D66 Sliedrecht komt met motie rond borstkankeronderzoek

SLIEDRECHT – D66 Sliedrecht heeft vrijdag 24 september 2021 een zogeheten ‘motie vreemd aan de orde van de dag ‘ ingediend bij de griffier rond borstkankeronderzoek. De democraten zien het graag dinsdag 28 september 2021 voor behandeling in de gemeenteraad van Sliedrecht. 

Fractievoorzitter René de Munck hoopt dat alle politieke partijen in de gemeenteraad de motie steunen. (Foto gemeente Sliedrecht)

De staatssecretaris voor Volksgezondheid heeft besloten het tijdsinterval voor het periodiek borstonderzoek voor vrouwen tijdelijk te verlengen van tweejaarlijks naar driejaarlijks. Als reden hiervoor is vermeld dat het momenteel en de komende drie jaar niet mogelijk is landelijk consequent aan de termijn van twee jaar te kunnen voldoen. Het wenselijk zou zijn om ook de leeftijdsgrens voor het borstonderzoek te verlagen van 50 naar 35 jaar. Het hier weliswaar gaat om landelijk beleid, maar dat ook de raden als primaire volksvertegenwoordiging op het terrein van volksgezondheid een belangrijke politieke signaalfunctie hebben.

Tijdig ontdekken
“Wij hebben afgesproken dat preventieve zorg een speerpunt van ons is. In de gemeente Sliedrecht zijn er zorgen omtrent de gevolgen van de uitstoot van Chemours (Dordrecht)”, vertelt fractievoorzitter René de Munck (D66) de redenen voor het indienen alsmede de overwegingen, “Overwegende dat deze maatregel op korte en langere termijn leidt tot verslechtering van deze uiterst belangrijke preventieve voorziening, ongeveer 1 miljoen vrouwen vanaf vijftig jaar in Nederland van deze preventieve voorziening gebruik maken, de meeste vrouwen die borstkanker krijgen ouder zijn dan 50 jaar en dat de kans om borstkanker te krijgen bij hen veel groter is, in Nederland 1 op de 7 vrouwen borstkanker krijgt en derhalve het via bevolkingsonderzoek belangrijk is dit zo vroeg mogelijk te ontdekken. De kans op een succesvolle behandeling is dan groter, er dan vaak een minder ingrijpende behandeling nodig is waardoor er veel leed bespaard wordt.”

Boodschap overbrengen
De Munck vindt verder dat de genomen maatregel ongewenst en onverantwoord is en moet worden gestopt, dat dit signaal vanuit de volksvertegenwoordigingen in ons land zo breed mogelijk moet worden overgebracht naar de staatssecretaris. D66 Sliedrecht wil de griffier verder opdracht geven er bij de demissionaire staatssecretaris, door toezending van deze motie, op aan te dringen dat hij de maatregel intrekt en er alles aan doet om te realiseren dat de tweejaren termijn zo consequent mogelijk wordt toegepast en deze motie bij de gemeenteraden in Nederland en de leden van de Tweede Kamer bekend te maken.” D66 vraagt voor dit punt in alle Nederlandse gemeenteraden aandacht. 

1 gedachte over “D66 Sliedrecht komt met motie rond borstkankeronderzoek”

  1. Een zeer goed initiatief van D66, want – met name in onze regio – mogen we niet uitsluiten, dat we hier toch in een “verhoogd risico gebied” wonen.
    Borstkanker kan weliswaar niet direct aan PFAS/PFOA gelinkt worden, maar wel vast staat, dat het sowieso ons immuunsysteem verzwakt en dan is het zaak om dit soort “k**”-tumoren zo snel mogelijk te ontdekken. Des temeer kans op tijdige (maar zeer vervelende) behandeling en genezing.

    Kortom, ik zie geen enkele reden, waarom de voltallige gemeenteraad deze motie niet zou steunen, zodat ze ook in Den Haag weer eens gaan beseffen, dat het echt bij ons leeft!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld