D66 presenteert René de Munck officieel als lijsttrekker

SLIEDRECHT – Ondernemer René de Munck is lijsttrekker voor D66 Sliedrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag 21 maart 2018. Woensdagavond 6 december 2017 presenteerde D66 Sliedrecht zich in restaurant Kom aan Tafel! aan de Kerkbuurt. De Munck hoopt op zeker twee zetels. 

Het is acht jaar geleden dat D66 in Sliedrecht voor het laatst meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen. Lijstrekker René de Munck. Nummer 2 is Anja de Rooij en zij is ook kandidaat-wethouder. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

De kieslijst bestaat uit vijf personen. Naast De Munck en De Rooij zijn dat op plaats 3 Michel Baas, nummer 4 is Fenny de Munck en lijstduwer is Rob Wannyn. 

Kerkbuurt-kwestie
De Munck raakte de afgelopen jaren steeds meer politiek betrokken. Bezocht de afgelopen tijd al steeds de raadsvergaderingen. Vooral de discussie rond de Kerkbuurt waar de ondernemer (Druk & Print –red.) vroeger een zaak had, stoorde hem. “Niemand die voor plan Kerkbuurt was, die je hoorde. Ik vond hoe het college en raad omgingen met de winkelstraat Kerkbuurt ongehoord. De boodschap kwam niet door. Niemand was op straat voor het plan van het college. Hoe de raad daar mee omging, was bij mij de motivatie om een stoeltje in de raad te veroveren”, sprak René de Munck, initiatiefnemer voor een D66-fractie en nu de lijsttrekker.

Oor en oog
De Munck ergerde zich er aan hoe wordt omgegaan met belangen van de inwoners. “Een beter gemeentebestuur van Sliedrecht verdient D66. Ik ga niet aan achterkamertjes politiek doen. Laat de discussie maar in de raadzaal plaatsvinden. In Sliedrecht wordt nu langs elkaar heen geschuurd, maar tot een besluit wil het niet snel komen. Ze luisteren niet en drie keer wordt over een onderwerp gesproken. We gaan straks na maart niet kijken hoe iets is behandeld, maar gaan vooraf met mensen praten voordat we in de raad onze mond roeren. Oor en oog in het dorp zijn, dus luisteren en daarmee aan de slag in de raad. Dicht bij de burger zijn, aanhoren en dan er een mening over hebben”, aldus De Munck.

Rechtvaardig en eerlijk
De Rooij (57) had altijd al politieke interesse. “Ik had me erg kwaad gemaakt rond de plannen in de Kerkbuurt en heb ingesproken in de gemeenteraad. Door mijn werk inzicht in bestuurlijke zaken. In de BKO zit ik om motiverend te blijven, maar ik heb geen belangen. Via Anne de Vries hoorde ik dat D66 mensen zocht. Met René de Munck had ik een soort thuiskom-gesprek. Ik ben in Rotterdam geboren en ben in 1968 hier komen wonen. Ik kan niet tegen onrechtvaardigheid en oneerlijkheid. Dat komt in Sliedrecht te veel voor. Als ik bij kan dragen aan een beter, eerlijk en rechtvaardig bestuur”, vertelt Anja de Rooij. Ze werkt bij de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid als senior beleidsadviseur vakbekwaamheid. De Rooij betreurt dat vijftien jaar geleden de burgerparticipatie is afgeschaft, ze herinnert zich nog blamages rond theater De Bonkelaar en situaties rond het raadhuis. Ergernis heeft bijdragen aan het besluit om zelf in actie te komen. Lid van een politieke partij was ze tot voor kort niet. Historische kennis over het dorp is volop aanwezig bij De Rooij en dat kan best makkelijk zijn.

Leefklimaat
De Munck is enthousiast en zit vol plannen. Over het RKS heeft hij een mening. “Daar hadden ze de longen van Sliedrecht van moeten maken. Bos langs de spoorlijn tot aan het Alblasserbos toe. Recreatiegebied dus! Doodsoorzaak nummer één is fijnstof. We krijgen het van alle kanten aangereikt. Een gezonder klimaat krijg je met bomen. Wij hebben een opdracht van ons nageslacht om de gemeenschap gezonder te krijgen.” Hij heeft nog veel meer onderwerpen, waarin een D66-gedachtengoed nu wordt gemist.

Inloopavond en programma
D66 Sliedrecht zet rond de kerstdagen hun website online en komt met een tien punten plan. “De rest blijft open en we halen daar graag de meningen voor op. D66 zoekt de komende tijd nog belangstellenden van rond de twintig jaar. Verder komt er elke woensdagavond vanaf woensdag 10 januari 2018 een inloopavond voor inwoners van 19.30 – 21.00 uur ‘Kom aan tafel bij D66’ bij ‘Kom aan tafel’ tot aan de verkiezingen. Ook na de verkiezingen gaan we vaak met de inwoners in gesprek”, vertelt De Munck. Komende maanden volgen de mensen van de D66-lijst opleidingen via de Van Mierlo stichting. De lijst moet worden goedgekeurd door het landelijk bestuur. 

Een reactie plaatsen