Crossline-monument aan Albrechtplein voor 35e keer ‘overgedragen’

SLIEDRECHT – Voor de 35e keer is donderdagmiddag 22 april 2021 het crossline-monument aan het Albrechtplein in wijk Oude Uitbreiding ‘overgedragen’. Sinds 1985 is dit monument geadopteerd door groep 8 van de Henri Dunantschool. Elk jaar dragen de leerlingen van groep 8 deze adoptie over aan de leerlingen van groep 7.

De kranslegging bij het crossline-monument. De adoptie is vooral symbolisch. De leerlingen leren aan de hand van de geschiedenis en de verhalen van de linie-crossers over de Tweede Wereldoorlog en over deze verzetshelden. Er worden ook gesprekken gevoerd met de kinderen over de betekenis van vrijheid. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

In 2020 was er geen overdracht bij het monument vanwege de coronamaatregelen. Dit jaar is de bijeenkomst aangepast. Burgemeester Jan de Vries (CDA) sprak de leerlingen donderdagmiddag toe.

Tekst gaat verder onder tweet.

“Het is mooi om te zien hoe jullie het verhaal van de linie-crossers in ere houden en overdragen. Van leerling op leerling, van generatie op generatie. Zolang jullie dat doen, blijft dit verhaal in leven, en blijven we het gesprek voeren over het belang van vrijheid”, aldus De Vries. Alleen de leerlingen met hun leerkrachten waren aanwezig. Ouders en belangstellenden konden de ceremonie volgen via een livestream. Tot donderdagmiddag was het stil gehouden om niet te veel mensen bij het monument te hebben vanwege het coronavirus.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld