D66 constateert opvallende zaken in gehouden poll

SLIEDRECHT – D66 Sliedrecht schrijft vrijdag 18 mei 2018 op hun partijwebsite enkele opvallende zaken te hebben vastgesteld in de gehouden poll over de zondagopenstelling. “Een les die wij hieruit leren is dat de SGP-ChristenUnie geen middel onbenut laat om haar ‘gelijk’ te halen”, schrijft fractievoorzitter René de Munck (D66).

Fractievoorzitter René de Munck ontdekte iets geks in de poll ‘Wilt u op zondag kunnen winkelen in Sliedrecht?’. (Foto gemeente Sliedrecht)

Deze poll heeft D66 Sliedrecht op maandag online gezet en tot dinsdag 12.00 uur waren er een kleine 40 personen die een stem hadden uitgebracht. De Munck: “Dinsdag om 13.00 uur heeft Sliedrecht24 de poll online gezet. Tot rond 19.00 uur waren er toen een kleine 700 stemmen uitgebracht. Waarbij twee derde voor opening was en de rest verdeeld over de overige optie’s.”

Hetzelfde IP-adres
Om 18.30 uur heeft volgens De Munck de lokale fractie van SGP-ChristenUnie op haar Facebookpagina een oproep gedaan om te stemmen op de D66-poll. “Vanaf dat moment ging het los. De eerste 24 uur meer dan 12.000 hits. De stemmen tegen liepen zeer snel op, maar wat wij zagen was dat het veelal hetzelfde (!) ip-adres was waarvandaan werd gestemd”, schrijft De Munck. Eén adres is zelfs 1420 keer gebruikt. Aan Sliedrecht24 werd gemeld dat de SGP-ChristenUnie ook een WhatchApp-bericht had verspreid om te stemmen op de poll.

Barneveld
Daar was nog iets opvallends aan volgens De Munck: “Opvallend is het dat dit adres komt uit de omgeving Barneveld. Nu kan het zo zijn dat de achterban van de SGP-ChristenUnie daar op hetzelfde vakantiepark genoot van een welverdiende week vrij.” Wanneer de stemmen van buiten Sliedrecht niet mee worden geteld en vervolgens de stemmen die uniek waren (een stem per ip adres) wordt geteld, dan komt er ruw weg een fiftyfifty uitslag uit.

11 gedachten over “D66 constateert opvallende zaken in gehouden poll

 1. Hoe amateuristisch is het om überhaupt een poging te doen om waarde te hechten aan een dergelijke poll-uitslag. Ik kan er echt met m’n verstand niet bij dat mensen die serieuze politiek bedrijven zo onzinnig kunnen acteren. Dat je een poll houdt om wat los te maken: logisch, prima! Maar er waarde aan hechten? Sorry, in mijn beleving is dat gewoon dom.

  Op 5 mei twitterde ik in een van de reacties: ‘peilingen hebben altijd een bruikbare uitslag. Als de uitslag niet bevalt kun je altijd pretenderen de intenties van stemmers te kennen, en dan zijn alle tegenstemmers ineens voor’. Ik moet zeggen: deze aanpak is nog net iets creatiever 🙂

  Ander punt: ik heb ook gestemd. En wel: 1 keer (hoewel 10.000 keer bij deze poll geen enkel probleem zou zijn). Ik kan me echter niet herinneren dat ik de website van D66 toestemming gaf om mijn IP-adres op te slaan. Daarvoor moet de gebruiker expliciet toestemming geven. Met het huidige cookiebeleid van de website mag absoluut geen enkel IP-adres worden opgeslagen (aangezien het een identificeerbaar persoonsgegeven is), laat staan dat deze data gebruikt wordt.

  Daarnaast: het is absoluut onjuist dat aan het IP-adres te zien is waar de gebruiker van een IP-adres zich bevindt.

  Dit verhaal rammelt aan alle kanten. De enige conclusie die uit deze ‘uitslag’ te trekken is: de poll-uitslag zegt totaal niets.

  Gelukkig hebben we objectieve* media. Die zullen dit verhaal spoedig doorzien.

  *Bestaat objectiviteit trouwens?

 2. De achterban van de SGP/Christenunie zitten te internetten achter een internetfilter. Deze wordt onder andere aangeboden door Kliksafe en Solcon. Dat je dus maar één IP-adres ziet is dus te verklaren en is dus het IP-adres van de proxy van deze ISP. De stemmen zijn dus gewoon uit Sliedrecht afkomstig en geldig.

 3. Tsss. een slecht verliezer is die meneer De Munck zeg! SGP-CU weet tenminste haar achterban te mobiliseren, D66 haar (denkbeeldige) achterban niet.

 4. Zondags rust…. er wordt veel over gesproken.
  Wat ik heel jammer vind is dat er nog al wat over en weer wordt geroepen.
  Zij of wij tenslotten zijn we allemaal Sliedrechters!
  Het onderwerp is niet eens bespreekbaar en dat is jammer.
  Als een ondernemer op zondag open zou willen vind ik dat dit moet kunnen.
  Hier voor zouden dan speciale openingstijden moeten gelden van 12:00 tot 18:00 tussen deze tijden hebben de kerkgaande sliedrechters en de eventueele sliedrechtse winkelaars geen last van elkaar….
  Want wat mij opvalt is de 2 strijd die hier gevoerd wordt.
  We zijn tenslotte allemaal kinderen van onze lieve heer!
  En we hebben met elkaar te maken en ook met elkaar rekening te houden.
  En dat dien we ook alleen wordt dit niet gezien jammer genoeg.
  Niet met je hakken in het zand dat is zo een kinderachtige houding.
  Maak het onderwerp bespreekbaar in het leven is het geven en nemen.
  Nu weet ik dat voor sommige mensen in de pilitiek het incasseren van tegenstrijdige onderwerpen heel lastig is om dit te kunnen acsepteren.
  Laten we nu echt eens stoppen met die kinderachtige houding tegen overelkaar.
  Mensen die naar de kerkgaan krijgen daar de gelegenheid voor en mensen die willen gaan shoppen moet je de gelegenheid ook kunnen geven.
  Als we over zondagsrust praten zou ik ook kunnen zeggen ga op de fiets op lopend naar de kerk en pak niet de auto…. maar ja wees volwassen en sluit een ander niet uit.

 5. Het oproepen via facebook en WhatchApp is niet verboden, dat er stemmen van een zelfde ip adres komen, uit regio Barneveld, heeft waarschijnlijk te maken dat daar providers als Solcon en Kliksafe zitten.
  Dat is een technisch verhaal, maar alvorens een groeperen weer te beschuldigen; zoek dan uit hoe dat zit.
  Meerdere keren stemmen vanaf een zelfde ip adres is niet mogelijk.

 6. Jongens wat een kinderachtige en amateuristische vertoning.
  Laten we gewoon een Referendum houden, dan zijn voor eens van dat Politieke gezeik af

 7. Ik dacht toch echt dat mijnheer De Munck mij deze week vertelde dat als hij de stemmen van buiten Sliedrecht niet meetelde, dat er dan eenderde voor en tweederde tegen winkelopenstelling uit de poll kwam. Maar blijkbaar is hij na dinsdagavond nog een keer gaan tellen en kwam hij toen op half/half.

 8. De Munck 2 maal de poll invullen van hetzelfde IP adres lukt niet neem je verlies. De meest (…) partij is D66.

 9. Met 1 IP adres lukte het echt niet om meer dan 1 x een stem uit te brengen!
  Maar is het niet beter om een poll te houden: “welke winkeliers zijn bereid de winkels op zondag te openen, behalve de supermarkten. Want deze zijn meestal ’s avonds ook nog open.

 10. Ik kijk daar niet van op.

  Liegen en bedriegen.
  Niemand ontzien.
  Het staat beschreven in Lucas 10.

 11. Knap hoor, wat let ze om de peiling nog een keer te houden? Strekking is toch dat we willen weten of die zondagsopenstelling nu echt zo gewenst is. Of hebben ze ook gecheckt of alle voorstemmers uit Sliedrecht komen? Reacties op Sliedrecht24 komen ook uit heel Nederland en daar buiten.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld