord Zuid verbinding. Er is nog geen vergunning van de provincie voor woningbouw en u weet niet zeker of u die wel gaat krijgen. 2500 woningen erbij maakt Sliedrecht tot een stad, met een verkeersweg die wij de zwarte long noemen van 9700 verkeersbewegingen ook zwaar vrachtverkeer”, begon De Groot dinsdagavond haar betoog. 

Hier voert Simone de Groot dinsdagavond het woord. De Groot: “Het hele dorp wordt door u op de kop gezet en in beton gestort. En bent u hier zelf nog in 2026 of gaat u ergens anders wonen en werken. Hoe laat u ons dorp achter? Het lijkt leuk en het klinkt mooi dat alle verenigingen gaan verhuizen en naar Noord gaan, maar voelt dat voor ouders van kinderen ook zo.” (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

De Groot:”Eigenlijk zitten ze nu op toplocaties omringd en beschut door mooi hoog groen. Wat fijn is bij veel regen en wind. En bij het zwembad lig je nu bij bloedhitte heerlijk in de schaduw. Moet er gerenoveerd worden…ja, want door de gemeente Sliedrecht en de partijen met wie ze samenwerken is er enorm achterstallig onderhoud ontstaan. Wilt u in uw besluit denken aan de kinderen en opa´s en oma´s. Nu ligt alles centraal in het dorp op veilige fiets en wandel afstand. Velen weten denk ik niet wat het zo mooi bedachte stomp principe is, maar het houdt eigenlijk in dat u de auto zeker in de toekomst zoveel mogelijk laat staan. Klimaatdoelen u weet wel…waarom dan een drukke autoverbinding aanleggen.”

CDA meneer
De Groot had een kijkje genomen bij ‘een waanzinnig mooie fietsbrug’ in Papendrecht. “Daar ben je binnen 1,5 minuut overheen en aan de overkant. Daar is het rustig en stil en groen. Leg deze fietsbrug maar neer tegenover Seats en Sofas of doe er nog een tunnel bij zoals ter hoogte van ongeveer Bakker repair. Laat het rustige nu groene centrum met rust, ook al krijg je een subsidie van Hugo de Jonge, dezelfde meneer die vertelde dat een moeder geen moeder meer zou zijn. Laten we deze CDA meneer niet serieus nemen. Wat weet hij nu van Sliedrecht, niets! De volkstuinen en de sociale moestuinen zijn voor u misschien niet meer belangrijk door al het pfas, maar voor veel mensen wel. De Sociale Moestuin heeft een pracht van een huis staan op een mooie rustige fijne ontspannen plek om te vertoeven. Ook de omwonenden die juist daar zijn gaan wonen voor de rust en het groen.”

Zwembad
“Deze inwoners worden gedupeerd en als er schade gaat ontstaan aan de huizen zullen ze u verantwoordelijk stellen, maar nogmaals dan bent u er waarschijnlijk al niet meer, in 2026 zijn er verkiezingen! En in Den Haag is er al aardig wat verandert”, sprak De Groot, “Dan het zwembad, wat hebben we vroeger genoten bij ons prachtige openluchtbaden, ik hield niet van dat schoolzwemmen, maar wel van met vriendinnen met mijn walkman lekker op het gras liggen, lachen met elkaar en frietjes eten. Ik ben zo blij met badjufrouw Tineke dat ze er vanavond ook is. Ze heeft de beste herinneringen, maar tijden veranderen en je moet vooruit, dus kregen we een fantastisch nieuw bronbad, geweldig! Kor Blijenberg zal er aanstaande zaterdag bij het protest hier om 10.30 meer over vertellen. Maar nu gaan we in plaats van vooruit achteruit. En dat in rijk welvarend Sliedrecht. Er is een heel klein perceel gevonden door de gemeente en al ingehuurde adviseurs waar een dorpsbadje kan komen zonder ligweide, snackbar en gezelligheid. Een plekje voor een sfeerloos pierenbad met dak erop. Zet maar geen kantoren op Stationspark 3, hou onze verenigingen daar midden centraal beschut in het centrum. Geen buitenbad omdat het teveel zou kosten om het buitenbad water op te warmen. Nu zijn er gelukkig slimme boeren in Nederland die ook wel van een protestje houden en als het goed is heeft griffie deze informatie naar jullie doorgestuurd vanochtend. Het heet zwembad het Molenbad door boerenverstand volledig energieneutraal. En anders in overleg met zwemmers het buitenbad later pas in het seizoen verwarmen. Net als in Giessenburg. Of energie opslaan op een batterij.”

Oplossing
“Waar zijn de Eneco miljoen eigenlijk naar toe gegaan?”, vroeg De Groot zich af, “Laten we voor oplossingen gaan met elkaar, met de inwoners, met de verenigingen, zet je inwoners die er nu al wonen niet in de kou. Niet iedereen hier heeft een boot, jetski of kan met een warme dag naar het strand. Leg de fly over hier met een scherpe bocht omheen en alles kan blijven bestaan. 45 meter breed is gigantisch. En de kosten van bijna 66 miljoen liegen er niet om. Er is maar een subsidie voor 21 miljoen. Ga eerst Winklerplein bebouwen, Watertorenterrein en het Groen Van Prinsterer idee van Keesmaat en Lavooi. Maar blijf af van de Dreesparkgrond. Een oplossing. Een leuk hip zwembad met een samenwerking met resort Molenwaard, maak er een Fien en Teun thema van en mensen komen vanuit heel Nederland. Doe een elektrische shuttlebus verbinding tussen vakantiepark en het nieuwe zwembad en heel Sliedrecht is blij. Ik nodig jullie namens de Facebookgroep allemaal uit voor het protest as zaterdag hier zelfde plek om 10.30 uur. Koffie, Thee en Cake aangeboden door Arie van de Lockhorst, kijk goed om je heen dit slopen is kapitaalvernietiging. Weet u de Bonkelaar nog, ook weg. Wie een boom plant denkt aan anderen niet alleen aan zichzelf. Denk aan jullie geweten en niet alleen maar aan subsidie. En Sliedrecht ga stemmen in 2026.”

9 gedachten over “De Groot: ‘Een verkeersweg, die wij de zwarte long noemen’”

 1. Laat mevrouw De Groot een keer een dagje op de Stationsweg gaan staan. Dat de nieuwe verbinding deze hoofdweg ontlast snapt ze blijkbaar niet.

 2. Groot gelijk dat mevrouw de Groot protesteert, net als velen anderen.

  Ik ben bang dat het alleen weinig zin heeft.
  Ze duwen alles er toch wel doorheen en kijken niet naar de consequenties.

  Net als het bouwen van toen der tijd het huidige ‘nieuwe’ gemeentehuis terwijl ze er geen bouwvergunning voor hadden..

  Ze hebben juist besloten de op en afritten toen der tijd aan de stationsweg te verwijderen zodat het rustiger zou worden op de stationsweg. Het verkeer moet nu op een andere manier het dorp verlaten of inrijden.
  Er zijn sowieso al teveel auto ’s etc op de weg. De verbinding noord-zuid zou daar echt geen verbetering in gaan brengen.

 3. Ja Simone, ‘stadse streken in een dorp’. Men wil zo graag van dit dorp een stad maken….. waarom toch? Ook die rare ideeën over het verbinden van rivier met de polder. Hoe verzin je het. Ik fiets nu prima van de rivier naar de polder via het viaduct op de kaai of via het tunneltje bij Bakker Repair aan de parallelweg. Zo zie je nog wat van het dorp en fiets je zo de nu nog groene polder in.

 4. 🔮De Sportlaan staat dagelijks tot aan de tennisbanen vast in de avond spits. Dus dit wordt een mooie sluip route Thorbeckelaan, Rivierdijk , A15

 5. Geachte N van Voorst, “Wat is een gggz “?
  Uw antwoord staat meen ik duidelijk in het artikel; ” Gezond Groen en Gezellig Sliedrecht “.
  Simone de Groot is daar meen ik heel duidelijk in.
  Iets van lezen en dan pas reageren?

  Ik denk overigens dat zij groot gelijk heeft, dat verkeer gaat o.a. langs diverse flats aan de oostkant van deze weg, bij een westenwind krijgen de bewoners daar dus de nodige, minder gezonde lucht in te ademen.

 6. Mevrouw “vergeet” stelselmatig te vermelden dat in die 9700 geschatte verkeersbewegingen ook bestaande bewegingen zitten die nu elders hun weg vinden. Dus die “zwarte long” bestaat grotendeels al en die ademen we met z’n alle in, beetje afhankelijk van windkracht en richting. Of denkt men dat dit beperkt blijft tot de straat waarin men rijd?

  Nieuw zwembad minstens gelijkwaardig aan het huidige maar bij voorkeur beter in overleg met gebruikers en beheerder, (goed idee om samenwerking te zoeken met vakantiepark!) net als partycentrum en alle andere verenigingen en voorzieningen en waar mogelijk veel groen laten staan of vernieuwen. Vastleggen in contracten o.i.d.
  Wel even de benodigde vergunningen nog even regelen voor de woningbouw en bouwen met die handel. In de tussentijd nog even de bestaande projecten vlot trekken of afmaken en we hebben weer een prachtig dorp over een aantal jaar.

 7. “…met een verkeersweg die wij de zwarte long noemen van 9700 verkeersbewegingen ook zwaar vrachtverkeer”

  Dat verkeersdruk met bijbehorende vervuiling/overlast hierdoor in groot deel van Sliedrecht minder en evenredig verdeeld wordt, dat vertelt gggs-mevrouw er uiteraard niet bij….

Plaats een reactie

*=Verplicht veld