Column: Waar is mijn fiets?

(Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Drommels, drommels… 

Voor het werk ga je op je niet al te beste fiets naar het station. Hij rijdt nog, je tweewieler, maar is niet al te best meer. Maar goed genoeg om even richting het station te gaan en deze daar te stallen. Je stapt op de trein. Voor een aantal maanden moet je voor het werk naar het buitenland en dan zet je niet al te graag een nieuwe, goed ogende, fiets in het rek.

Maar dan komt de ‘fietspolitie’ van de gemeente Sliedrecht voorbij. De labeluitdelers, de fietswrakkencontroleurs en die zien jouw fiets daar staan. Hangen er een label aan met daarop voor donderdag 17 december 2020 weghalen. Gebeurt dat niet? Dan wordt deze na donderdag 4 maart 2021 vernietigd! 

Al deze informatie krijgt de bewust eigenaar van dit fietswrak niet mee. Hij zit ondertussen tot eind maart 2021 voor werkzaamheden in het buitenland.

Bij terugkomst zijn de rapen gaar! “Waar is mijn fiets? Wie heeft zijn fiets meegenomen? Toch niet de fietswrakkencontroleur? Drommels…

Het kan zo maar een logisch verhaal zijn…

De gemeente Sliedrecht haalt zich telkens veel werk op de hals met het labelen van fietsen en deze uiteindelijk verwijderen, opbergen en vervolgens vernietigen. In de laatste week van november 2020 zijn ruim honderd ‘fietswrakken’ gelabeld.

Niet duidelijk is waarom de gemeente Sliedrecht telkens zoveel tijd steekt in het labelen van fietsen, die als fietswrakken worden omschreven. Ook is niet bekend wat de gemeente onder een fietswrak verstaat. Voor de eigenaar kan het tenslotte een bruikbare fiets zijn. Mogelijk dus neergezet om te gaan werken voor een langere periode in het buitenland.

Bekend is dat mensen geen nieuwe fiets bij een station stallen. Waarom stelt geen enkel raadslid eens een vraag over de wijze waarop dit om de zoveel tijd gaat in Sliedrecht. Dat je oude fietswrakken uit je dorpsbeeld wil hebben tot daartoe. Waarom horen we nooit een vraag wat de gemeente bezielt? Waarom wordt er niet verder nagedacht, nagevraagd en uitgezocht waarom er telkens zo veel fietswrakken zijn, zoals nu weer bij de stations. 

Er zijn echt meerdere redenen waarom mensen bijvoorbeeld bij een station in Dordrecht of Gorinchem een oude fiets neerzetten. Bijvoorbeeld om er de volgende dag op naar school te gaan en de oude fiets te pakken op een volgend station. Verschillende scholieren doen dat zo. Andersom gebeurt dat ook door reizigers die vanuit een andere gemeente naar Sliedrecht komen (de labelacties dus niet volgen) om hier te werken of te leren. Bekend als de stationsfiets!

Ik verklaar de opdrachtgevers voor het labelen, – is dat het College van B & W? – een beetje voor gek. Opruimen prima. Maar soms kan het ook anders. Denk eens na waarom mensen een oude fiets ergens kunnen neerzetten. Voor alles is een reden!

Beperk dit soort acties. Drommels…

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

5 gedachten over “Column: Waar is mijn fiets?”

  1. Naar mijn mening gaat de gemeente weer achterom kijken .
    De datum van de fiets wrakken ophalen is 17 Dec. 2020 dan 13 weken opslaan.en na 4 maart worden de wrakken2020 vernietigd.
    Dat wordt echt rennen voor de Gemeente

  2. Ga lopen naar het station of laat iemand je wegbrengen dan hoef je je fiets niet onnodig daar neerzetten, kunnen andere mensen ook hun fiets kwijt

  3. Waarom kan de gemeente en ND niet een label maken die forenzen aan hun fiets bevestigen. Waardoor de fietspolitie kan zien dat deze fiets gebruikt wordt. Zet er een barcode op die ze kunnen uitlezen van wie de fiets is. Staat de fiets na enkele maanden nog steeds op dezelfde plek kunnen ze contact opnemen met de eigenaar.

  4. wat nu als je inderdaad niet in Sliedrecht woont en dus niet mee krijgt van deze actie en je fiets staat daar omdat je thuis moet werken vanwege Corona….. Dan ben je dus mooi de sigaar als je weer mag werken op kantoor en je fiets er niet staat…..
    Lijkt me verstandig dat de gemeente deze actie uitstelt tot alles weer een beetje normaal is en mensen weer op kantoor werken bijvoorbeeld.

  5. Oplossing: als de Gemeente vindt dat een fiets een wrak is, dan doet ze er een label op met het verzoek aan de gebruiker/eigenaar om contact op te nemen. De Gemeente legt gelijk het framenummer van de fiets vast. Als de gebruiker niet reageert binnen een vastgestelde periode, wordt de fiets uit de roulatie genomen en er wordt vastgelegd wat er met de fiets verder gebeurd is. Als de gebruiker wel binnen de vastgestelde periode reageert met de mededeling dat de fiets nog in gebruik is, dan moet de Gemeente er met haar vingers afblijven. Als de Gemeente deze administratie te veel werk vindt, dan moeten ze ook met de handen van de fietsen afblijven.
    Mensen die voor geruime tijd naar het buitenland gaan, moeten hun fiets niet bij het station parkeren, maar in het schuurtje in hun tuin.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld