SLIEDRECHT – Een bijzonder raadsbesluit! Zo zou de aankondiging zijn wanneer D66 Sliedrecht in de gemeenteraad komende dinsdag 13 maart 2018 het woord zou mogen voeren over een ontvangen brief van de gemeente Sliedrecht over het RIVM-onderzoek moestuinen. “Maar helaas is dat niet het geval. Inspreken over niet geagendeerde punten is bij de gemeente niet mogelijk. Vandaar dat wij nu de publiciteit zoeken”, stelt lijsttrekker René de Munck (D66) zondag 11 maart 2018.
René de Munck vindt het ongelooflijk dat niet kan worden ingesproken over een actueel onderwerp, omdat het niet op de agenda van de gemeenteraad staat. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
De huidige 19 raadsleden kunnen volgens De Munck boven zichzelf uitstijgen door dinsdag een besluit te nemen. De Munck: “Misschien maakt het nog meer indruk als dit het laatste besluit van deze raad zou zijn. Dat doet onmiddellijk vergeten al die onzinnige zaken die ze tijdens het campagne voeren nu moeten doen om in de aandacht te komen. Een waardige afsluiting van vier jaar hard werken als raad, soms met succes maar vaak ook vergeefs.”
Meer vragen
D66 Sliedrecht zou de raad willen verzoeken om unaniem het college te verzoeken aan de provincie Zuid-Holland als bevoegd gezag te verzoeken de inwoners van Sliedrecht niet langer bloot te stellen aan gevaarlijke stoffen die zij over zich heen krijgen. “De volksgezondheid is in gevaar zo bleek uit het onderzoek door het RIVM. Bewoners wordt als gevolg van dit onderzoek afgeraden eten uit eigen tuin binnen een straal van 1 km van de firma Chemours/DuPont te consumeren. Als bewoner buiten de 1 km zone heb ik echter ik ook z.n brief gekregen. Die brief wekt meer vragen op dan antwoorden. De algemene strekking is geruststelling, maar de conclusie is dat men is geschrokken van de uitkomsten en conclusies”, stelt De Munck.
Locaties
Het grootste probleem is en blijft volgens De Munck dat we niet vaststellen of de vervuiling uit het verleden of heden komt. De Munck: “Zolang dat niet duidelijk is is het dweilen met een open kraan. Ook het onderzoek op zich is uitermate zwak, men heeft 10 locaties onderzocht maar maar drie in de eerder door net RIVM bepaalde risico zone’s. Onterecht vind ik de conclusie dat er maar op twee locatie’s een verhoogde waarde is aangetroffen t.o.v de 10 en er dus ogenschijnlijk niets of weinig aan de hand is. De zeven andere onderzochte moestuinen hadden net zo goed in Groningen kunnen liggen en dan hadden ze tot de zelfde uitslag geleid.”
Niet vastgesteld
Het gaat volgens De Munck om de eerder door het RIVM benoemde risico gebied, daarin zijn twee tuinen binnen de 1 km zone gevonden met verhoogde waarde’s. “Buiten de 1 km maar binnen het eerder benoemde risico gebied is slechts één tuin onderzocht. Hier zijn geen of niet benoembare verhoogde waarde’s aangetroffen. Maar juist het RIVM zou moeten weten dat dat in de wetenschap het uitgangspunt is één waarneming is geen waarneming. Verder is niet vastgesteld of de aangetroffen waarde’s een gevolg zijn van de huidige uitstoot of ontstaan door langjarige uitstoot. Ook is niet onderzocht of deze in de moestuin komt door overdracht uit de grond of door b.v. Bevloeiing middels oppervlakte water, regenwater opgevangen op eigen dak”, zegt De Munck.
Vervuiling gaat door
Zolang dit niet duidelijk is moet volgens De Munck het college het eten van groenten en fruit uit eigen tuin volledig afraden. De Munck: “De gevolgen op onze gezondheid van PFOA en GenX zijn niet bekend, langjarig onderzoek moet dit nog aantonen. Ook vinden wij het vreemd dat de provincie probleemloos een vervoersverbod op grond uit de de betrokken zones oplegt. En deze pas wil opheffen na onderzoek. Ook in Sliedrecht moeten uitgaan van de meest slechtte uitslag tot anders is bewezen. Maar zolang de bron door kan gaan met vervuilen is de kans op escalatie heel groot. Beste raadsleden ga achter uw burgemeester staan die in zijn nieuwjaarstoespraak stelde de nul uit de pijp is de basis. Neem vandaag een besluit om het college op te dragen bij het bevoegd gezag aan te dringen op het aanpassen van vergunningen met als doel nul uitstoot.”
Of het voorstel van René de Munck op zo’n korte termijn haalbaar is?
Ik weet het niet, maar het is wel een goed initiatief.
Zekerheid door een goed onderzoek is in ieder geval belangrijker dan de hoop dat het allemaal wel meevalt.
Hoe mooi dat ook zou zijn.
Als het niet meevalt, dan onmiddellijk doorgaan naar oplossingen voor het probleem.
Ondertussen moet dat lozen van het gif uiteraard onmiddellijk stoppen, anders is het inderdaad dweilen met de kraan open.
Ben het met mijn voornaam-genoot pertinent oneens dat de burgemeester verkiezingspraat heeft gehouden, wel met de rest van zijn betoog als aanvulling op het D66-voorstel.
Wees er van overtuigd, dat ook de woorden van de burgemeester verkiezingspraat waren.
Geen woorden maar daden is in dit geval wel van toepassing.
Verder is het voorstel van D66 er één die opgevolgd moet worden door de raad!
Let er wel op, dat een onderzoek door een onafhankelijk buitenlands bureau waarschijnlijk andere waarden laat zien.
De wind blaast de giftige stoffen over heel sliedrecht en deze stopt niet na een kilometer.
De waarden die het RIVM heeft vastgesteld om het veilig te verklaren zijn niet op feiten gebaseerd, maar op aannames omdat de stoffen totaal niet bekend waren.