Oishi Fusion
VeiligGoed

Concert Soli Deo Gloria en de tijd van Mozart en Haydn

SLIEDRECHT – Tijdens het najaarsconcert van de Christelijke Oratorium Vereniging Soli Deo Gloria zaterdag 11 november 2017 in de Grote Kerk, Kerkbuurt 131, wordt een muzikale terugblik geworpen op de muziek van rond 1770, de tijd van Mozart en Haydn. De aanvang is 20.00 uur, kerk op om 19.30 uur. 

Medewerkenden zijn The New Symphonics (orkest), Elise van Es (sopraan), Eline Harbers (alt), Andre de Jager (orgel), Aart Mateboer (tenor), Ago Verdonschot (bas) en leerlingen van Crescendo o.l.v. Anahi Oraison. De algehele leiding heeft Danny Nooteboom. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Vrijdag 13 oktober 2017 werd het programma van het concert bekendgemaakt. Ongeveer tien leerlingen van muziekvereniging Crescendo brengen de concertbezoeker in de sfeer. Zij verwelkomen de bezoekers in kleding uit die tijd samen met vioolmuziek van Mozart. Daarna is het koor Soli Deo Gloria met orkest en solisten aan de beurt. Het koor telt 90 leden.

Lofzang
Er worden drie korte werken uitgevoerd uit de bloeiperiode van de klassieke muziek. Met sterke accenten, variërend van hard en fel tot zacht en lieflijk. Pauken en trompetten zetten daarbij kracht bij de tekst. Eerst komt het Te Deum van Wolfgang Amadeus Mozart (KV 141). Een tien minuten durende lofzang met Latijnse tekst die al rond 400 na Chr. Is ontstaan en door vele componisten op papier is gezet. De leerlingen van Crescendo zullen daarbij meespelen met het orkest.

Vioolaccenten
Dan volgt een solostuk van de gastsopraan van deze avond, Elise van Es . Zij zingt Voi avete un cor fedele van Mozart (KV 217). Daarna de Missa Brevis van Mozart (KV 220) . Dit is een korte mis van 15 minuten, ook wel Spatzemesse (mis van de mussen) genoemd vanwege de kwetterende vioolaccenten in sommige delen. Tenslotte het grootste werk : het Requiem Solemne van Johann Michael Haydn. De ruim een half uur durende mis is oorspronkelijk opgedragen voor de dood van de Aartsbisschop van Salzburg in 1771. De mis met felle emoties is van grote invloed geweest op het latere Requiem van Mozart.

Kaarten:
Een kaart kost € 20,–, De toegangsprijs in de voorverkoop is € 17,50. Kaartem zijn te verkrijgen bij de leden of via de website van het koor. 

1 gedachte over “Concert Soli Deo Gloria en de tijd van Mozart en Haydn”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld