D66 Sliedrecht wil vele honderden woningen in Sliedrecht-Noord

SLIEDRECHT – D66 Sliedrecht wil in Sliedrecht-Noord het grootste deel van 2600 woningen bouwen, een deel van de Stationsweg plat gooien en een brug maken vanaf de Stationsweg naar Sliedrecht-Noord. In Sliedrecht Noord moet als het aan D66 ligt ook een nieuwe begraafplaats met alle mogelijkheden komen net als een crematorium. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de politieke partij, die na jaren weer meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen woensdag 21 maart 2018. 

Hier moet er volgens D66 Sliedrecht een brug komen over de MerwedeLingeLijn en de Betuwelijn vanaf de Stationsweg naar Sliedrecht-Noord. Voor een goede verbinding vanuit het centrum moet een deel van de woningen tussen de Deltalaan en de Parallelweg aan de westzijde worden platgegooid. (© Foto RPAS Peter Donk / Sliedrecht24)

D66 Sliedrecht wil graag dat wonen voor Sliedrechters in Sliedrecht mogelijk blijft. De Munck: “Wij willen de totale woningvoorraad in balans brengen, dus woningen voor alle inkomens en woonvormen. Huren en kopen moet mogelijk blijven. Maar ook energie neutraal in een groene omgeving.

Sloopplan
De huidige verbindingen naar Sliedrecht-Noord voldoen niet als je deze nieuwe woonomgeving wilt verbinden met het huidige dorp. Ideeën zoals die van het CDA (Lijstertunnel) en VVD (Geulstraat doortrekken naar Nijverwaard) ziet De Munck niet zitten. “De meest logische route om een verbinding te leggen is de Stationsweg met een brug over de spoorlijnen. Maar dan moeten we ook moeilijke beslissingen durven te nemen. In de visie van D66 Sliedrecht komt er een nieuwe weg aan de westzijde van de Stationsweg. Dit betekent dat een aantal huizen gesloopt moet worden. Wel kan de huidige Stationsweg dan behouden blijven in haar karakteristieke vorm met twee rijen bomen als een prachtige laan. We begrijpen dat de helft van de Stationsweg slopen geen stemmentrekker is, maar stellen de duidelijkheid waar Sliedrecht recht op heeft, voorop.”

Inrichting gebied
Over de omgeving van Sliedrecht-Buiten (gebied Recreatief Knooppunt Sliedrecht – red.) in Sliedrecht Noord zegt De Munck: “Bouw geen waterberging met als doel een alleen visvijver, maar maak deze onderdeel van de woonomgeving. Want wonen aan het water is een grote wens voor veel mensen. Natuurlijk is wonen geen doel op zich, het zal ook een aantrekkelijke woonomgeving moeten zijn.” Ook ziet De Munck mogelijkheden voor een nieuwe begraafplaats en een crematorium in Sliedrecht-Noord. De Munck: “Aandacht voor een nieuwe begraafplaats, waar ruimte is voor nieuwe vormen van begraven en met veel groen er omheen. Neem dan de mogelijkheden voor een crematorium mee. ” Ook voor jong en oud ziet De Munck mogelijkheden in Sliedrecht-Noord. De Munck: “De Woeste Weide, een succesverhaal in het Feitsmapark. Het geeft de behoefte aan spelen in de natuur aan. Gebruik dat in een nieuw te ontwikkelen park, waarbij er dan ook ruimte komt voor de oudere jeugd.”

Volgepropt
De woningvoorraad is in Sliedrecht volgens De Munck ‘duidelijk uit balans’. “Een toetsing aan wat voor de woningvoorraad nodig is vindt niet plaats. Het beleid is nu gebaseerd op wat D66 Sliedrecht noemt, het postzegelbeleid. Hiermee bedoelen we dat een stuk grond dat voor nieuwbouw in aanmerking komt met zoveel mogelijk woningen wordt volgepropt. Dit alleen maar omdat de opbrengst voor de ontwikkelaar dan zo hoog mogelijk is”, zegt De Munck. Als voorbeeld noemt hij de woonwijk Baanhoek-West. Daar is men volgens hem doorgeslagen in het volstoppen van een wijk met stenen. De Munck: “Voor groen is geen plaats ingeruimd.”

Enige mogelijkheid
D66 heeft voor het plan in Sliedrecht-Noord bij de Provincie Zuid-Holland informatie ingewonnen. De Munck: “Sliedrecht wil 2600 woningen gaan bouwen. Hoewel de raad daar officieel niets van weet, heeft de wethouder (Hans Tanis / SGP-ChristenUnie – red.) in zijn functie als regiobestuurder bij Drechtsteden dit standpunt ingenomen. Laten we reëel zijn, 2600 woningen in de huidige bebouwing invlechten is zelfs met postzegelbeleid onmogelijk. Bouwen over het spoor is dan de enige mogelijkheid.” De gemeente Sliedrecht geeft aan dat is gesproken over 1600 woningen tot en met 2031. 

Groen
Om dat te overwegen vindt D66 Sliedrecht dat er eerst een afspraak gemaakt moet worden van 60% groen ten opzichte van 40% stenen. “Maak op voorhand een verkeersplan met goede fietsverbindingen als uitgangspunt. Een totaal plan voor het gebied ten noorden van de spoorlijn. Waarbij de Groene zoom (bos) vanuit Alblasserdam tot en met Hardinxveld-Giessendam de basis vormt. Bij voorkeur in samenspraak met Papendrecht, Hardinxveld-Giessendam en Molenwaard. Wij wonen toch niet op een eiland?”

Verkiezingsprogramma
D66 Sliedrecht zegt hard op weg te zijn met het realiseren van een ‘grondig programma’. “De bijdragen die wij ontvangen uit de samenleving helpen ons een realistisch plan voor de toekomst van Sliedrecht te schrijven. Maar  democratie kost ook tijd, ieder plan en iedere wijziging wordt grondig afgewogen. Soms verworpen, maar meestal beter gemaakt. Wij komen met de tien van D66 Sliedrecht”, licht lijsttrekker René de Munck (D66) toe. Niet iedereen zal zich volgens hem kunnen vinden in het D66-standpunt. De Munck: “Maar daar gaan we graag over in discussie. Een discussie die een aantal partijen in de Sliedrechtse raad proberen te vermijden. Wij willen heel graag naar u luisteren en uw mening verwerken in de toekomst plannen van Sliedrecht.”

Pagina
Al politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen hebben een eigen pagina op Sliedrecht24. Ook D66.

5 gedachten over “D66 Sliedrecht wil vele honderden woningen in Sliedrecht-Noord”

  1. Meneer De Munck veegt in zijn levendige fantasie in één keer alle in zijn ogen problemen bij elkaar en schetst met een wijds gebaar in één keer de oplossing. Hij wekt de suggestie nog deskundig te zijn, omdat hij ergens vaag uit het verleden de term “postzegelplan” heeft onthouden.
    Maar mijn reactie geldt zijn getal van 2600 te bouwen woningen in Sliedrecht. Onzin, leugen en bedrog!! Lees het rapport “Woonvisie Drechtsteden” het Primos rapport, het rapport Portefeuillestrategie Tablis Wonen. Overal is becijferd, dat er tot 2031, gemeten vanaf de vorige rapportage 1600 woningen nodig zouden zijn (volgens methode Primos dus) Daarvan zijn er 1000 al verwerkt in concrete bouwplannen en bezig ontwikkeld te worden. Bijv. Baanhoek-West, Benedenveer.
    Dus zouden in hun systematiek er nog 600 gepland moeten worden.
    Meneer De Munck moet dus niet 1600 met datzelfde wijdse gebaar met 1000 vermeerderen, maar 1600 – 1000 = 600. Zo eenvoudig is het.

  2. Dorpse karakter wordt zo effectief om zeep geholpen. Willen we karakter van dorp behouden, wat juist charme is van Sliedrecht dan moet je hier nog eens serieus over na denken.

  3. Ach, we zijn een ´dorp´ en bouwen ´over de spoorlijn´ is altijd al een moeilijk punt geweest.
    Zelf ben ik altijd tegenstander hiervan geweest omdat ik vind dat we een dorp moeten blijven.
    Woningbouw boven de spoorlijn zal vast voor veel burgers een ´mooi ding´ zijn maar ik moet er niet aan denken. Sliedrecht krijgt steeds meer ´stadse streken´ en dat is jammer omdat het ´dorp´ hierdoor zijn charme verliest.
    Daarnaast: 2600 woningen erbij in Sliedrecht…… je moet er toch niet aan denken…..
    Wanneer wethouder Tanis daar een standpunt over heeft ingenomen in de regio (en er daardoor over de spoorlijn gebouwd moet gaan worden) druist dat wel in tegen de mening van de meerderheid van de huidige gemeenteraad die tegen bouwen boven de spoorlijn is. Hopelijk zal de nieuwe gemeenteraad ook weer dit standpunt innemen.

  4. Geweldig plan! Als de gemeente met een leuk bod komt, dan ben ik best bereid om hiervoor te verhuizen naar “Sliedrecht in de polder”.

  5. Ik vraag mij af of meneer de Munck zelf op de Stationsweg woont.
    Huizen platgooien aan de Stationsweg…
    Hij lijkt wel niet goed bij zijn hoofd!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld