Continentie Stichting NL wil aantal openbare toiletten in dorp weten

SLIEDRECHT – Continentie Stichting NL heeft de gemeente Sliedrecht (College van B & W en de gemeenteraad – red,) een brief geschreven met een vragenlijst. Ook in 2018 kreeg de gemeente een schrijven. De ontvangst ervan werd aan de stichting bevestigd, maar een antwoord bleef uit net als van veertig andere Nederlandse gemeenten. Het gaat om het aantal openbare toiletten in de gemeente. 

Nu ligt er (weer) een vragenlijst, die de stichting graag voor eind juli 2019 beantwoord ziet. Donderdag 19 september 2019, National Plasdag. wil de stichting de resultaten bekendmaken. De gemeente Sliedrecht krijgt overigens vaker brieven van organisaties, die veelal voor kennisgeving worden aangenomen

In december 2018 stelde het CDA Sliedrecht de openbare toiletten in de gemeente al aan de orde. De gemeente Sliedrecht zag voor zich ‘geen uitvoerende taak’ als het gaat om openbare toiletten in het kader van ‘de nieuwe winkelstraat’. 

Chronische aandoening
De stichting schreef alle Nederlandse gemeenten aan om te weten in hoeverre in het kader van het VN Verdrag Handicap zorgen voor voldoende toiletvoorzieningen aanwezig zijn. “Het ook door Nederland geratificeerde VN Verdrag Handicap bepaalt dat iedereen moet kunnen deelnemen aan de samenleving. Dit geldt ook voor mensen die als gevolg van een chronische aandoening kampen met continentieproblemen. Alleen al wat betreft urine incontinentie door medische oorzaken heeft ca. één op de vijf inwoners van uw gemeente behoefte aan openbare toiletvoorzieningen. Daarbij komen dan nog mensen met bijvoorbeeld darmklachten”, schrijft voorzitter Prof. Dr. Ruud Bosch van Continentie Stichting NL

Sociaal isolement
Bij gebrek aan openbare toiletvoorzieningen blijven volgens de stichting veel mensen die worstelen met continentieproblemen uit angst voor ‘een ongelukje’ dan maar thuis. Bosch in de brief: “Dit leidt gemakkelijk tot sociaal isolement. Elk jaar organiseert Continentie Stichting Nederland op de derde donderdag van september de Nationale Plasdag. Deze is bedoeld om aandacht te vragen voor mensen met plasproblemen.” Inmiddels is er volgens de stichting bij steeds meer gemeenten aandacht voor openbare toiletvoorzieningen. Of het college alsnog de vragen gaat beantwoorden, is niet bekend. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld