Column: Waterberging en grondruil

De waterberging in Sliedrecht-Noord gezien vanuit de lucht. (Foto Richard van Hoek / Sliedrecht24 – DroneTV.nl)

Deze week vestigde wethouder Ton Spek (CDA) van Openbare Ruimte de ogen op de aangelegde waterberging. De gemeente bracht zelfs een video online, waarin Spek uitleg gaf hoe deze tot stand was gekomen, wie er bij betrokken waren en het nut. De uitleg riep bij mij verschillende vragen op.

Tekst gaat verder onder video.
(Video gemeente Sliedrecht)

Klopte het één en ander wel wat Spek uitlegde? Waarom moest de waterberging op deze plaats komen, terwijl de gemeente nog altijd niet alle gronden heeft verworven voor Sliedrecht Buiten, voorheen bekend als het Recreatief Knooppunt Sliedrecht (RKS)? Het had toch mooie ruilgrond geweest! Kan de waterberging op deze plaats de plannen voor Sliedrecht Buiten verder ophouden?

Om met de laatste vraag te beginnen. Dat zou heel goed kunnen. 

Zeker drie boeren bezitten namelijk land op de plaats waar Sliedrecht Buiten moet komen en dat is nog niet in het bezit van de gemeente Sliedrecht. Eén van de agrariërs heeft al in 2015 aangeboden om land te willen ruilen. Daar is door de toenmalige wethouder Len van Rekom (VVD) niet op ingegaan.

Ruilen had gekund want de gemeente heeft al jaren grond aan de westzijde van de provinciale weg N482 in bezit (bij de tolsteeg). Een locatie waar eerder overigens een plan was voor een RKS. Van de aangeboden ruil is nu na ruim vijf jaar nog altijd niets terechtgekomen. De boeren hadden met de grondruil bovendien grond dichterbij hun boerderij gekregen.

De gronden waar nu een waterberging is / wordt aangelegd waren op het moment van aanleg eigendom van de gemeente. Niet duidelijk is waarom juist deze grond niet aan de boeren is aangeboden. Zij hebben nu grond op de plaats waar Sliedrecht Buiten moet komen. De gemeente was dan door de grondruil in het bezit gekomen van de grond om Sliedrecht Buiten te realiseren. 

Nu lijkt het nodeloos veel moeilijker geworden. Actieve agrariërs willen niet meer verkopen voor de agrarische grondprijs, omdat bouwplannen in Sliedrecht-Noord bekend zijn geworden. Niet bekend is waarom de gemeente de waterberging niet op een andere plaats heeft aangelegd, bijvoorbeeld op ‘hun eigen grond’ aan de Tolsteeg. Hopelijk wordt dat nogeens uitgelegd.

Is de gemeente de regie kwijt in de polder?

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

Plaats een reactie

*=Verplicht veld